Satakunnan Kriittinen korkeakoulu ja UCPori – sivistynyttä yhteistyötä

Satakunnan kriittisen korkeakoulun toiminnan tavoitteena on nostaa Pori vapaan sivistystyön kärkijoukkoon. Yhteistyö Porin yliopistokeskuksen kanssa on tärkeä osa toimintaa – kantavana jaettuna ajatuksena on näkemys sivistävän ja hyvän toiminnan tärkeydestä.

Satakunnan Kriittisen korkeakoulun koordinaattori Petteri Limnell.

Kriittinen korkeakoulu on toiminut Porissa ja Satakunnan alueella nykyisessä muodossaan vuodesta 2019 Petteri Limnellin (FM, Tampereen yliopisto) koordinoimana. Limnell on perustanut myös Porin Filosofisen Seuran ja vetänyt sitä viimeiset 12 vuotta. Filosofiaa on harrastettu perinteisesti Kriittisen koulun puitteissa valtakunnallisesti, ja jatkamme tätä perinnettä myös Porissa. Vaan onhan meidän toimintamme Porissakin paljon rikkaampaa ja moniulotteisempaa, kuten Kriittisen toiminta ylipäätään

Mikä sitten on Kriittinen korkeakoulu? Olemme yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus, joka perustettiin vuonna 1968 filosofi Reijo Wileniuksen (1930–1992) aloitteesta. Kriittinen järjestää kursseja mm. filosofian, taiteiden ja tieteiden aloilta sekä harjoittaa luento- ja julkaisutoimintaa mm. pitämällä yllä Katsaus-lehteä. Kriittinen korkeakoulu on valtion tukema ja yhdistyksen ylläpitämä koulutus- ja kulttuurikeskus sekä ajatuspaja, jota ylläpitää Kriittinen Korkeakoulu ry.

Kriittinen korkeakoulu toimii Helsingin ulkopuolella alueellisesti paitsi Porissa, myös Tampereella ja Jyväskylässä. Paikallisia toimijoita Kriittisellä korkeakoululla on yksityishenkilöinä yli kahdeksankymmentä eri puolella Suomea. Toimintamme kattaa psykologiaa, elokuvaa, puhujakoulutusta, kirjoittamisen taitoja ja vaikkapa opintoja Tai Chi:n alalta.

Aloitimme varsinaisen toimintamme Porissa maaliskuussa 2019 akatemiatutkija Tomi Rantamäen esitelmällä masennuksesta ja mielialalääkkeistä. Tämä oli ensimmäinen osa Kaiken maailman aivot -sarjaamme, jossa kävimme asiantuntijaesitelmien kautta läpi aiheita kuten Aivot ja tarkkaavaisuus digiajassa, unennäkö, tietoisuus ja tajunta, musiikki ja kieli. On kiitettävä Satakunnan Kansaa tuesta Kriittisen uudesta lanseeraamisesta Poriin, ja mainittakoon myös, että Rantamäen esitelmä on edelleenkin meidän väkirikkain tapahtumamme.

Jatkoimme toimintaamme sarjalla esitelmiä teeman Mistä tulemme, minne menemme puitteissa. Tällöin aloitimme Mesopotamiasta, varhaisesta kulttuurista ja sivilisaation ytimestä. Viihdyimme antiikin Kreikassa ja opimme renessanssista, ja tällä hetkellä liikumme jo nykypäivän työelämässä; huhtikuussa 2024 on luvassa avoin yleisöluento tiedollisesta luottamuksesta. On erityisen hienoa, että saamme nauttia Suomen parhaasta tieteellisestä, kulttuurisesta ja filosofisesta asiantuntemuksesta näillä seuduilla – myös paikallisin edustuksin.

Kriittisen korkeakoulun kannalta sivistystyö on näyttänyt jokseenkin hyvältä Porissa ja alueellisesti – nykyhallituksen leikkaukset kuitenkin tuntuvat erityisen voimakkaina, kun aluetoimijat ovat säästöjen kohteena. Toivomme toki, että saamme rahoitusta järjestymään ja toimintamme turvatuksi Satakunnassa ja alueemme pääkallopaikalla Porissa jatkossakin. Hyvä kun ei sekään aina ole sellaista, joka liikkuu itsessään ja tyhjästä. Siihen pitää pistää vauhtia, satsata ja panostaa!

Satakunnan Kriittisen korkeakoulun kausittaiset tapahtumat löytyvät


Teksti: Petteri Limnell, TAU, Satakunnan Kriittinen korkeakoulu
Kuva: Aapo Nissi