Kun historian havina ja teknologia paiskaavat kättä
Nopeasti ajateltuna historia ja nykyteknologia saattavat kuulostaa melko kaukana toisistaan olevilta aloilta. Tšekkiläinen Erasmus+ -harjoittelija Tomas Linhart kertoo, miten hän yhdistää näitä kahta tutkimuksessaan ja opinnoissaan.
Tomas Linhart saapui Turun yliopiston Porin yksikköön Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen tutkinto-ohjelmaan Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem -yliopistosta, Tšekin tasavallasta. Kotiyliopistossaan hän opiskelee historiallisten monumenttien dokumentointia. Ohjelma yhdistää teknologian keinot historian tutkimukseen ja dokumentointiin ja Linhart onkin pystynyt opinnoissaan hyödyntämään teknisessä lukiossa keräämäänsä osaamista.
Parhaillaan Linhart viimeistelee kolmatta opintovuottaan ja kanditutkintoaan.
Pohjoismaat ja mahdollisuus tutkimusharjoitteluun vetivät puoleensa
Vierailtuaan Norjassa Linhartille oli muodostunut ajatus myös toiseen Pohjoismaahan tutustumisesta. Kun hänelle selvisi, että Erasmus+ -harjoittelun kautta on mahdollista toteuttaa opintojen tuomaa osaamistaan tutkimustyössä, hän tiesi sen olevan itselleen sopiva tapa palata pohjoiseen.
Poriin Linhart päätyi tutustumalla Suomen karttaan ja selvittämällä, missä harjoittelun voisi suorittaa. Ehdotettuaan harjoittelua ensin muutamaan museoon hän päätti ottaa yhteyttä Turun yliopistoon. Maisematutkimuksen yliopistolehtori ja kv-yhteyshenkilö Simo Laakkonen oli suhtautunut ehdotukseen heti myönteisesti tarjoten tutkimusavustajan paikkaa Porin yksikössä. Huhtikuussa alkanut harjoittelu päättyy elokuun lopussa.
Laakkonen kertoo Linhartin olevan Porin yksikön ensimmäinen Erasmus+ -harjoittelija. Harjoittelu eroaa merkittävästi opiskelijavaihdosta; harjoittelija tulee nimenomaan osaksi henkilökuntaa ollen mukana erilaisissa tutkimustehtävissä.
- Linhartin monitaitoista otetta historiallisten monumenttien dokumentoinnissa on ollut innostava seurata esimerkiksi silloin, kun hän on lennättänyt kopteria dokumentoitavan kirkon sisällä, Laakkonen kertoo.
Porissa Linhart on aloittanut harjoittelunsa kehittämällä tietokantaa ja omaa kotisivuaan, jonka aiheena on tšekkiläisten kaupunkien historialliset pienoismallit. Yhteistyössä muutaman tšekkiläisen museon kanssa Linhart kokoaa ja yhdistää monenlaista tietoa kaupunkien pienoismalleista ja valokuvista.
Porissa Linhart on viihtynyt mainiosti ja hän kertookin, että ei muuttaisi vierailustaan mitään.
- Täällä yliopistolla kaikki on kivasti, oli kyse sitten ihmisistä, ympäristöstä tai mistä vain. Ihmisten ystävällisyys on ollut jopa yllättävää.
Porilaista kulttuuria ja geokätköilyä
Vapaa-ajallaan Linhart on tutustunut Poriin ja sen luontoon muun muassa. geokätköilyn kautta ja hän on vieraillut jo Yyterissä, Reposaaressa ja Pihlavassa. Arkkitehtuuri ja luonto ovat saaneet hänet viihtymään kaikissa vierailluissa kohteissa, eikä Porissa puhaltava merituulikaan ole jäänyt vieraaksi. Tampereella käynnistä mieleen jäi etenkin kaunis katedraali, ja Linhart toivoo ehtivänsä tutustumaan kesän aikana vielä Merikarviaan, Vaasaan, Turkuun sekä Hämeenlinnaan.
Musiikista kiinnostunut Linhart odottaa mielenkiinnolla myös kesän festivaalitarjontaa ja on jo ehtinyt tutustua paikalliseen taiteeseen.
-Minulle oli yllätys, miten erilaista täkäläinen taide on tšekkiläiseen verrattuna. Poriginal Galleriassa on todella (p)originelleja näyttelyitä, joita rakastan ja tutkinto-ohjelman väitöskirjatutkija Tommi Iivonen on esitellyt minulle monia paikallisia bändejä ja kulttuuria. Olen todella yllättynyt siitä, miten omalaatuista se on.
Linhart kertookin jo laajentaneensa omaa soittolistaansa Iivosen avustuksella sisältämään paikallista musiikkia, ja hän on hankkinut ensimmäisen porilaisen CD:nkin Circle-nimiseltä yhtyeeltä.
- Toivottavasti en ole Porissa viimeistä kertaa elämässäni. Olen ollut täällä vasta puolitoista kuukautta, mutta voin jo nyt sanoa, että rakastan olla täällä ja tahdon ehdottomasta tulla tänne uudelleen, Porissa hyvin viihtynyt Linhart toteaa.
Kuva: Tomas Linhart
Teksti: Kaisa Aro