15.04.2019 08:52
Sportti-Kimble syntyi työn ohessa
Digihumppatieteiden maisteri ja fiksu muija. Sitä on Merja Lehtonen.
Lehtonen valmistui äskettäin filosofian maisteriksi Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmasta, mutta opiskelematta tuntiakaan kumpaakaan oppiainetta. Hänen pääaineensa oli digitaalinen kulttuuri ja tiedekunta humanistinen; siitä syntyi leikkimielinen väännös digihumppatieteiden maisteri. Fiksu muija –arvonimi puolestaan on kotiväen keksimä.
Fiksu täytyy ollakin, kun harrastaa työn ohessa opiskelua. Lehtonen kertoo olleensa kokopäiväinen opiskelija viimeksi lukiossa. Naisen kaikki muut tutkinnot sen jälkeen ovat syntyneet työn ohessa tai oppisopimuksena.
-En ole missään vaiheessa opiskellut vain opiskelun vuoksi, vaan siihen on aina ollut jokin syy. Oikeastaan työ on kuljettanut minut myös erilaisten opintojen pariin, kun olen tarvinnut lisää osaamista työhöni liittyen, Lehtonen kertoo.
Merkonomin ja tradenomin paperit omaava Lehtonen on opiskellut kauppatieteitä ja yritysjuridiikkaa, graafista alaa, viestintää ja esimiestyötä ja nyt siis myös humanistisia tieteitä. Myös Puuvillan korttelit ovat Lehtoselle erittäin tuttua aluetta.
-Olen ollut Puuvillan alueella eri työpaikoissa vuodesta 1990 lähtien. Työskentelin muun muassa noin 10 vuotta yliopistokeskuksen palvelukeskuksessa, mikä antoi mielenkiintoisen näköalapaikan yliopistomaailmaan. Olen aikanaan jopa ollut mukana valitsemassa yliopistokeskuksen nykyistä logoa. Viimeiset kuusi vuotta olen työskennellyt Prizztechillä yrityskehittäjänä ja –neuvojana. On ollut hauska tavata toisinaan Puuvillan pikkujouluissa edellisten työpaikkojen työkavereita, Lehtonen iloitsee.
Lautapelistä tuli liikuntapeli
Digitaalisen kulttuurin pro gradussaan Lehtonen tutki pelin liikunnallistamista, sitä, miten tutusta Kimble-lautapelistä voi kehittää liikunnallisen version. Tosin alun perin gradun piti käsitellä Pitkis-Sport –leirin verkkoviestinnän kehittymistä.
- Olen ollut Pitkis-liikuntaleirillä talkoolaisena viestintätöissä neljänä kesänä. Siksi se tuntui luontevalta ympäristöltä toteuttaa gradu. Verkkoviestinnän tutkiminen ei kuitenkaan motivoinut riittävästi. Päädyin siksi yhdistämään urheiluseurataustani ja pelitutkimuksen opinnot ja keksin liikunnallistaa Kimblen. Samalla tutkin pelin kehittämisprosessia.
Tarkoitus oli, että kesän 2018 Pitkis-Sport –leirille osallistuneet lapset olisivat itse toteuttaneet Kimblen liikunnallistamisen. Ajanpuutteen vuoksi Sportti-Kimblen suunnitteli tutkija itse, mutta leiriläiset toimivat tutkimuksessa testausryhmänä.
-Sportti-Kimble on helppo oppia, minkä vuoksi niin lapset kuin ohjaajatkin innostuivat siitä. Tutkimusaiheeseen ja itse peliin voi tutustua YouTube-kanavalla, jonka toteutin tutkimuksen oheen. Olikin mielenkiintoinen uusi aluevaltaus, kun opettelin videoeditointia, Lehtonen mainitsee.
Porin yliopistokeskus mahdollistaa sujuvat opinnot
Lehtonen suoritti maisterin tutkintonsa vajaassa parissa vuodessa. Opintovapaata hän piti kaksi kuukautta, muuten tutkinto on syntynyt päivätyön ohessa. Tästä on kiittäminen opintojen monimuotoisuutta.
-On älyttömän hienoa, että Porin yliopistokeskuksessa voi opiskella niin monella eri tavalla. Luentojen sijaan voi tehdä verkkokursseja ja kirjatenttejä, ja esimerkiksi minun kohdallani aiemman osaamisen hyväksilukeminen osoittautui hyödylliseksi. Olisipa yliopistokeskus ollut olemassa jo silloin, kun hain lukion jälkeen opiskelemaan!
Teksti ja kuva: Maria Ojanen