Yrityksen hiljainen tieto käyttöön

YRITYKSEN HILJAINEN TIETO KÄYTTÖÖNMarkku K. Salon tekniikan väitös strategisesta suunnittelusta22.1.2006 Porin yliopistokeskuksessa 13.1. tarkastettu tuotantotalouden 'Woven Strategies' -väitös käsittelee yrityksessä harvoin kuunneltua keski- ja...
YRITYKSEN HILJAINEN TIETO KÄYTTÖÖN
Markku K. Salon tekniikan väitös strategisesta suunnittelusta

22.1.2006

Porin yliopistokeskuksessa 13.1. tarkastettu tuotantotalouden 'Woven Strategies' -väitös käsittelee yrityksessä harvoin kuunneltua keski- ja alemman johdon osaamista yrityksen menestystekijänä. Markku K. Salo työskenteli jo opiskeluaikoinaan ulkomaisissa yrityksissä ja on seurannut vuosien varrella sitä, miksi jotkut yritykset menestyvät muita paremmin.


Elimäellä 45 vuotta sitten syntynyt Salo valmistui Otaniemestä konetekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 1984. MBA-tutkinnon hän suoritti Henleyssä, Englannissa vuonna 1990. Suomessa työskennellessään professori Hannu Vanharanta toimi hänen kanssaan samassa työpaikassa ja Vanharannan mukaan tunnuslukujen tutkimisessa olisi ideaa. Salo alkoi kehitellä web-pohjaisia kysymyksiä ja kyselyn käyttöä strategisessa suunnittelussa ja hänen aiheestaan kirjoittama artikkeli esitettiin Innsbruckissa vuonna 1999.

Globaalisuus kiinnostaa

Koska globaalissa maailmassa eri markkina-alueilla on erilaiset kehitysvaiheet, ei kyselyjärjestelmiä voida yhdenmukaistaa kaikille samanlaisiksi. Tutkimuksessa opiskelijat ovat keränneet tuhansia kysymyksiä yrityksistä selvittääkseen kullekin yritykselle tarkoituksenmukaisimmat menestyksen kannalta.

Hiljainen tieto, eli keskijohdon osaamisen selvittäminen ja sen edelleen motivointi on osoittautunut merkittävämmäksi voimavaraksi. Motivointi sekä yritykseen sitoutuminen keskijohdon osalta merkitsee huomattavaa parannusta kilpailutilanteessa. Yleisesti vain ylimmän johdon osaamista on kartoitettu.

Markku K. Salo on opinnoissaan noudattanut elinikäisen oppimisen teemaa. Hänen mukaansa ura on hänellä vasta puolessa diplomi-insinööriksi valmistumisen ja eläkkeelle jäämisen välissä. - Jatkuva opiskelu kannattaa, sillä asenteiden jämähtäessä ei pystytä muuntautumaan maailman kehitykseen, kertoo Australiasta työmatkalta tavoitettu tohtori Salo. Paperin käyttö tulevaisuudessa on jatkuvan mielenkiinnon kohteena työn puolesta. Espoossa asuva Salo työskentelee Metso Paper Oy:ssä Järvenpäässä. Toimenkuvana on kunnossapitoliiketoiminnan konsultointi.

Teksti: Eeva Sinerjoki