Tapahtumat


JOKI-seminaari

Ajankohta: 18.07.2019 09:00-18:00
Paikka: Porin yliopistokeskus, lk267 (2, kerros)
Osoite: Siltapuistokatu 2

Tervetuloa Kokkeli-hankkeen järjestämään JOKI-seminaariin Porin yliopistokeskukseen.

Kokkeli-tutkimushankkeessa on haluttu tutkia, miten Kokemäenjokilaakson asukkaat näkevät sen maiseman merkitykset ja arvottavat niitä. Hankkeen myötä joen keskeisyys asukkaille on tullut selväksi. Joki piirtyy sekä historiallisena yhteytenä, jota myöten lohikalat ja vallanpitäjät ovat nousseet ja tukit laskeneet, että lapsuusmaisemana ja arjen näyttämönä. Toisaalta joki on uhka – milloin hukkumisen, milloin tulvien tai saasteiden. Jokimaisemaan ja luontoon ovat vaikuttaneet säännöstely, ojitukset, rakentaminen ja tulvasuojelu. Kokemäenjoki on silti säilyttänyt vanhan alueellisen symbolimerkityksensä. Nyt sen maisema on päätynyt osaksi kansallisia maisemaluokituksia ja suojeluintressien kohteeksi.

Ympäristöhallinnon yritys nimetä Kokemäenjokilaakso valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi ja sen herättämä vastustus olivat kimmokkeina Kokkeli-hankkeelle, jossa haluttiin selvittää, miten paikallisten asukkaiden ja yhteisöjen antamat merkitykset saataisiin paremmin mukaan maiseman suojeluprosessiin. Keinoiksi valittiin kaupunkikehittämisessä käytetty laaja kulttuurikartoitus sekä osallistuva taide. Kohdealueiksi on valittu joukko paikkoja ja yhteisöjä koko jokilaakson kattavana ”maisema-akupunktiona”.

Seminaari jakautuu kolmeen osaan: ensimmäisenä keskusteluun jokien ja Kokemäenjoen merkityksistä, toiseksi kulttuurikartoituksen tarkasteluun näkökulmana ja kolmanneksi taiteen ja osallistumisen suhteen pohdintaan.

Seminaari pidetään hankkeen Porin Taidemuseolle toteuttaman Joki-näyttelyn yhteydessä.

Tutustu seminaariohjelmaan tästä: joki-seminaariohjelma-1.pdf

Vapaa pääsy. Kahvitarjoilua varten ilmoittautumiset perjantaihin 12.7. mennessä: Vuokko Kemppi-Vienola, vikemp(at)utu.fi. Kerro ilmoittautuessasi mahdolliset erikoisruokavaliot