Alumni, olisitko sinä sopiva mentori?

Oletko ollut työelämässä vähintään viisi vuotta ja olet halukas jakamaan osaamistasi ja kokemuksiasi työelämästä ja työnhausta sekä näkemyksiäsi urasuunnittelusta opiskelijalle? Kaipaatko keskustelukumppania, joka toisi uutta tietoa ja tuoreita näkökulmia omaan työhösi sekä kehittäisi vuorovaikutus- ja ohjaustaitojasi? Lähde mukaan yliopistokeskuksen alumnimentorointiin!


Haluamme saada mentoreiksi yliopistokeskuksemme alumneja, jotka haluavat olla mentoroinnin kautta vuorovaikutuksessa yliopiston ja työelämän välillä.

Porin yliopistokeskuksen mentorointiohjelma on jo lähes 20 vuotta toiminut yhteistyössä Prizztech Oy:n yritysmentorien kanssa, mutta heidän rinnalleen tarvitaan mentoreita, jotka tietävät ja tuntevat yliopistokeskuksen opiskelijoiden haasteet ja mahdollisuudet omana kokemuksenaan. Alumneilla on myös tietämystä opiskellessa hankittujen taitojen kanssa toimimisesta työelämässä, mikä auttaa opiskelijoita hahmottamaan ja reflektoimaan omia tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Mentorointiohjelman tavoitteena on luoda opiskelijoille mielikuvaa ja perspektiiviä siitä, mihin he voivat sijoittua opiskelujen jälkeen. Välillä voi olla vaikea hahmottaa, miten erilaisiin työtehtäviin opinnot oikeasti valmistavat. Osaamisen esiin tuomiseen tarvitaan usein sanoitusapua. Tässä alumnit pystyvät olemaan apuna mentoroinnin keinoin.

Tavoitteena on luoda uniikki työelämän ja opiskelijoiden muodostama keskustelu- ja yhteistyöfoorumi.

Miten mentorointi etenee? Mitä mentorilta odotetaan?

Yliopistokeskuksen mentorointiohjelmaan osallistuvat opiskelijat voivat tulla mukaan missä tahansa vaiheessa opintojaan, mutta suositeltava aika olisi valmistumisvaiheen ollessa lähellä.

Mentorointiohjelma kestää koko vuoden.

Opiskelijat hakeutuvat mentorointiohjelmaan syksyn aikana ja mentorointiparit yhdistetään tammikuussa. Ohjelma käynnistyy helmikuun alun yhteistapaamisella, jossa käydään läpi mentoroinnin pääkohtia ja tutustutaan mentoriparien kesken. Tämän jälkeen ohjelma jatkuu mentoriparien omien itsenäisten tapaamisten sarjana. Mentorointityöskentelyn tukena on mentorointiopas, josta löytyy vinkkejä mm. tutustumiseen ja tapaamisten teemoittamiseen. Mentorointiohjelman päätteeksi loppusyksyllä järjestetään verkostoitumistilaisuus, jossa tavataan vuoden aikana mentorointiohjelmassa olleita.

Mentorointi vaatii molemminpuolista sitoutumista, jotta mentorointiparin luottamus- ja vuorovaikutussuhde pääsee kehittymään. Suositeltava tapaamisten määrä on vähintään viisi. Tapaamisaikataulu on parien itse määriteltävissä, mutta jatkuvuuden vuoksi tapaamisajankohdat kannattaa sopia hyvissä ajoin, vaikka jo ensimmäisellä tapaamisella. Myös yhteydenpitotavasta tapaamisten välillä on hyvä sopia.

Onnistuneen mentoroinnin avainsanat ovat avoimuus, luottamus ja sitoutuminen.

Tapaamiset voivat olla niin lähi- kuin etätapaamisia. Fyysinen sijainti toisessa kaupungissa ei siis rajoita mentorointia, jos etämentorointisuhde sopii molemmille. Tapaamispaikat ovat mentorointiparin itse päätettävissä, esim. kahvila, mentorin työpaikka tai yliopistokeskuksen tilat. Tapaamiseen kannattaa varata n. tunnista kahteen. Oivallinen vaihtoehto tapaamiselle on vierailukäynti toisessa yrityksessä ja verkostoituminen sen kautta.

Mentorointitaipaleen alussa mentoripari tutustuu toisiinsa ja luo suunnitelman työskentelylleen. Mentorointitapaamisten teemoittaminen on hyvä käytäntö. Halutessaan mentoripari voi jatkaa keskinäisiä tapaamisia vielä ohjelman loputtuakin.

PÄHKINÄNKUORESSA:

- mentoriparien yhdistäminen tammikuussa
- mentoroinnin aloitus helmikuussa
- tapaamisia koko vuoden ajan
- etänä tai läsnä
- sitoutuminen avoimeen ja luottamukselliseen mentorointiin
- syksyllä verkostoitumistilaisuus kaikille ohjelmassa oleville


Miten ilmoittautua mentoriksi?

Mentoriksi haluavien ilmoittautuminen alumnimentoriyhteisöön on mahdollista ympäri vuoden. Mentorointi on vapaaehtoistoimintaa, joten siitä ei makseta palkkiota, mutta mentorointiohjelma antaa paljon monipuolisten kohtaamisten ja verkostoitumismahdollisuuksien kautta. Liittymällä mukaan pääset alumni- ja yritysmentoriverkostoon, joka kutsutaan mukaan tapahtumiin ja jolle järjestetään myöhemmin yhteisiä tilaisuuksia.

Alumnimentorointiyhteisön luominen on aloitettu huhtikuussa 2023. Alumnimentoreiksi ilmoittautuneille järjestetään yhteistilaisuus, kunhan toiminta pääsee kunnolla alkuun. Huomaathan, että mentoripareja suunniteltaessa ollaan aina erikseen yhteydessä mentoriin ja varmistetaan, että sinulla on juuri tuolloin mahdollisuus mentorina toimimiseen. Mentoriksi ilmoittautuminen ei siis automaattisesti tarkoita, että joutuisit heti sitoutumaan mentoroimaan opiskelijaa.

Ilmoittaudu mukaan mentoriksi alla olevalla lomakkeella!

Lisätiedot:
Koordinaattori Päivi Elonen
paivi.elonena(at)ucpori.fi, p. 040 826 2911