Loppusuoralla | 26.02.2020 12:00
Diplomityö yhdistää työn ja vapaa-ajan
Pori Energialla ICT-asiantuntijana työskentelevä Marika Ristolainen valmistui tuotantotalouden insinööriksi vuonna 1996. Valmistumisensa jälkeen hänellä oli yksi vapaapäivä, kun työelämä kutsui. Nyt 20 vuotta myöhemmin Ristolainen jälleen opiskelee ja diplomityö on valmistumassa huhtikuussa.
Pori Energialle Ristolainen tuli töihin vuonna 2005.
- Täytyy olla hyvä työnantaja, että näin pitkään ja hyvin viihtyy. Meillä on paljon projektityötä, olen ollut työurani aikana monissa it-projekteissa mukana, Ristolainen kertoo.
Tällä hetkellä Ristolainen vastaa työssään muun muassa loppukäyttäjäpalveluiden ylläpidosta ja kehittämisestä. Työssä on paljon haasteita ja rikkautta, koska vastapelurina on yleensä ihminen. Lisäksi Ristolainen työskentelee järjestelmien pääkäyttäjänä ja it-projekteissa sekä toimii toimihenkilöpuolen työsuojeluvaltuutettuna Pori Energialla.
- Työni on käytännönläheistä, aivan kuten loppusuoralla olevan diplomityönikin aihe. Olen myös kouluttanut koko urani, joten tämä liittyy siihenkin luontevasti. Tässä joudun ja saan itsekin kehittyä.
Itsensä kehittäminen kaiken takana
Ristolainen aloitti DI-opinnot syksyllä 2016. Aiemmin hänellä oli ollut paljon harrastuksia ja muuta päivätyöstä poikkeavaa liiketoimintaa vapaa-ajalla, mutta nyt oli tullut kausi, jona hän ei ollutkaan lähtenyt tekemään mitään töiden jälkeen. Kolme vuotta vapaa-aikaa riitti.
- Halusin itselleni tekemistä ja lisää oppia, halusin saada aivot taas työhön myös vapaa-ajalla. Läheltä nähdyt muistisairaudet vaikuttivat myös osaltaan, tiesin että samojen rutiinien toistaminen päivästä toiseen ei ole hyväksi, kertoo Ristolainen.
Ristolaisella on työssäänkin ollut alaan liittyviä koulutuksia vähän väliä, mutta DI-opintojen myötä yrityksen toiminnan ymmärrys on kasvanut. Se auttaa sekä hänen oman työnsä että tiimin työn kehittämisessä ja suunnittelussa.
”Tietoturvan jalkauttaminen energiayhtiössä”
Se on Ristolaisen diplomityön nimi tällä hetkellä. Oikeastaan kysymys on tietoturvakulttuurin kehittämisestä käyttäjille omaksuttavampaan muotoon. Tietoturvaa tarvitaan nykyään kaikessa, sillä kaikki ovat periaatteessa koko ajan jonkun uhan alla, tietää sitä itse tai ei. Etenkin energiayhtiössä tietoturva on erittäin tärkeä koko yhteiskunnan turvallisuuden kannalta. Sähköä ja lämpöä tarvitaan aina.
- Nyt työnkuvaani on tullut mukaan tietoturva ja uuden oppimiskulttuurin tuominen taloon. Tietoturvaa koskevia perehdytyksiä on ollut kyllä aiemminkin, mutta aina on kehitettävää siinä, että asiat olisi helppo omaksua ja itsenäisesti opiskella. Tarkoitus on löytää talon sisällä ”meidän tapa” tehdä ja oppia hauskalla tavalla.
Työn ja opiskelun yhdistäminen vuosien jälkeen
Pitkään työelämässä ollutta saattaa jännittää ajatus opiskelusta pitkän tauon jälkeen, mutta Ristolainen on huomannut, että työelämä onkin itseasiassa auttanut todella paljon opiskelussa.
- Moni asia kursseilla on tuntunut jo ennestään tutulta, ja pystyn yhdistämään oppimiaani asioita käytännön esimerkkeihin. Kieltämättä ensimmäiset puolisen vuotta meni opiskelemisen oppimisessa, rytmiin kiinni pääsemisessä.
Aluksi Ristolainen lähti suosiolla tutummista asioista liikkeelle, ettei tule liikaa uutta kerralla. Toisena vuonna hänellä oli kova vauhti päällä ja kolmas vuosi olikin jo jäähdyttelyä.
Ristolaisen työnantaja on hyvin mukana opiskeluprojektissa, ja hänellä olikin tarkoitus tehdä diplomityötä jonkin verran myös työajalla.
- Joskus se onnistuu, mutta yleensä työtä pitää tehdä kotona iltaisin. Töissä kuitenkin asiat liittyvät aina joltain reunoilta tähän diplomityön aiheeseen, joten sitä tietoa ja kehittymistä ikään kuin tulee koko ajan lisää. Aiheen sisäistäminen paranee samalla koko ajan, pohtii Ristolainen.
Teksti ja kuva: Antti-Jussi Marjamäki