Kestävää matkailua kesäkoulussa

Porin lähiyritykset saivat elokuussa vastaanottaa innokkaita kansainvälisiä opiskelijaryhmiä pohtimaan yrityksensä brändin ja kestävän matkailun pähkinöitä.

Kolmen kopla

Latvialaisen Turiba Universityn, liettualaisen Vilnius Gediminas Technical Universityn ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön yhteinen Kauppatieteiden kestävän kehityksen kansainvälinen kesäkoulu järjestettiin ensimmäistä kertaa tällaisella konseptilla 12.-23.8.2019.

Opiskelijat ja opettajat kävivät tutustumassa erilaisiin kohteisiin: taidegalleria Liisa Ekqvist Noormarkussa, MuuMaa Merikarvialla, Luvian Merihelmi ja Kaljaasi Ihana, Porin Vesibussiristeilyt Oy ja m/s Charlotta, Yyterin kylpylähotelli, Rosenlew-museo, Porin kaupunki ja Porin taidemuseo.

- Brändäämisen sijaan jotkut yritykset antoivat porilaisten itsensä luoda kuvaa yrityksen brändistä, ällistelivät yhden ryhmän opiskelijat.

Opiskelijaryhmät analysoivat yritysten ja organisaatioiden brändimarkkinointia matkailun kestävä kehitys keskiössä. Järjestävän yliopiston riveissä seisoivat Anu Lähteenmäki-Uutela ja Arja Lemmetyinen, joka houkutteli paikalle myös italialaisen Erasmus-tutkija Emanuela Contin, Urbinon yliopiston apulaisprofessorin.

Italialaisvahvistus

Vuonna 2017 Conti osallistui Porissa kulttuurimatkailun kestävää kehitystä käsitelleeseen HTHIC-konferenssiin, ja hänen tutkimuksensan museomatkailun vaikutuksista kulttuuriperintöön palkittiin tuolloin parhaana. Emanuela Contin ja konferenssin puheenjohtajan Arja Lemmetyisen tapaaminen poiki hedelmällistä yhteistyötä suomalaisten ja italialaisten museovierailijoiden kokemuksista. Conti olikin erittäin mielissään saadessaan uudelleen kutsun Suomeen, johon oli kovin ehtinyt ihastua.

- Seminaarista 2017 jäi kokonaisuutena niin hyvät muistot, että Suomeen palaaminen oli todella ihastuttavaa, Conti hymyili ja kertoi käyvänsä saunassa tälläkin reissulla.

Conti piti kesäkoulussa luennon ja muistutti vielä viimeisenä päivänä opiskelijoita kestävän turismin kolmesta eri osa-alueesta: taloudellisesta, sosiaalisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta.

Uusia toimintamalleja, käytäntöä ja verkostoitumista

- Olin todella ihmeissäni yritysten avoimuudesta taloutensa suhteen, rahasta puhuttiin opiskelijoille ihan suoraan, hämmästeli latvialainen matkailun opiskelija Gleb Satanevskii.

Hän myös kehui kurssin sijoittumista kesäaikaan, muuten hänelle ei olisi ollut mahdollista osallistua. Latviasta mukaan lähti myös Kristina Nesterova kehittääkseen itseään ja nähdäkseen kuinka asioita muualla tehdään.

- Pidin teoriasta, luennoista, erilaisista lähestymistavoista asioihin ja siitä, että ideat ovat hyödyllisiä ihan käytännössä, tuumi Kristina.

Myös verkostoituminen koettiin niin opiskelijoiden kuin opettajienkin keskuudessa loistavaksi kesäkoulun anniksi ja yhteiskuvasta tuli useille tärkeä työkalu. Viimeisen päivän yhteenvedossa huokui kaikkien kasvoilta tyytyväisyys, ja kesäkoulua pidettiin kaikin puolin erittäin onnistuneena.

- Kesäkoulun anneista yksi parhaista oli juuri se, että opiskelijoita oli eri opiskelu- ja matkailukulttuureista, eri oppiaineista ja eri vaiheessa opintoja, summasi Turun kauppakorkeakoulun opiskelija Juha-Matti Seppä.


Teksti ja kuva: Katri Anttinen