Festivaaliguru Gudgin tähdittää

Yhteistuotanto on tapahtumajärjestämisen avainsana Porin Kirjurinluotoon saapuu jälleen heinäkuussa maailmanluokan artisteja jamittelemaan jazzin hengessä. Samaan aikaan Porin Yliopistokeskuksella järjestetään kolmipäiväinen (16.–18.7.) Pori Jazz for...


Yhteistuotanto on tapahtumajärjestämisen avainsana

Porin Kirjurinluotoon saapuu jälleen heinäkuussa maailmanluokan artisteja jamittelemaan jazzin hengessä. Samaan aikaan Porin Yliopistokeskuksella järjestetään kolmipäiväinen (16.–18.7.) Pori Jazz for Professionals -seminaari, joka Pori Jazzin vanavedessä houkuttelee nimekkäitä vieraita ja osallistujia, niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Seitsemättä kertaa järjestettävän seminaarin teemoina ovat tänä vuonna tapahtumien yhteistuotanto ja festivaalien järjestäminen elinkeinona.

TuKKK:n tutkimustyö esille

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön projektipäällikkö Tapio Häyhtiön mukaan tarkoituksena on tuoda seminaaripäivien avulla luovan talouden ja tapahtumajärjestäjien ammattilaiset saman katon alle. Taustalla ovat Pori Jazz -yhteistyön lisäksi TuKKK:n HITTI ja Johde -hankkeet sekä Aalto Yliopiston Vilkku-hanke.

- Pori Jazz-yhteistyö näkyy erityisesti meidän keskiviikon ja torstain kansainvälisissä pääpuhujissa, jotka tulevat Jazz-viikolla tekemään töitä myös Pori Jazzin kanssa. Osa seminaarista pidetään tänä vuonna Porin taidemuseon tiloissa, joka on tänä vuonna yksi seminaarin yhteistyökumppaneista, hän sanoo.

Seminaarissa halutaan painottaa sekä tieteellistä tutkimusta että käytäntöä, sillä yksi päivä on kokonaan omistettu tieteelle, kaksi muuta käytännölle.

- Tutkijoiden verkottuminen on erityisesti teemana, mutta samalla haluamme myös hieman esitellä omaa toimintaamme. Mehän teemme täällä tapahtumatuotantoon liittyvää tutkimusta.

Keynote -puhujilla kokemusta

Seminaaripäivien Keynote -puhujina toimivat tänä vuonna apulaisprofessori Julia Trabskaya Pietarista, professori Tore Sandvik Hankenin kauppakorkeakoulusta, amerikkalainen musiikkihistorijoitsija Ashley Kahn New Yorkin Yliopistosta sekä Paul Gudgin, entinen Edinburghin Festival Fringen johtaja. Erityisesti Gudginin tietotaito kiinnittää huomiota, sillä hän oli vuosina 1999–2007 vastuussa tuon maailman suurimman festivaalin toiminnan volyymin voimakkaasta kasvusta.

- Nykyisin hän muun muassa toimii edinburghilaisessa yliopistossa festivaalikonsulttina ja opettaa keikkaluontoisesti maisteriohjelmissa ympäri maailmaa. Edinburgh on maailman johtava festivaalikaupunki tällä hetkellä, ja siellä festivaalit ovat keskenään verkostoituneet. Ne hyödyntävät toistensa infraa ja tuotantoverkostoja. Hän tietää hyvin, minkälaista nykyaikainen festivaalituotanto on, Häyhtiö kuvailee.

Ashley Kahn taas on toiminut tuottajana, musiikkitoimittajana, josta hänet on palkittu muun muassa Grammylla, sekä konserttimanagerina, DJ:nä ja videotuottajana. Kiertuemanagerina hän on toiminut esimerkiksi Cassandra Wilsonille, Peter Gabrielille ja Britney Spearsille, joten kokemusta tapahtumien organisoinnista miehellä löytyy.

Suuntana kansainvälistyminen

Osallistujapuolella on seminaareissa totutusti nähty luovan talouden ja tuotantotalouden ammattilaisia, sekä tutkijoita. Niin myös tänä vuonna. Vaikka osallistujista suurin osa tulee Suomesta, on seminaaripäivien pääkieli englanti. Kansainvälistyminen kuuluukin seminaarin kehityssuunnitelmaan.

- Olemme parin viime vuoden aikana järjestäjäporukan kesken pyrkineet siihen, että seminaarin ohjelmaa tehdään entistä kansainvälisemmäksi ja sitä myötä myös yhä kiinnostavammaksi. Seminaaria on pidetty tärkeänä, ja sen sisällöltä odotetaan paljon. Tässä maassa ei seminaareja tämän aihealueen ammattilaisille juuri järjestetä, Häyhtiö sanoo.

60 osallistujan lista täyttyi puolilleen jo kahden viikon ilmoittautumisajan aikana. Pori Jazz for Professionals on siis kerännyt jo kanta-asiakaskunnan.

- Luulen, että seminaarin brändi on hyvä. Emme mene joka vuosi samalla sabluunalla, vaan kehitämme tapahtumaa koko ajan eteenpäin.

Katso tästä tapahtuman ohjelma

Teksti: Teijo Rantanen

Kuvat: Pori Jazz for Professionals facebook-sivut.