Yhteyspäällikkö Maria Väkiparta

Maria Väkiparta yliopistokeskuksen yhteyspäälliköksi Tutkimuksen ja koulutustarjonnan tunnetuksi tekeminen on tärkeä osa Porin yliopistokeskuksen yhteyspäällikön tehtäviä. Yhteyspäällikön toimi on uusi, ja huhtikuusta asti sitä on hoitanut KTM, FM...


Maria Väkiparta yliopistokeskuksen yhteyspäälliköksi

Tutkimuksen ja koulutustarjonnan tunnetuksi tekeminen on tärkeä osa Porin yliopistokeskuksen yhteyspäällikön tehtäviä. Yhteyspäällikön toimi on uusi, ja huhtikuusta asti sitä on hoitanut KTM, FM Maria Väkiparta.

Yhteyspäällikkö vastaa yliopistokeskuksen markkinoinnista ja tekee tiivistä yhteistyötä Satakunnan alueen kuntien, koulutusorganisaatioiden, yliopistojen, opiskelijoiden, elinkeinoelämän, työvoimaviranomaisten ja kehittäjäorganisaatioiden kanssa. Myös opiskelijamarkkinointi sekä opiskelijoiden työnhakua tukevat ura- ja rekrytointipalvelut ovat tärkeä osa työtehtäviä.

– Yliopistokeskukset toteuttavat emoyliopistojaan voimakkaammin yliopistojen ns. kolmatta tehtävää eli yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Alueen ja korkeakoulujen vuorovaikutus on kaksisuuntainen prosessi, jota voidaan tietoisesti kehittää. Satakunnassakin on tärkeää, että alueen kunnat ja yritykset ymmärtävät yliopistokeskuksen merkityksen mm. osaavan työvoiman ja alueen kilpailukyvyn varmistamisessa, Maria Väkiparta kertoo.

Heti aktiivisesti töihin käsiksi

Taloon tutustumisen lisäksi Marian ensimmäisten työviikkojen ohjelmassa on ollut muun muassa yhteistyöpäivä Satakunnan alueen opinto-ohjaajien ja rehtorien kanssa sekä yliopistokeskusten kehittämispäivät.

Yksi opo-rehtoripäivässä palautteena tullut konkreettinen yhteistyömuoto on jo toteutunut:

– Maailmankaikkeuden pelisäännöistä luennoineen professori Esko Valtaojan luento tallennettiin videolle ja luento on nyt Valtaojan suostumuksella Satakunnan alueen toisen asteen oppilaitosten käytettävissä, Maria iloitsee.

Maria on ollut mukana myös hoitamassa Vammalan ja Steinerkoulun lukioiden sekä Porin lyseon lukion kakkosluokkalaisten vierailuja yhdessä opiskelijoiden kanssa. Seuraava iso tapahtuma on 'Satakunta Senaatintorilla' -tapahtuma 4.–6.6. Helsingissä, jossa yliopistokeskus on mukana yhdessä Satakunnan muiden korkeakoulujen kanssa.

– Yliopistokeskus tapaa Senaatintorin oheistapahtumissa mm. opetusministeriön ja muiden yhteistyötahojen edustajia.

Maakunnan oma yliopisto vetovoimaisemmaksi

Satakunnasta valmistuvista ylioppilaista noin kolmannes hakee yliopistokoulutukseen. Näistä kuitenkin vain kymmenesosa valitsee opiskelupaikakseen oman maakunnan yliopistollisen koulutuksen.

– Enemmänkin varmasti jäisi Satakuntaan, kunhan vain löydämme oikeat perustelut ja markkinointikanavat. Pitää miettiä myös sitä, miten jo työelämässä olevat, potentiaaliset jatko- ja täydennyskoulutettavat aikuisopiskelijat tavoitetaan, Maria pohtii.

Marian tehtäviin kuuluu myös yliopistojen tarjoamien tutkimus- ja kehittämispalvelujen tunnetuksi tekeminen.

– Yliopistokeskuksissa voidaan reagoida herkästi oman alueen tutkimus- ja kehitystarpeisiin. Haasteena on se, miten kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan. Yksi lääke on jo kehitteillä: Porissa toukokuussa järjestettävä alumnitapaaminen. Tapahtumaa varten on metsästetty jo 400 Porin yliopistokeskuksessa toimivista yliopistoista valmistuneen yhteystiedot.

Porin yliopistokeskuksen yhteyspäällikön työnantaja on kehittäjäorganisaatio Prizztech Oy, joka vastaa Satakuntaliiton ja Porin kaupungin rahoittamasta yliopistokeskuksen markkinointihankkeesta.

Lisätietoja:

http://www.ucpori.fi/haku

http://www.satakorkea.fi

Teksti: Merja Lehtonen
Kuvat: Mikko Viitapohja