BIZnespotentiaalia ja verkostoja kyltereiden suomenmestaruuskisoissa

BIZ Potential Finland on Suomen Ekonomien ja Danske Bankin järjestämä kilpailu, jossa etsitään kyltereiden, eli kauppatieteiden ylioppilaiden, Suomen mestareita. Kilpailu kiertää kauppakorkeakoulupaikkakunnilla, ja tänä vuonna toukokuussa pidetty kaksipäiväinen finaali rantautui ensimmäistä kertaa Poriin.


SM-voiton ja 2000 euron pääpalkinnon nappasi tällä kertaa Suomen tuorein kylterijärjestö, Jyväskylän Dumppi ry, innovatiivisella suorituksellaan. Dumpin joukkueessa kisasivat Kristian Sarosto sekä Jeremias Colliander. Porin Porky ry:tä edustivat finaalissa Janina Kolkka sekä Aki Strengell (kuvassa).

Teoriaosaamista ja case-tehtäviä

Finaalia edelsi netissä suoritettava karsintakilpailu. Finaalissa 14 joukkuetta kisasi ensin teoriatietämyksestä, josta seitsemän parhaiten pärjännyttä jatkoi Danske Bankin laatimaan case-osuuteen.

Tuomaristossa ja teoriakysymysten laadinnassa mukana ollut Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön liiketoimintaosaamisen ja yrittäjyyden apulaisprofessori Kati Suomi kertoo:

- Casetehtävässä liiketaloustieteellisiä oppeja piti soveltaa käytännön liike-elämään ja pankkikontekstiin. Joukkueet saivat itse päättää mihin kolmesta casesta tarttuivat ja kolmen tunnin työskentelyn jälkeen joukkueet pitivät seitsemän minuutin pituiset esitykset ratkaisuistaan. Kisa oli tasainen ja esitykset korkeatasoisia.

Kisa kattaa kaikki liiketaloustieteiden alat ja kisassa menestyminen vaatiikin monipuolista osaamista teoriasta käytännön ideointiin. Kolkka ja Strengell vinkkaavat, että tiimiä kasatessa kannattaakin huomioida tiimin osaamisen laaja-alaisuus, sillä kysymyksiä tulee laskentatoimesta johtamiseen.

Sarosto ja Colliander kertovat teoriaosuuden mietityttäneen etukäteen, sillä kilpailun sisältö on laajuudeltaan niin suuri, että ennakkoon valmistautuminen on haastavaa.

- Etukäteen pelkona oli teoriaosuus, mutta siitä selvittyämme uskoimme mahdollisuuksiimme menestyä.

Sarasto ja Colliander uskovat voittonsa salaisuuden rakentuneen hyvästä ja rennosta kisafiiliksestä sekä konkreettisesta ratkaisusta case-tehtävässä.

- Lähdimme miettimään finaalin case-tehtävää aidon toteutettavuuden kannalta. Halusimme tehdä konseptin, joka on oikeasti integroitavissa nykyisiin palveluihin, unohtamatta lisäarvon tuottamista.

Kisasta reppuun mukaan verkostoja sekä luottamusta omaan osaamiseen

BIZ Potential -kisa käydään vuosittain. Dumpin ja Porkyn joukkueet kannustavat kyltereitä lähtemään rohkeasti mukaan karsintoihin, sillä kyseessä on ikimuistoinen tapahtuma. Porkyn Kolkka ja Strengel summaavat kisan jälkeisiä ajatuksiaan iloisin mielin.

- Meilläkin oli aluksi epävarmuuksia omasta osaamisen tasosta, mutta saatuamme finaalipaikan oli selvää, että lukuisilta käydyiltä kursseilta oli jäänyt jotain päähän. Vaikka emme päässeetkään voittaville sijoituksille, pidimme koko ajan hauskaa ja olemme iloisia, että uskaltauduimme lähtemään mukaan. Oli mahtavaa nähdä kisan innostavan opiskelijoita matkaamaan ympäri Suomen Poriin.

Sarasto ja Colliander nostavat esiin kisapäivien aikana luodut muistot ja verkostot.

- Kannattaa ehdottomasti osallistua. Tapahtumasta jää lämpimiä muistoja ja pääsee verkostoitumaan. Kisaan kannattaa lähteä rennolla mielellä ja muistaa nauttia matkasta.

Kati Suomi on samoilla linjoilla kisaajien kanssa.

- Oli todella mielenkiintoista päästä kuuntelemaan joukkueiden esityksiä ja verkottumaan uusiin ihmisiin. Crazy Townissa järjestetty iltajuhla oli myös hieno tilaisuus.

Loppuun SM-voittajat vielä kannustavat kyltereitä mukaan opiskelijatoimintaan.

- Eiköhän kaikille ole viimeistään nyt selvää, että Dumpparina oleminen on parasta, mitä housut jalassa voi tehdä.

Dumppi ry pääsee yhdessä toiseksi tulleen Oulun Finanssi ry:n kanssa edustamaan Suomea pohjoismaisten kauppakorkeakoulujen väliseen Nordic Championship in Business and Economics –kilpailuun, joka järjestetään lokakuussa Helsingissä.

Kuvat: Luviko Oy
Teksti: Kaisa Aro