Yliopistokeskuksessa aloittanut akateeminen kuoro

Akateeminen kvintti ilman suihkua (16.1.2007)”Se ei saa olla terssi vaan sen pitää olla kvintti”. Asiaan vihkiytymättömälle Harri Kedon opastus Porin yliopistokeskuksen akateemisen kuoron harjoituksissa kuulostaa melkoiselta salatieteeltä, mutta...

Akateeminen kvintti ilman suihkua
(16.1.2007)

”Se ei saa olla terssi vaan sen pitää olla kvintti”. Asiaan vihkiytymättömälle Harri Kedon opastus Porin yliopistokeskuksen akateemisen kuoron harjoituksissa kuulostaa melkoiselta salatieteeltä, mutta mukana olevat kuorolaulun ensikertalaiset Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen opiskelija Sade Marila ja Tampereen teknillisen yliopiston tuotantotalouden osastolla tutkijana työskentelevä Tapio Salminen vakuuttavat innostustaan uuteen harrastukseensa.

– Olen usein miettinyt, että riittäisiköhän mulla ääni ja kehtaisiko sitä lähteä. Olen muutaman kerran karaokessa laulanut ja siitä se innostus lähti. Juttelin Harrille, että jos testattaisiin ensin vähän ja se meni ihan hyvin, Salminen kertoo.

Sade Marila on ottanut tavoitteekseen ohjelmiston lisäksi laajemminkin musiikin opiskelun.
– Opettelen nuotit tässä samalla, Marila juttelee ja saa asian kuulostamaan helpolta.

Pekka Peltonen
kuoronjohtajaksi

Aivan yhtäkkisestä päähänpistosta ei yliopistokeskuksen kuoron perustamisessa ole kyse.
– Muutama vuosi asiasta haaveiltiin ja lopulta viime syksynä henkilökunnan piknikillä Susanna Heiniluoma tuli juttelemaan ja asia tuli puheeksi. Susanna sitten sanoi, että no, perustetaan se kuoro ja siitä se lähti. Pari kertaa palaveerasimme Susannan, Syrjäläisen Marin ja Hiltusen Sepon kanssa ja marssimme sitten lopulta yliopistokeskuksen johtajan Martti Sinisalmen puheille ja kuoron syntyminen oli sitä myöten selvä, Harri Keto kertoo kuoron syntyhistoriasta.

Porin yliopistokeskuksen akateemisten laulajien johtajaksi lupautui Porin Mies-Laulun varalaulunjohtajanakin toimiva Pekka Peltonen, jolla on teekkaritausta ja vankka musiikillinen kokemus.

– Johtajakysymystä kun mietittiin, oli aluksi neljä – viisi nimeä listassa. Halusimme hommaan henkilön, jolla on pilke silmäkulmassa ja joka tuntee akateemista perinnettä. Siinä nousi sitten Pekan nimi esille, valaisee Harri Keto kuoronjohtajavalinnan taustoja.

Kuoro päihittää yksin
suihkussa laulamisen

Tuuli Saarinen ja Tanja-Annika Aronen ovat vanhoja kuorokonkareita. Takana nuorilla naisilla on musiikkiluokkia, eri kuoroja ja bändejä. Arosella on kuitenkin vierähtänyt jo kymmenisen vuotta edellisestä kuorosta.

– Tulin tänne siksi, että pääsisin taas mukaan mukavaan harrastukseen. Huomasin, että on ollut oikein ikävä laulamista, kun kotona suihkussa laulaminen ei ole ihan sama asia, Tanja naurahtaa.
– Se on upea tunne, kun huomaa osaavansa jonkun stemman ja kuulee sen kuoron koko harmonian. Siitä oikein liikuttuu, Saarinen ja Aronen fiilistelevät.

Ja kyllä, Porin yliopistokeskuksen akateemisen kuoron harjoituksissa akateemisia perinteitä vaalien harjoiteltu Suomen laulu soi niin kauniisti, että ulkopuolinenkin liikuttui. Eikä pahalta kuulostanut Abban Take a Chance on Me –biisikään.


Porin yliopistokeskuksen akateemisiin laulajiin liittymisestä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Harri Ketoon. harri.keto(at)tut.fi, puh. 02 627 2965.

Kuoro kokoontuu kerran viikossa torstaisin klo 17.00 alkaen.

Teksti: Eija Hammarberg