Opiskelijaelämää | 12.12.2019 13:00
Vaihto-opiskelijoiden sitseillä raikasivat saksalaiset juomalaulut ja tunnelma oli katossa
Kansainväliset vaihto-opiskelijat olivat mukana luomassa uutta opiskelijakulttuuria yliopistokeskukselle järjestäessään ensimmäiset vaihto-opiskelijoiden omat sitsit. Teemaksi oli valikoitunut Saksa ja sitä juhlittiin niin juomilla, lauluilla kuin pukeutumisellakin.
UCPori News tapasi Marco Schnellin, joka oli yksi tapahtuman järjestäjistä.
- Kuten niin monet hyvät ideat, tämäkin sai alkunsa tuopillisen äärellä, kertoo Marco Schnell sitsien syntyhistoriasta.
Ystävykset Marco, Tobias ja Jannis olivat istumassa iltaa, kun he saivat päähänsä, että yliopistokeskuksen kansainvälisten opiskelijoiden tulisi järjestää omat sitsit. Mallia ei herrojen tarvinnut hakea kaukaa, sillä saksalaisina illanistujaisten ja juomalaulujen yhdistäminen oli heille varsin tuttua. Lisäksi he olivat käyneet jo yliopistokeskuksen opiskelijajärjestöjen järjestämillä sitseillä ja tunsivat suomalaisen protokollan.
- Minunkin kotikaupungissani on yleistä, että keräännytään paikalliseen kapakkaan, kilistellään oluella, naukkaillaan snapseja ja kajautetaan ilmoille juomalauluja, Schnell kiteyttää saksalaista kapakkakulttuuria.
Lauluja Suomesta ja maailmalta
Sitseillä laulettiin sekä saksalaisia että suomalaisia lauluja ja niitä varten oli printattu oma lauluvihkosensa. Saksalaisten laulujen seasta löytyi muun muassa Ein Prosit, joka tunnetaan erityisesti Oktoberfest-lauluna. Se on ylistys hyvälle tunnelmalle, mukavuudelle ja murheiden unohtamiselle.
- Olimme valinneet mukaan tunnettuja saksalaisia lauluja, mutta halusimme ottaa mukaan myös suosikkimme suomalaisilla sitseillä laulettavista lauluista. Lisäksi mukaan päätyi tunnettuja lauluja maailmalta, kuvailee Schnell sitsilauluvihkosen antia.
Saksassa erityisesti Baijerissa juomalaulukulttuuri elää vahvana. Suurissa oluttuvissa soittaa useasti humppayhtye, jonka tahdissa pöydissä notkuvat kanta-asiakkaat äityvät aika ajoin esittämään laulun jos toisenkin.
Yksittäisestä tapahtumasta perinteeksi
Tapahtuma meni hyvin, vaikka se järjestettiin ensi kertaa. Kehitettävää Schnell kuitenkin löytää.
- Tapahtumapaikkaan olisi mahtunut enemmän ihmisiä. Ehkä me tiedotimme tapahtumasta vähän liian myöhään ja siksi osa porukasta saattoi jäädä saapumatta.
Paikalla oli silti 54 osallistujaa, ja mukana oli myös yksi vaihto-opiskelija SAMKista.
Mitä tulee perinteisiin, niin ne on aina aloitettava jostain. Tässä tapauksessa perinne on jo saanut yliopistokeskuksen kansainvälisten tuutoreidenkin siunauksen.
- Kansainvälinen opiskelijatuutori kertoi, että tätä sitsiperinnettä aiotaan jatkaa myös tulevaisuudessa vaihto-opiskelijoiden keskuudessa.
Schnellin mukaan Pointer ry auttoi paljon tapahtuman järjestämisessä ja muutenkin Porin yliopistokeskuksen tiivis ja läheinen opiskelijailmapiiri on ollut hänen mieleensä.
- Yliopistokeskuksen opiskelijajärjestöt ovat Porissa hyvin tiiviisti yhteistyössä, mikä on erittäin positiivista. Verrattuna Saksaan opiskelijajärjestöt ovat myös enemmän mukana opiskelijan arjessa, Schnell kertoo.
Teksti ja kuva: Tommi Iivonen