Pääkirjoitus | 05.11.2024 11:15
20-vuotisjuhlavuosi, strategiaa, yhteistyötä, kumppanuuksia
Suomen kuusi yliopistokeskusta viettävät 20-vuotisjuhlavuottaan. Seinäjoen yliopistokeskuksella on ollut erityinen ilo toimia juhlavuonna yliopistokeskusten koordinaattorina ja järjestää kaksi valtakunnallista yliopistokeskusseminaaria. Juhlavuosi on toki monella muullakin tavalla näkynyt viestinnässä, toiminnassa sekä yhteistyössä, jota Porin ja Seinäjoen yliopistokeskukset ovat tehneet monella saralla.
Kuluneen vuoden aikana Porin ja Seinäjoen yliopistokeskukset ovat hakeneet moninaisia yhteistyötapoja. Uudenlaista lähestymistapaa alueiden tarpeisiin vastaamisessa näkyy sosiaalityön osaaja- ja työvoimapulassa koulutuksen ja tutkimuksen keinoin. Vuoden 2025 alusta käynnistyy sosiaalityön maisteriohjelma Tampereen yliopiston, Porin ja Seinäjoen yliopistokeskusten yhteistyönä. Tätä tukee erinomaisesti Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan hyvinvointialueiden sekä Tampereen yliopiston sosiaalipalvelujen, erityisesti sosiaalityön, vaikuttavuuden tutkimuksen tenure track -tehtävä.
Toinen esimerkki on tekoälyn ympärillä tapahtuva tutkimus- ja kehitystyö. Professori Pekka Abrahamssonin kiihdyttämä työ on poikinut hienoa toimintaa myös Seinäjoella ulkopuolisen rahan TKI-hankkeiden muodossa. Nämä ovat avanneet aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yritysyhteistyöhön. On ollut ilo seurata, miten tekoälyä koskevista hankkeista muodostuu toisiaan tukeva ja vahvistava hankerypäs. Hankkeiden tutkimustoiminta on luonut ainutlaatuisia ja yrityksiä kiinnostavia matalankynnyksen yhteistyökuvioita yliopiston tutkijoiden kanssa.
Jo parista yllä mainituista esimerkeistä näkee, yliopistokeskusten arki on tosi monipuolista – hyvässä ja pahassa. Odotukset ja tarpeet eri tahoilta ovat todella moninaiset. Paineet toiminnan kehittämiseen ovat kovat ja ihmisiltä, henkilöstöltä odotetaan monenlaisia toimia.
Seinäjoen ja Porin yliopistokeskukset ovat panostaneet paljon vuorovaikutuksen ja yhteistyön kehittämiseen elinkeinoelämän ja kuntien kanssa. Tässä tulee olla tarkka annettujen palvelulupausten kanssa – mitä voidaan tehdä ja mitä ei. Eräs kärki yliopistokeskusten juhlavuonna on myös valtakunnan päättäjiin vaikuttaminen. Marraskuussa vaikuttaminen viedään lähelle kansanedustajia järjestämällä eduskuntatalon tiloissa vuosittainen kansanedustajatapaaminen.
Näissä ristipaineissa ja kehittymisen melskeissä selkeä strategia antaa erinomaisen tuen tekemiselle ja henkilöstölle. Näkisin, että Seinäjoen yliopistokeskuksen strategia esimerkiksi antaa hyvät eväät siihen, mikä on tärkeää, miksi tiettyjä tekemisiä priorisoidaan ja mitä jätetään tekemättä, ja nämä vielä yhteisymmärryksessä eri sidosryhmien kanssa. Minulla on vahva tunne, että ilman strategiaa voitaisiin olla samassa tilanteessa kuin Irvikissa Carroll Lewisin Liisan seikkailut ihmemaassa -teoksessa: Jos ei tiedä, minne tahtoo kulkea, ei ole väliä, minkä tien valitsee. Pitää tietää mitä tahtoo. Ensimmäisen vuoden kokemuksella Seinäjoen yliopistokeskuksen strategia näyttää antavan hyvät eväät tahtotilojen toteuttamiseen ja valitun tien kulkemiseen.
Lopuksi palaan siihen, että kirjoituksen otsikko on kuin post-it -lappu. Se ei ole luontevaa suomea, mutta se kuitenkin tiivistää paljolti yliopistokeskusten tekemistä vuodelta 2024.
Olli-Pekka Viinamäki
johtaja, Seinäjoen yliopistokeskus