Aluetta kehittämässä | 26.02.2020 12:00
Venatorin ammattistartti tuo yhteen paikalliset koulutustoimijat
Venatorilta irtisanotuille työntekijöille järjestetty ammattistartti on osa monipuolisia uudelleentyöllistymispalveluja. WinNova, Sataedu, SAMK ja Porin yliopistokeskus tuovat koulutustarjontansa uusia urapolkuja etsivien käyttöön.
Venatorin pigmenttitehdas paloi tammikuussa 2017. Sitä seurannut tehtaan sulkemispäätös syyskuussa 2018 aloitti tehtaan asteittaisen alasajon. Toiminnassa on vielä yksi tuotantolinja ja näillä näkymin tehdas jatkaa toimintaansa vuoteen 2022 asti. Markkinoille on vapautunut paljon osaavaa työvoimaa, jonka uudelleentyöllistyminen on ollut kaikkien etu. Venator on pyrkinyt tukemaan henkilöiden tehokasta työllistymistä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa
Idea ammattistarttiin lähti halusta tukea uudelleenkouluttautumista
Henkilöstöpalvelupäällikkö Jenna Salminen Venatorin HR-palveluista kertoo, että tehtaalla on tehty aktiivisesti töitä irtisanottujen työllistymiseksi.
- Meillä on ollut käytössä laaja kirjo uudelleentyöllistymisen outplacement -palveluja. Käytännössä kaikille irtisanotuille on ollut tarjolla työnhaku- tai uravalmennusta, mihin on kuulunut lähivalmennuspäiviä ja yksilöllistä tukea jopa vuodeksi eteenpäin. Lisäksi henkilöiden on ollut mahdollista hakea yrittäjyys- ja koulutustukea, Salminen kertoo.
Viime keväänä pidettiin myös Venatorin omat rekrymessut, joilla Prizztechin tuella koottiin yhteen alueen mahdollisia työnantajia. Messut poikivat useita haastatteluja ja uusia työsuhteita.
Venatorilla haluttiin kuitenkin tehdä koulutuspuolella vielä lisää. ELY-keskus ehdotti, että ammattistartti voisi olla yksi vaihtoehto.
Ammattistartti on TE-toimiston työllisyyspalvelu, jossa yleensä jokin paikallinen oppilaitos tarjoaa työttömille työnhakijoille mahdollisuutta kokeilla eri alojen koulutustarjontaa ja löytää itseään kiinnostava työura. Venatorin ammattistartti eroaa tästä siten, että koulutustarjonnan kirjo on laajempi kuin yleensä.
Ammattistarttia alettiin suunnitella viime syksynä yhdessä TE-toimiston, ELY-keskuksen, Prizztechin sekä paikallisten oppilaitosten WinNovan, Sataedun, SAMKin ja Porin yliopistokeskuksen kanssa. WinNova valikoitui palvelun vastuuvetäjäksi. Joulukuussa lähetettiin kutsut kohderyhmälle ja infotilaisuus kiinnostuneille pidettiin tammikuun lopussa.
Ammattistartin aikana on mahdollisuus kokeilla eri opintopolkuja
Venatorin ammattistartti alkoi 24.2. viikon mittaisella aloitusjaksolla WinNovassa. Aloitusjaksolla koulutustarjontaa tuodaan esiin syvällisemmin ja samalla käydään läpi esimerkiksi oppisopimusasiat. Jaksoon kuuluu myös henkilökohtainen ohjaus yksilöllisen koulutuspolun löytymiseksi.
- Osa voi haluta lähteä kokeilemaan lähihoitajan opintoja, jollain toisella voi olla vaikka tradenomin tutkinto, jota haluaa päivittää ottamalla kursseja esimerkiksi yliopistokeskukselta. Vaihtoehtoja on paljon. Toistaiseksi emme tiedä, millaisia koulutuspolkuja ihmiset valitsevat. Olemme halunneet kuitenkin tuoda tarjolle monipuolisesti paikallista koulutustarjontaa ilman ennakko-oletuksia ja kannustaa ihmisiä huomaamaan erilaisia uramahdollisuuksia, toteaa Salminen.
Viikon kestävän aloitusjakson jälkeen alkaa ammatillinen jakso. WinNovassa ja Sataedussa opiskelijat lähtevät kokeilemaan valitsemansa alan opintoja ja osallistuvat normaaleille oppitunneille. Linjaa voi myös vaihtaa tai ottaa useampia alakokeiluja omaan jaksoonsa.
Korkeakouluopinnoista kiinnostuneet ohjataan aloitusjakson jälkeen oppilaitosten opojen puheille. Sieltä autetaan sitten eteenpäin ja opintojen alkuun.
Teksti: Liisa Jaakkola
Kuva: WinNova