Miten laatia hyvä työ- tai harjoittelupaikkailmoitus?
Hyvä työpaikkailmoitus paitsi tavoittaa pätevät henkilöt myös houkuttelee heitä hakemaan avointa työpaikkaa.
- Hyvä työpaikkailmoitus on informatiivinen ja samalla houkutteleva.
- Kohderyhmän mielessä pitäminen ilmoitusta kirjoittaessa on erittäin tärkeää. Ilmoituksen ei tarvitse vedota kaikkiin, vaan nimenomaan haluamiisi kandidaatteihin.
- Asetu hetkeksi työnhakijan/harjoittelupaikkaa hakevan asemaan: haluaisit varmasti tietää mitä työpaikka tarjoaa ja mitä siellä pääsee tekemään.
1. Esittele yritys / organisaatio
Työpaikkailmoituksessa on hyvä kertoa perustiedot yrityksestäsi / organisaatiostasi pähkinänkuoressa. Mieti, mitkä tekijät yrityksessä / organisaatiossa vetoavat työnhakijoihin ja korosta niitä. Esittele yritys avoinna olevan työpaikan kautta.
Voit myös kuvailla tyypillistä arkeanne tai projektejanne sekä kertoa yrityksenne / organisaationne missiosta, arvoista ja siitä, miten nämä arvot näkyvät toiminnassanne.
Jos yrityksesi ei ole tunnettu, kerro millaisella toimialalla toimitte ja millainen asemanne on toimialalla. Yrityksen esittely kannattaa kuitenkin pitää maltillisen mittaisena, jotta se ei vie suurinta osaa työpaikkailmoituksen tilasta.
2. Työnkuvaus
Otsikoi työpaikka- tai harjoittelupaikkailmoitus selkeästi. Pyri kuvaamaan avointa tehtävää sellaisella työnimikkeellä, joka kuvaa työtehtävää mahdollisimman hyvin.
Kerro työnkuvasta mahdollisimman tarkasti. Voit antaa esimerkkejä työtehtävistä, joista haetun henkilön tyypillinen työpäivä tulisi koostumaan. Listaa kolmesta seitsemään tärkeintä työtehtävää, joita työnhakijan odotetaan tekevän. Onko tehtävä itsenäistä vai tuleeko uusi työntekijä työskentelemään osana tiimiä? Työnkuvaus voi sisältää myös mahdollisen tiimin esittelyn.
Pidä mielessä kandidaattien omat tavoitteet, ja korosta näitä mahdollisimman paljon. Kerro mitä teillä voi oppia ja mitä työtehtävät tarjoavat hakijalle. Voit esimerkiksi kertoa työntekijän mahdollisuuksista tehdä erilaisia tehtäviä tai saavuttaa tiettyjä tavoitteita.
Muista, että työpaikkailmoitus ei ole täydellinen tehtävänkuvaus ja sen vuoksi siinä ei tarvitse olla lueteltuina kaikkia työtehtäviä.
3. Hakijan profiili
Haluatko työntekijän, joka osaa jo kaiken, vai etsitkö motivoitunutta ja oppimishaluista tekijää? Kirjoita työpaikkailmoitus tavoitteidesi mukaiseksi.
Mitä taitoja, pätevyyttä tai ominaisuuksia toivot työnhakijalta? Jaa toiveesi tarvittaviin ja vaadittaviin ominaisuuksiin sekä toivottaviin ominaisuuksiin.
Mikäli toivot saavasi runsaasti hakemuksia älä rajaa toiveitasi ja odotuksiasi kovin tiukasti.
Mikäli haluat vain muutamia korkealaatuisia työhakemuksia, ilmaise selvästi, mitkä kriteerit hakijoiden on täytettävä ja mitä heiltä odotat. Työnhakijat ottavat usein kirjaimellisesti työpaikkailmoituksessa esitetyt toiveet/vaatimukset ja sanavalintasi voi vaikuttaa työhakemusten määrään dramaattisesti.
Vältä kirjoittamasta ylipitkää vaatimuslistaa, joka voi karkottaa pätevätkin hakijat.
Kirjoita hakemus sille ihmiselle, jonka oikeasti haluat tavoittaa!
4. Palkka ja muut edut
Palkasta kannattaa kertoa jo työpaikkailmoituksessa. Palkkaus kannattaa kuvata realistisesti asettamalla palkkahaarukka, jonka sisällä työntekijän kokemus vaikuttaa.
Jos palkkaus määräytyy tietyn työehtosopimuksen mukaan, kannattaa se mainita jo työpaikkailmoituksessa.
Palkan lisäksi työnhakijoita kiinnostavat myös muut luontaisedut. Pystyykö yrityksesi/organisaatiosi tarjoamaan jotain sellaista, mihin kilpailijat eivät pysty? Tuo esille konkreettisia esimerkkejä tarjoamistanne eduista. Esimerkiksi työterveys, lounas- tai autoetu, liikunnan tukeminen tai etätyöoikeus voivat olla työnhakijaa kiinnostavia etuja.
5. Käytännön asiat
Kun työpaikkailmoituksesi on luettu loppuun, tietääkö hakija, mitä hänen on tehtävä seuraavaksi? Hyvä työpaikkailmoitus tekee hakemisen helpoksi.
Kerro ainakin:
- Kuinka työtehtävää haetaan; tarkat ja yksityiskohtaiset ohjeet
- Tärkeät päivämäärät: hakuaika ja mahdolliset yhteydenottopäivämäärät
- Miten työnhakuprosessi etenee
- Miten ottaa yhteyttä ja mistä hakija voi saada lisätietoa
- Mikäli haluat, että hakija liittää hakemukseensa esim. palkkatoiveen ja CV:n tai muita liitteitä tai dokumentteja, kerro se tässä.
On tärkeää kertoa sijainti myös itse työpaikkailmoituksen tekstissä. Työnhakija on usein kiinnostunut myös siitä, millaisten liikenneyhteyksien päässä työpaikka on, edellyttääkö tehtävä matkustamista ja kuinka uusissa toimitiloissa työpaikka sijaitsee.
Muista pitää ilmoitus mahdollisimman lyhyenä ja ytimekkäänä, jotta hakijan kiinnostus säilyy loppuun asti.
Huomioi oikeinkirjoitus! Kirjoitusvirheitä vilisevä teksti syö koko yrityksen uskottavuutta.
Ja vielä...
Työpaikkailmoituksessa kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!