Ylioppilasteatterilta ensimmäinen kokoillan näytelmä

Melko lailla tarkalleen kaksi vuotta sitten perustettu Porin ylioppilasteatteri näyttäytyy vihdoin suurelle yleisölle.
Kulttuuritalo Annankatu 6:ssa saa 15.12. ensi-iltansa Heikki Räsäsen ja Riikka Talvitien näytelmä ”Hyppää pois”. Näytelmän on ohjannut Anne Mäkinen ja musiikin säveltänyt Mika Merikaita ja se on ensimmäinen Porin ylioppilasteatterin kokoillan näytelmä.

– Aiemmin olemme esittäneet tilausnäytöksinä ”Nuori Toivo” –näytelmää sekä erilaisia pieniä produktioita lähinnä yliopistokeskuksen tilaisuuksissa, kertoo Porin ylioppilasteatterin puheenjohtaja Harri Joensuu.

Oma linja löytynyt

Harrastajateatteritoiminnassa porukan vaihtuminen on varsin yleistä. Väki muuttaa mahdollisesti toiselle paikkakunnalle tai kiinnostus teatterintekemiseen yksinkertaisesti lopahtaa. Näin on käynyt myös Porin ylioppilasteatterissa. Toiminnan käynnistymisen ajoista on paitsi väki, myös teatterin linja Joensuun mukaan muuttunut.

– Meistä, jotka nyt olemme mukana ei kukaan ollut aikanaan Porin ylioppilasteatteria perustamassa. Niistä visioista, joita tuolloin oli, olemme nyt tulleet maanpinnalle ja luomassa omannäköistämme teatteria.

Esitys kaipuusta ja yksinäisyydestä

Omannäköisellä teatterilla puheenjohtaja Harri Joensuu ja tuottaja Antti-Jussi Marjamäki viittaavat kantaaottavuuteen. ”Hyppää pois” –näytelmä, jonka teemoina ovat yksinäisyys ja ihmisen kyvyttömyys antaa itsestään mitään tai jopa vastaanottaa mitään.

– Näytelmässä tulee esille ihmisen kosketuksen kaipuu, eletty elämä ja vastoinkäymiset. Siinä pohditaan kysymystä ”onko tämä oikein”. Se on ennen kaikkea hyvin tässä ajassa kiinni oleva näytelmä.

”Hyppää pois” –näytelmässä on mukana neljä näyttelijää, kaksi miestä ja kaksi naista. Kokoillan näytelmän saaminen ensi-iltaan on pitkän työn tulos.

– Harjoitusaika on itse näytelmässä ollut melko lyhyt, mutta Porin ylioppilasteatterin historiassa tämä on suuri saavutus, josta olemme ylpeitä.

Teatteria yli korkeakoulurajojen

Porin ylioppilasteatterin uuden produktion näyttelijäkaarti luo omalta osaltaan yhteistyötä Satakunnan korkeakoululaitoksen sisällä ja myös sen ulkopuolella. Tekijöitä on mukana niin yliopistokeskuksesta, SAMKista kuin korkeakoululaitoksen ulkopuoleltakin.

– Meidän linjamme ylioppilasteatterille on, että teatteri on sitoutumaton vaikka sen juuret ovatkin Porin yliopistokeskuksessa. Tähän suuntaan ylioppilasteatterit ovat menneet muissakin kaupungeissa, Joensuu ja Marjamäki kertovat.

– Etsimme toimintaan mukaan ihmisiä, joilla on sama motiivi. Emme pelkästään korkeakouluihmisiä.

Lisätietoja:

Antti-Jussi Marjamäki 045 1144 420
Jarno Valtonen 040 7089 102

www.porinylioppilasteatteri.fi

10.12.2009
Teksti: Eija Hammarberg
Kuvat: Harri Joensuu