Wozzeck taipui kuviksi ja valoiksi

17.3.2010 Maisteriopiskelijat Maiju Kekkonen, Aleksi Keränen ja Mailis Saralehto-Rekola ahertavat Porin Promenadi-salissa muutama päivä ennen Wozzeck-produktion esityksiä. Orkesterilavan taakse on kiinnitetty jättiläismäinen valkokangas. -Tässä...

17.3.2010

Maisteriopiskelijat Maiju Kekkonen, Aleksi Keränen ja Mailis Saralehto-Rekola ahertavat Porin Promenadi-salissa muutama päivä ennen Wozzeck-produktion esityksiä. Orkesterilavan taakse on kiinnitetty jättiläismäinen valkokangas.

-Tässä vaiheessa projekti on mielenkiintoisimmilaan. Tekemistä on paljon ja olo on odottavan jännittynyt, kertoo Aleksi Keränen.

Visuaalisen kulttuurin ja mediatuotannon opiskelijat Porin taiteen ja median laitokselta toteuttivat tarinaa ja musiikkia myötäilevän mediataideteoksen yhteistyöproduktiona Pori Sinfoniettan kanssa.

Esityksessä kankaalle heijastettuja videoita ja valoja työstettiin Taideteollisen korkeakoulun tiloissa Puuvillassa, jotka ovat huomattavasti Promenadi-salia pienemmät.

-Kun tila, kuva ja ääni kohtaavat suuressa salissa, kokemus on todella moniulotteinen, sanoo Mailis Saralehto-Rekola.

Porilaislähtöinen kuvataiteilija Saralehto-Rekola on tehnyt lukuisia videoinstallaatiota. Wozzeck-visualisoinnin kaltaisen suuren mittakaavan projektin tekeminen laajensi entisestään ajatuksia siitä, mitä kaikkea liikkuvalla kuvalla oikeastaan voi tehdä.

Käytäntö opettaa

Porissa taiteen maistereiksi opiskelevat pääsevät opintojensa aikana tekemään konkreettisia, oikeita produktioita harjoitustöiden sijaan. Aidot deadlinet ja vastuu työn etenemisestä motivoivat ja sitouttavat projekteihin.

-Toivottavasti tulevat työnantajat osaavat arvostaa opintojen sisällä tehtyjä projekteja, sanoo Maiju Kekkonen.

Tuottamisesta kiinnostunut Kekkonen kiittelee maisterikoulutuksen sisältöä juuri käytännön työmahdollisuuksista. Kun taidetapahtumia tuotetaan oikealle yleisölle opiskelijoiden on huomioitava samat asiat kuin ammattilaistenkin, vaikka viime kädessä vastuu on opettajilla ja projektien vetäjillä.

Uusia aluevaltauksia

Opiskelijaryhmä toimi Wozzeck-produktion parissa syksystä lähtien intensiivisesti yhdessä.

-Olimme jo aiemmin tiivis porukka, ja projektin aikana yhteistyömme hitsautui saumattomaksi, Saralehto-Rekola kertoo.

Vaikka ryhmästä löytyi monipuolista mediataiteen osaamista, kaikkien piti venyä myös tutuimman alueensa ulkopuolelle.

-Jos jotain olisi kaivattu, niin animointiosaamista. Nyt sekin on hallussa, sillä osa työryhmästä opetteli animaatiotekniikkaa varta vasten tätä visualisointia varten, kertoo Keränen.

Työryhmä on tyytyväinen koulutukseen ja mahdollisuuksiin, joita se tarjoaa. Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median laitoksella teoria ja käytäntö kulkevat käsikädessä, balanssissa keskenään.


Wozzeck-produktiossa mukana olivat: Suomen kulttuurirahasto/Satakunnan rahasto,
Svenska Kulturfonden i Björneborg, Palmgren-konservatorio, Porin ooppera ry, Porin yliopistokeskus, Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median laitos.Teksti: Piritta Huhta