Opiskelu | 28.01.2025 13:40
Monipuolista yhteiskuntatieteiden opiskelua Porissa
Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden Porin yksikössä on tarjolla maisterikoulutusta kolmessa koulutusohjelmassa. Sosiaalityön maisteriohjelma on opiskelijamäärältään yksikön suurin. Opetus toteutetaan monimuotoisena, ja suurin osa opiskelijoista suorittaakin tutkintoa työn ohessa.
Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta on toiminut Porissa jo 20 vuoden ajan. Sosiologian professori Antti Saloniemi on työskennellyt Porin yksikössä alusta alkaen. Moni asia on ennallaan, mutta opetuksen osalta monet seikat ovat myös vuosien saatossa muuttuneet.
Nykyisin Hyvinvointipolitiikan ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriohjelman opetus toteutetaan monimuotoisena, jolloin myös huomattava osa opiskelijoista on työssäkäyviä. Tutkinto-ohjelma ottaa asian huomioon toteutuksessa: opiskelijoiden aikaresurssit huomioiden tarjotaan laajat mahdollisuudet opiskella etänä, mutta pelkästään etänä tutkintoja ei kuitenkaan voi suorittaa.
– Maisteriopinnoissa painopiste on vahvasti gradututkielman tekemisessä, ja esimerkiksi säännöllisesti pidettävät graduseminaarit ovat lähiopetuksena huomattavasti antoisampia ja synnyttävät tutkielman kannalta tärkeää keskinäistä vuoropuhelua, Saloniemi kertoo.
Työn ja opintojen vuorovaikutusta
Virpi Lehtimäki, kolmen aikuisen lapsen äiti Raumalta, työskentelee tällä hetkellä henkilöstöasiantuntijana Satakunnan hyvinvointialueella ja opiskelee samalla Tampereen yliopiston Porin yksikössä Työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelmassa. Opiskelu on ollut mielenkiintoista ja innostavaa. Työnteon rinnalla opiskelu välillä haastaa ajankäytössä, mutta opintoja pystyy edistämään työn ohessakin. Opiskelukaverit ovat toimineet tärkeänä tukena opintojen edetessä.
– Jokainen opiskelija suunnittelee opintojen etenemisen varmasti pitkälti omien intressien ja voimavarojen mukaan ja siihen on yliopistossa mielestäni hyvät mahdollisuudet. Ehdottomasti positiivisinta on ollut se, että opintoja on ollut mahdollista suorittaa jouhevasti työn ohessa, Lehtimäki kertoo.
Työssäkäyminen on otettu maisteriohjelmassa huomioon myös sisällöllisesti. Opintojen ei tulisi olla pelkkä rasite työnteon ohessa eikä työnteon rasite opiskelun ohessa.
– Työn ja opiskelun yhdistäminen on vaativaa, mutta parhaimmillaan tämä johtaa hedelmälliseen vuorovaikutukseen, jossa työ antaa opiskeluun lisää syvyyttä ja opinnot antavat työhön sisältöä ja innostusta, Saloniemi sanoo.
Sosiaalityö on tärkeä ja suosittu pääaine
Sosiaalityön tutkinto-ohjelmasta valmistuu yhteiskuntatieteiden maistereita (YTM) ja tutkinto antaa lainsäädännön mukaisen pätevyyden sosiaalityöntekijän tehtäviin. Opintoja on myös mahdollista jatkaa yhteiskuntatieteiden tohtorin tutkintoon tähtäävinä jatko-opintoina.
Sosiaalityön opiskelijat ovat eri ikäisiä ja suorittavat opintojaan monenlaisissa elämäntilanteissa, joten opetuksessa tähdätään joustavuuteen ja suoritusvaihtoehtojen monipuolisuuteen. Lisäksi opetus on keskustelevaa ja yhteishenki on hyvä.
Suvi Holmberg toimii yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston Porin yksikössä sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa.
– Jos olet kiinnostunut yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskuntien hyvinvoinnin kysymyksistä sekä haavoittuvissa tilanteissa elävien ihmisten kanssa työskentelystä, kannattaa lähteä opiskelemaan sosiaalityötä, Holmberg tiivistää.
Sosiaalityön opetus on tutkimusperusteista eli siinä hyödynnetään tuoretta ja tutkittua tietoa. Opetuksessa painottuvat teoreettinen ja tutkimuksellinen ote sekä työelämässä tapahtuvat käytännön harjoittelut. Opetustarjonta on laajaa ja opiskelijat löytävät yleensä hyvin opetusta itseään kiinnostavista sosiaalityön ilmiöistä.
– Opetuksen vahvuutena voidaan pitää myös opetusmenetelmien laajuutta ja opetus tapahtuukin vaihtelevasti esimerkiksi pienryhmä- ja seminaarityöskentelynä, luentoina, itsenäisesti suoritettavina verkkokursseina, esseesuorituksina ja tentteinä tai opiskelijoiden omaehtoisina lukupiireinä, Holmberg sanoo.
Vaasasta kotoisin oleva Marjo Sairanen on parhaillaan työlomalla kuntoutusohjaajan työstä, koska tekee sosiaalityöntekijän sijaisuuksia: ensin Satakunnan ankkurin eteläisessä tiimissä ja vuodenvaihteesta eteenpäin Satakunnan kasvatus- ja perheneuvonnassa. Samalla tutkinto sosiaalityön maisteriohjelmassa on gradua vaille valmis. Opiskelu tutkinto-ohjelmassa on ollut erittäin mielenkiintoista ja monipuolista. Kurssien sisällöt ovat vastanneet hyvin odotuksia, sillä ne ovat tarjonneet syvällistä tietoa ja uusia näkökulmia alalle.
– Teoreettinen tieto ja sen merkitys on korostunut itselleni merkittävästi. Teorian ymmärtäminen on tukenut syvempää ymmärrystä ja tuonut laajemman näkökulman käytännön työhöni. Tämä on tuonut varmuutta esimerkiksi päätöksentekoon ja ongelmanratkaisuun käytännön tilanteissa, Sairanen kertoo.
Monipuoliset väylät opintoihin
Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden Porin yksikköön hakijalta edellytetään joko aiempaa kanditutkintoa yliopistosta tai AMK-tutkintoa. Käytännössä AMK-tutkinnon lisäksi hakijalla tulisi olla avoimessa yliopistossa suoritettuja yliopisto-opintoja. Esimerkiksi sosiaalityöhön hakijan aiemman korkeakoulututkinnon rinnalla tulisi olla sosiaalityön aineopintojen suorituksia, joita Porin yksikössä on mahdollista suorittaa avoimessa yliopistossa. Lisäksi motivaatiokirje on osana joidenkin tutkinto-ohjelmien hakukäytäntöjä.
Raumalla asuva Virpi Lehtimäki suoritti aiemman sairaanhoitaja AMK-tutkinnon lisäksi monimuoto-opintoina Itä-Suomen avoimessa yliopistossa Sosiaali- ja terveyshallintotieteen perusopinnot sekä Työ- ja organisaatiopsykologian perusopinnot.
– Ne innostivat ja mahdollistivat hakemaan varsinaiseen tutkinto-ohjelmaan. Haaveena on saada suoritettua jollain aikavälillä maisterin tutkinto, ja sen myötä on mahdollinen urakehityskin mielessä, Lehtimäki sanoo.
Porin yksikössä ei tarjota massakoulutusta, vaan opintojen sisältöihin on mahdollista vaikuttaa oman kiinnostuksensa mukaan. Kaikki tutkinto-ohjelmat ovat samaa kokonaisuutta emoyliopiston eli Tampereen yliopiston kanssa, joten valinnanvaraa riittää.
Yliopistokeskus on alueellisesti aktiivinen toimija
Porin yliopistokeskuksen asema Satakunnan alueella on vakiintunut, mikä edesauttaa erilaisten opiskelu-, opetus- ja tutkimusprojektien suunnittelua ja kokeilua yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa. Opiskelu ja työskentely Porin yliopistokeskuksessa tarjoaa hyvät puitteet luovalle ideoinnille ja yhteistyökuvioiden rakentamiselle. Porin yliopistokeskus onkin alueellisesti varsin aktiivinen toimija.
– Satakunnan hyvinvointialue, Porin kaupunki ja paikallinen yritysmaailma ovat luontaisimpia ja tärkeimpiä yhteiskumppaneita myös Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden Porin yksikölle, Antti Saloniemi sanoo.
Lisäksi Pori on opiskelijalle itsessään kiinnostava kaupunki, jossa pääsee halutessaan nauttimaan niin eloisasta kaupunki-, kulttuuri- ja opiskelijaelämästä kuin hiljaisten metsien rauhasta tai villinä myrskyävän meren rannoista. Hintataso elämiselle on yllättänyt monet positiivisesti.
– Polkupyörällä pääsee lähes joka paikkaan, liikuntamahdollisuudet ovat upeat. Ja ihmisiin kun tutustuu, saattaa syntyä eliniän kestäviä ystävyyssuhteita, kertoo yliopistonlehtori Suvi Holmberg.
Hae yhteiskuntatieteiden maisteriohjelmiin yhteishaussa maaliskuussa 2025!