Opiskelu | 28.01.2025 13:50
Yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä kauppakorkeakoulussa
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö on vahva osa yliopistokeskusta ja vuosi toisensa jälkeen suosittu hakukohde. Yksiköstä valmistuu laskentatoimen ja rahoituksen, markkinoinnin sekä johtamisen monipuolisia ammattilaisia, joilla on valmius hakeutua työtehtäviin asiantuntijaorganisaatioihin.
Pieni yksikkö on kompakti ja yhteisöllinen
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä on tarjolla kolme eri pääainetta: laskentatoimi ja rahoitus, markkinointi sekä johtaminen ja organisointi. Pienen yksikön etuja on, että henkilökunta ja opiskelijat tuntevat toisensa pääaineesta riippumatta. Yliopistokeskus ympäristönä on poikkeuksellisen yhteisöllinen.
Anu Ikonen-Kullberg toimii tällä hetkellä laskentatoimen ja rahoituksen yliopisto-opettajana Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä. Hän on itse valmistunut aikoinaan Porin yksikön kauppatieteiden koulutusohjelman ensimmäiseltä vuosikurssilta vuonna 2000.
– Suurena etuna tällaisessa kompaktissa yksikössä on, että opettajat ja opiskelijat oikeasti tuntevat toisensa. Vuoropuhelu luentosalissa ja keskusteluyhteyden saaminen mihin tahansa opiskeluun liittyvässä asiassa on vaivatonta. Jokaisella opiskelijalla on nimetty omaopettaja, jota on luonteva lähestyä helposti, Ikonen-Kullberg kertoo.
Myös opetushenkilökunta viihtyy ja kehittyy sopivan kokoisessa yhteisössä. Kursseja suunnitellaan yhdessä ja ollaan muutenkin paljon tekemisissä. Vaihtuvuus on vähäistä.
– Meillä opettajat aidosti panostavat opetuksen laatuun ja opiskelijoihin. On lupa myös kokeilla uusia tapoja laatia kursseja ja niiden sisältöjä, Ikonen-Kullberg sanoo.
Myös opiskelijat ovat mukana kurssisuunnittelussa ja muutoinkin pääsevät vaikuttamaan osaltaan asioihin. Se on pienen yksikön etu, joka lisää motivaatiota ja viihtyisyyttä.
Porissa opiskelijan on hyvä olla
Nuoren on helppo tulla Poriin uutena opiskelijana ja muihin tutustumista helpotetaan alusta asti. Matala hintataso asumisessa on yllättänyt monet positiivisesti. Yhteisöllisyys antaa turvaa ja tekemistä uudessa elämäntilanteessa. Pienessä yksikössä puhutaan jopa Porin Kylterit -ainejärjestöön kuuluvien opiskelijoiden PorKy-perheestä, koska yhdessä tehdään ja koetaan paljon.
Madelein Mattila opiskelee tällä hetkellä maisterivaiheessa laskentatoimea ja rahoitusta, ja työskentelee samalla pankkialalla talousrikollisuuden torjunnan yksikössä. Kandivaiheen Mattila opiskeli pääaineenaan johtamista ja organisointia, mutta työkokemuksen ja kurssisisältöjen myötä vaihtoi pääaineen laskentatoimeen. Kiinnostava lisäkin tulevaan tutkintoon löytyi yliopistokeskuksen tarjonnasta.
– Otin vielä mukaan tietojohtamisen maisterikoulutuksen Tampereen yliopiston puolelta, mutta siihen paneudun paremmin vasta kauppatieteiden opintojen jälkeen, sanoo Mattila.
Mattila nostaa esiin muutamia positiivisia asioita Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä opiskelusta.
– Kurssille ilmoittautuminen ei ole ollut koskaan kilpailua muiden opiskelijoiden kanssa, kuten suurissa yksiköissä. Olen aina päässyt mukaan. Kurssien suorittaminen myös kauempaa käsin, työn ohella, on ollut helpottava asia. Myös pääaineen vaihto meni jouhevasti ilman byrokraattisia koukeroita, listaa Mattila.
Myös Mattila korostaa yhteisöllisyyden merkitystä opiskelijan näkökulmasta puhuttaessa. Hän kävi paljon tapahtumissa ja toimi toisena vuotena myös tutorina uusille opiskelijoille.
– Yliopistokeskuksen yhteisö on vertaansa vailla, aloitusviikko ja aika siitä eteenpäin olivat opiskelujen kulta-aikaa. Kavereita sai tosi helposti ja kaikki olivat ystävällisiä toisilleen. Siltä ajalta on jäänyt joitain elinikäisiä ystäviä mukaan, kertoo Mattila.
Matka ammattilaiseksi
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä opiskellaan kandivaiheen opinnot, eli ensimmäiset kolme vuotta, pääsääntöisesti lähiopetuksena. Tämän jälkeen monet opiskelijoista ovatkin jo enemmän tai vähemmän työelämässä mukana, joten maisterivaiheen opinnoissa on enemmän joustavia opiskelumahdollisuuksia.
Madelein Mattila toteaa opetuksen olevan laadukasta ja tasapainon lähi- ja etäopetuksen välillä olevan toimivaa.
– Ensimmäinen vuosi oli intensiivinen, lähiopetusta oli paljon. Etäluennot kevensivät sopivasti kokonaisuutta, ja yliopistokeskuksesta on löytynyt aina tarvittaessa hyviä tiloja itsenäiseen työskentelyyn, sanoo Mattila.
Yliopistokeskuksen monitieteinen rakenne ja ristiinopiskelu mahdollistaa sen, että sivuaineopinnoiksi on valittavissa suuri määrä kiinnostavia vaihtoehtoja eri yksiköistä. Ristiinopiskelu antaa hyvän mahdollisuuden tutustua eri tieteenalan näkökulmasta asioita katsoviin opiskelijoihin.
– Se on tärkeä osa omaa ammattitaitoa, koska asiantuntijana organisaatiossa toimiminen vaatii eri osa-alueiden tuntemista. Teemme myös paljon yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Kontaktit paikallisen yrityskentän kanssa antaa hyvät eväät tulevaan, Anu Ikonen-Kullberg kertoo.
Moni kauppatieteiden opiskelija valitsee esimerkiksi Tampereen yliopiston puolelta tuotantotalouden tai Turun yliopiston puolelta kulttuurituotannon opintoja. Madelein Mattila on hyödyntänyt ristiinopiskelun mahdollisuutta ottamalla johtamisen kursseja Tampereen yliopiston puolelta.
– On hieno mahdollisuus laajentaa omaa osaamistaan myös muiden yksiköiden sisällöillä. Kursseista ja ilmoittautumisista informoitiin sekä muistutettiin riittävästi, joten opiskelijana oli hyvä olla vieraankin yksikön puolelta mukana, kertoo Mattila.
Monipuoliset opintokokonaisuudet varmistavat sen, että kauppakorkeakoulun yksiköstä valmistuu ainutlaatuisia osaajia.
Hae kauppakorkeakoulun tutkinto-ohjelmiin yhteishaussa maaliskuussa 2025!