Opiskelijaelämää | 02.03.2021 09:30
Pointer toimii poikkeustilan aikanakin
Pandemiatilanne on radikaalisti muuttanut opiskelijoiden arkea. Mitkä ovat Porin ylioppilasyhdistyksen Pointerin uuden hallituksen mietteet ja tulevaisuudensuunnitelmat?
Pointerin hallituksen uudet toimihenkilöt tunnustavat kaikki covid19-tilanteen aiheuttaman kurjuuden. Ylioppilaan arki on täysin erilainen kuin vaikka vuosi sitten. UCPoriNewsin haastateltavana uudesta hallituksesta olivat puheenjohtaja Atte Moisander, varapuheenjohtaja ja yrityssuhdevastaava Ida-Maria Peltoniemi, urheilu- ja liikuntavastaava Janina Kolkka, kv-vastaava Salla Wiklund ja urheilu- ja liikuntavastaava Henna Mäntylä.
- Jos vuosi sitten kykeni kulkemaan haalarit jalassa kaupungilla eläen nuoruuden ja nuoren aikuisuuden parasta aikaa tietäen, että kuuluu ympärillä olevien joukkoon, nyt yhteenkuuluvuutta täytyy hakea ryhmätöistä löytyvistä kontakteista tai Instagramista. Jos syystä tai toisesta ei ole kerennyt verkostoa ympärilleen haalia, on riski, että jää aika yksin, reflektoi puheenjohtaja Atte Moisander.
Kriisi mahdollistaa muutoksen
Pointerin hallitus suhtautuu yllättävän positiivisesti koko maailmaa ravisuttavan virustaudin tuomiin muutoksiin. Esiin nousee jopa ajatus siitä, että kyseessä olisi uusi normi, joka määrittelisi tulevaa aikaakin.
Ida-Maria Peltoniemi toteaa punnitusti koko kurimuksesta:
- Vaikka välillä meinaakin koronan takia vaipua epätoivoon, on tilanne myös nostanut esiin, kuinka poikkeustilanteeseen on mahdollista sopeutua ja mukautua.
Henna Mäntylän mielestä on mahtavaa, että hankalasta tilanteesta huolimatta saadaan järjestää edes jonkinlaista toimintaa, vaikka sitten etäyhteyksin. Pienetkin jutut auttavat jaksamaan. Kaiken kieltämisen sijaan voi saada myös ”normaalin arjen” tuntua opiskeluun.
Kansainvälisyys pandemian pyörteissä
Porin yliopistokeskuksessa on tavanomaisesti ollut noin 20-30 vaihto-opiskelijaa, mutta kuluvana keväänä heitä on vain 4. Kv-vastaava Wiklundin mukaan tapahtumien järjestäminen ja kaikkien vaihtarien kutsuminen erinäisiin kekkereihin on ollut nyt helpompaa. Yhdessä järjestettiin pienoissitsit ystävänpäiväteemalla ja International dinner, jolloin pieni porukka pääsi maistelemaan vaihto-opiskelijoiden kotimaiden ruokalajeja.
Vaihtokokemus on erilainen, koska lähestyminen on (paradoksaalisesti!) helpompaa. Vaihto-opiskelijat ovat kertoneet, kuinka paljon he ovat iloinneet ulkona liikkumisesta iltaisin tai kahvilla käymisestä – näin ei voi heidän kotimaissaan tehdä.
Voiko etäopetuksessa olla jotain hyvääkin?
Etäopetus on ajanut eteenpäin esimerkiksi hybridiluentojen kehittämistä. Janina Kolkka nostaa esiin sen, miten etäily on mahdollistanut kurssien hyvän suoritustahdin. Henna Mäntylä komppaa pestikollegaansa ja lisää:
- Osittain siitä syystä, ”ettei ole muutakaan”.
Häntä mietityttää myös se, jääkö osa opista saamatta, kun kukaan opettaja ei ole intohimolla läsnä asioita selittämässä.
Atte Moisander muistuttaa myös poikkeusajan saavutuksista.
- Sosiaalisen median ja viestinnän jatkuva kehittyminen ja esimerkiksi uusi PointerCast Oppiraha-podcast ovat korona-ajan tuotteita. Hallitukseen on perustettu uusina vastuullisuus- ja turvallisuuspestit.
Ja tuleehan se akateeminen wappu ylevästi vielä, kuten ylioppilasyhdistyksen puheenjohtajalle kuuluukin.
- Nykytilanteen takia emme voi luvata mitään, mutta harras toiveemme on, että voisimme tarjota mahdollisuuden yhteisöllisyyden tunteen kokemiseen. Niiden rajoitusten nojalla mitkä meille suodaan haluaisin, että jokainen opiskelija voisi vetää ylpeänä haalarit jalkaan ja viettää vähintään lähiystävineen vastuullista wappua.
Teksti: Jyri Luonila
Kuva: Pointer ry