Terveisiä maailmalta | 05.11.2024 14:05
Kansainvälistä tutkimusyhteistyötä – ja sukellus suomalaiseen kulttuuriin
Italialainen Emanuela Conti vieraili Porissa ensimmäisen kerran vuonna 2017. Sen jälkeen hän on luonut vahvan suhteen Poriin ja Porin yliopistokeskukseen. Kolmannella vierailullaan alkusyksystä 2024 hänellä oli mahdollisuus viipyä Porissa kokonaisen kuukauden ajan ja tehdä syvällisempää yhteistyötä Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön kanssa sekä oppia paljon lisää suomalaisesta kulttuurista.
Emanuela Conti (oikealla) löysi monia yhteisiä tutkimusintressejä Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä työskentelevien professoreiden Kirsi-Mari Kallion (vasemmalla) ja Kati Suomen kanssa.
Emanuela Conti työskentelee apulaisprofessorina Urbinon Carlo Bo -yliopiston taloustieteellisessä tiedekunnassa. Urbinon kaupungin historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde, joka tunnetaan renessanssiarkkitehtuuristaan. Yli 13 000 opiskelijan yliopistossa Conti opettaa yritysviestintää ja digitaalista markkinointia sekä taloustiedettä ja liikkeenjohtoa.
– Tämänhetkinen tutkimukseni keskittyy muotoiluun perustuvaan innovointiin, pk-yritysten markkinointiin ja viestintään sekä kulttuuriorganisaatioiden johtamiseen. Olen mukana kestävää matkailua koskevassa eurooppalaisessa tutkimushankkeessa sekä markkinointiviestintäprojekteissa, Conti kertoo.
Conti vieraili Porissa ensimmäisen kerran jo seitsemän vuotta sitten. Hän osallistui tulloin kansainväliseen Heritage, Tourism and Hospitality -konferenssiin, joka järjestettiin Porin yliopistokeskuksessa syyskuussa 2017. Konferenssissa hän esitti tutkimuspaperin ”Museum visitors' segmentation in the experiential perspective, value co-creation and implications for museums and destinations: evidence from Italy”, joka palkittiin konferenssin parhaana. Konferenssi oli ensimmäinen askel Porin kaupunkiin ja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikköön tutustumisessa.
Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2019, Conti palasi Poriin saatuaan Turun kauppakorkeakoulun erityisasiantuntija Arja Lemmetyiseltä kutsun opettaa elämyksellistä markkinointia ja museomarkkinointia Porin yliopistokeskuksen NORDPLUS-intensiivikurssilla, jonka aiheena oli kestävä matkailu. Vierailu syvensi yhteistyötä ja johti lopulta kahdenvälisen sopimuksen solmimiseen Turun kauppakorkeakoulun ja Urbino Carlo Bo -yliopiston välillä.
Perusta vankalle tutkimusyhteistyölle
Yhteistyö Turun kauppakorkeakoulun kanssa jatkui, ja Conti tutustui Porin yksikön liiketoiminnan ja yrittäjyyden apulaisprofessori Kati Suomeen. Suomen innostunut ja innovatiivinen lähestymistapa teki Contiin vaikutuksen.
– Huomasimme, että meillä oli yhteisiä tutkimusintressejä ja päätimme tehdä yhteistyötä. Aloin suunnitella pidempää oleskelua Porissa. Onneksi Urbinon yliopisto myönsi minulle vierailevan tutkijan stipendin ja sain Porin yksikön professori Jaana Tähtiseltä kutsukirjeen vierailua varten, Conti kertoo.
Conti saapui Poriin elokuussa 2024 ja vietti kaupungissa kokonaisen kuukauden. Oleskelunsa aikana hän keräsi arvokkaita kokemuksia sekä ammatillisesti että kulttuurisesti. Hän tapasi säännöllisesti Kati Suomen kanssa ja etsi yhteisiä säveliä tämän yrittäjyysosaamisen ja oman markkinointipainotuksensa kanssa. Conti ja Suomi työskentelivät luodakseen vankan pohjan tulevalle tutkimusyhteistyölle suomalaisten ja italialaisten pk-yritysten markkinoinnin vahvistamiseksi.
Tutkimusyhteistyön lisäksi Conti tutustui suomalaiseen akateemiseen elämään, Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä työskentelevien tutkijoihin sekä mm. työskentelyyn Suomelle tyypillisessä avokonttorissa. Hän nautti myös ajasta kollegoiden ja ystävien kanssa, jotka hän oli tuntenut vuodesta 2017 lähtien.
Conti pääsi myös osallistumaan useisiin UCPorin kansainvälisille opiskelijoille ja henkilökunnan jäsenille suunnattuihin aktiviteetteihin, kuten suomen kieltä ja kulttuuria käsitteleviin johdantoluentoihin. Hän osallistui myös erilaisiin yliopiston järjestämiin aktiviteetteihin, joiden myötä tutkimuksen ja opetuksen monipuolisuus tuli tutuksi.
– Osallistuin esimerkiksi Turun kauppakorkeakoulun kehittämispäivään, joka järjestettiin upeassa Kakola-hotellissa Turussa. Ohjelmaan kuului koulutus tekoälyn vaikutuksesta tutkimukseen ja opetukseen. Se oli erityisen innostava, ja aion ehdottaa vastaavia tapahtumia omassa yliopistossani.
Myös Porin yliopistokeskuksen opiskelijaelämä teki Contiin lähtemättömän vaikutuksen, sillä hän pääsi näkemään lukukauden avajaistapahtumia lähietäisyydeltä.
– Nautin UCPorin uusien opiskelijoiden lämminhenkisestä ja vilkkaasta tervetuliaispäivästä, jossa ihailin suomalaista erikoisuutta: värikkäitä haalareita, joita opiskelijat käyttivät tapahtumissaan. Niin ainutlaatuinen asu!
Ihmisen kokoisia kokemuksia
Conti oppi kuukauden mittaisen oleskelunsa aikana paljon Porin kaupungista ja suomalaisesta kulttuurista. Vierailut museoissa ja osallistuminen urheiluaktiviteetteihin, kuten melontaan Kokemäenjoella ja jääkiekko-otteluun Isomäessä, olivat unohtumattomia kokemuksia.
– Pori on kaupunki, jota rakastan syvästi. Se on ihmisläheinen, rauhallinen ja sopii täydellisesti jalan tai polkupyörällä tutkittavaksi. Ihailen sen kauniita historiallisia maamerkkejä, kuten uusgoottilaista Keski-Porin kirkkoa, teatteria, venetsialaistyylistä kaupungintaloa sekä vaikuttavaa raatihuonetta. Lempipuuhaani on kävellä jokirantaa pitkin ja nauttia kaupungista mihin aikaan päivästä tahansa.
Erityisesti arkisten asioiden kokeminen, kuten kahvitauot suomalaisten kollegoiden kanssa, tutustuttivat Contin suomalaisiin perinteisiin ja ajattelutapoihin.
– Suomalaiset saattavat aluksi vaikuttaa ujoilta ja varautuneilta, mutta he ovat ystävällisiä, avoimia ja innokkaita kertomaan ajatuksistaan. Huolimatta siitä, että talvi täällä pohjoisessa on pitkä ja kylmä, huomasin suomalaisten olevan lämpimiä ja viehättävän huumorintajuisia, Conti sanoo hymyillen.
Suomalaiseen kulttuuriin ja akateemiseen elämään tutustuminen oli Contin kokemuksen mukaan rikastuttavaa ja tarjosi uusia oppeja sekä arvokasta tietoa erilaisista työskentelytavoista. Conti on innokas jatkossakin edistämään yhteistyötä yliopistojen välillä ja toivoo, että hänen suomalaisilla kollegoillaan on mahdollisuus vierailla Urbinon yliopistossa tulevaisuudessa.
– Ihmisten kohtaaminen on ollut jokaisessa vierailussani parasta. Erityisesti UCPorin kollegat saivat minut tuntemaan oloni todella kotoisaksi. Ihailen heitä syvästi ja olen suunnattoman kiitollinen tästä kokemuksesta.
Teksti: Emanuela Conti ja Hanna Rissanen
Kuva: Anne Vanhatalo