Kutsumusammatissa: vuoden tutkija 2010

Heli Aramo-Immonen hehkuu energiaa ja hyvää oloa Porin yliopistokeskuksen aulassa. Vuoden tutkija on maanantaina palannut konferenssimatkalta Kreikan Korfulta ja haastatteluun hän saapuu suoraan tuoreimman hankkeensa palaverista.

-Toimin asiantuntijana STX Rauman telakan, Edupointin ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteisprojektissa, jossa henkilöstön koulutus pyritään integroimaan päivittäisiin työprosesseihin erillisten koulutustilaisuuksien avulla, Aramo-Immonen kertoo.

Lähtölaukaus kyseiselle projektille ammuttiin jo Aramo-Immosen väitöstilaisuudessa vuonna 2009, johon STX:n johtoporras aiheesta kiinnostuneena osallistui.

-Väitöstilaisuuksia hyödynnetään liian vähän info- ja markkinointimielessä, harmittelee Aramo-Immonen.

Teollisuudessa hektisissä johtotehtävissä työskennellyt Aramo-Immonen löysi kutsumuksensa lopullisesti vuonna 2008 palattuaan yliopistokeskukseen ja aloittaessaan väitöskirjan tekemisen.

-Tohtorikoulu oli merkittävä käännekohta urallani. Se avasi silmäni tutkijuudelle; tajusin että tämä on minua varten, kertoo vuonna 2009 tohtoriksi väitellyt Aramo-Immonen.

Oppimista oppimassa

Vuoden tutkija on erityisen kiinnostunut oppimisesta eli niistä prosesseista, joita yksilön oppimistapahtumaan liittyy.

-Nykyinen työni on ihanteellinen, sillä olen koko ajan kontaktissa opiskelijoihin maisteriohjelman kautta. Tutkimukseni kannalta on hienoa seurata konkreettisesti oppimista muun muassa erilaisissa työpajoissa kursseillani, teollisuustalouden lehtorina reilun vuoden toiminut Aramo-Immonen sanoo.

Tutkijan ja opettajan työt kulkevat siis Aramo-Immosen elämässä tiiviisti käsikkäin toisiaan ruokkien.

-Ammennan tutkimuksesta opetukseen tuoretta tietoa, jonka maisterivaiheen kokeneet opiskelijat ottavat kiinnostuneina vastaan.

Opettamisen ja tutkimuksen tekemisen välillä tasapainoillessa aikataulu on varsin tiukka. Ennen tutkijaksi ryhtymistään Aramo-Immonen työskenteli teollisuudessa ja kyky tehokkaaseen ajankäyttöön on versonut sieltä.

Tiedonjano ei sammu

Intohimoiseksi oppijaksi itseään luonnehtiva tutkija rentoutuu mökillä Kustavissa perheen parissa ja koiran kanssa metsässä samoten.

-Minulla on aina ollut pohjaton tiedonjano. Suuren osan kesästä omistan tutkimusta ja opetusta tukevalle lukemiselle ja kirjoittamiselle, joita en oikeastaan koe työksi, kertoo Aramo-Immonen.

Vapaa-aikanaan piirtämistä harrastava Heli Aramo-Immonen nauttii paitsi luonnosta myös kuvataiteesta.

-Taidokkaan teoksen katsomisesta saa lähes samanlaista tyydytystä kuin tutkimuksen teosta parhaimmillaan. Toisten upeiden töiden katsominen herättää ajatuksia ja motivoi omaa tekemistä.

Järjestyksessään viides Vuoden tutkija pitää valintaansa tärkeänä kannustimena.

-Onhan tämä selkeä osoitus siitä, että vuosien pakerrusta on arvostettu, Aramo-Immonen sanoo tyytyväisenä.

Teksti: Piritta Huhta
29.09.2010