Lelu- ja leikintutkimusta suomalais-brasilialaisittain

Brasilialainen Letícia Hara Takahama Tagliacollo vieraili Suomessa elämänsä ensimmäistä kertaa, kun hän saapui hieman alle kolmen kuukauden ajaksi Porin yliopistokeskukseen. Psykologian saralla erityisesti lelukeräilyn tutkimukseen keskittyvä Tagliacollo tutustui länsirannikon räntäsateen täyttämään talveen ja suomalaisiin kollegoihinsa uteliaalla asenteella.

Letícia Hara Takahama Tagliacollo (vas.) ja tutkija Katriina Heljakka löysivät yhteisen sävelen nopeasti.

São Paulon valtionyliopisto USEPissa psykologiaa opiskeleva Letícia Hara Takahama Tagliacollolla ei tiennyt Suomesta paljoakaan ennen vuotta 2024. Käänteentekevä hetki oli tutustuminen porilaisen lelu- ja leikintutkijan Katriina Heljakan tutkimusartikkeleihin. Niiden innoittamana hän halusi hakea paikkaan, jossa lelujen ja pelillisyyden tutkimusta tehdään.

– Kun Letícia otti minuun yhteyttä kertoakseen kiinnostuksestaan saapua Porin yliopistokeskukseen tekemään yhteistyötä kanssani olin otettu ja häkeltynyt – vaikka minulla on entuudestaan kollegoita Brasiliassa, en arvannut yhteisen tutkimuksen tapahtuvan Suomessa keskellä talven kylmyyttä ja pimeyttä, Katriina Heljakka kertoo.

Molemminpuoliseen leikkiinkutsuun oli kuitenkin helppo vastata kyllä ja Tagliacollon matka Suomeen alkoi. Hän vietti Porissa yhteensä 80 päivää, marraskuusta 2024 helmikuuhun 2025, työskennellen harjoittelijana Porin yliopistokeskuksessa toimivassa Turun yliopiston Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmassa.

Syväsukellus suomalaiseen talveen ja kulttuuriin

Tagliacollo oli iloinen siitä, kuinka lämpimästi hänet otettiin vastaan yliopistokeskuksessa.

– Ihmiset olivat valtavan ystävällisiä. Kati Heljakka ja Simo Laakkonen auttoivat minua monissa käytännön asioissa. Tunsin todella olevani tervetullut tänne, Tagliacollo kehuu.

Keskelle marraskuun pimeyttä saapuminen aiheutti kuitenkin omat kulttuuri- tai pikemminkin sääshokkinsa brasilialaiselle.

– Sääolosuhteet olivat jotain, mihin en osannut varautua. Etenkin pimeys yllätti, olenhan Brasiliassa tottunut auringonpaisteeseen. Onneksi sain hyviä vinkkejä talveen varautumiseen. Simo Laakkonen neuvoi minua hankkimaan kunnon lämpimät ja vedenkestävät talvijalkineet. Se oli arvokas neuvo! En tosin tiedä, mitä teen talvisaappailla Brasiliaan palattuani, Tagliacollo nauraa.

Ihmisiin oli Tagliacollon mukaan helppo tutustua, mutta kulttuurierot olivat silti selkeästi nähtävissä.

– Kaupoissa kulkiessani hämmästyn ensin sitä, kuinka hiljaa ihmiset olivat. Brasiliassa ihmiset puhuvat ja elehtivät käsillään, täällä ollaan vakavia ja hiljaisia ja seistään paikallaan. Nopeasti siihen kuitenkin totuin, Tagliacollo pohtii.

Heljakka tutustutti Tagliacollon myös suomalaisiin joulunajan perinteisiin ja ruokakokemuksiin.

– Koimme yhdessä Lucia-juhlan ja joulupäivänä sukuni kanssa nautitun juhla-aterian. Letícia rakastui suomalaiseen kalakeittoon ja tapasimme talven aikana soppalautasen äärellä useaan otteeseen.

Tagliacollo ehti tutustua myös Porin kaupunkiin ja yliopistokeskuksen miljööseen.

– Yliopistokeskuksen rakennus on niin kaunis! Porissa on muutenkin pidetty hyvää huolta vanhoista rakennuksista. Kaupunkina Pori oli minusta oikein viihtyisä, Tagliacollo kertoo.

Arvokasta tutkimuskokemusta

Kolmen kuukauden mittaisen oleskelunsa aikana Tagliacollo teki Katriina Heljakan kanssa monipuolista tutkimusyhteistyötä.

– Koimme yhdessä samanhenkisyyttä ja hahmolelujen ympärille kiteytyvän ilon: kävimme kuvaleikkikeikoilla ympäri Satakuntaa lelujamme valokuvaten. Tutuksi tulivat Pomarkku, Noormarkku, Rauma ja merellinen Pori akselilla Yyteri-Reposaari, Heljakka kertoo.

Tagliacollo iloitsi myös siitä, että sai mahdollisuuden kerryttää kansainvälistä tutkijakokemusta. Hän osallistui oleskelunsa aikana Porin yliopistokeskuksen tutkijayhteisölle suunnattuun Tiedetempaus-tapahtumaan, jossa hän esitteli omaa lelukeräilyyn liittyvää tutkimustaan otsikolla The Psychology behind Adult Toy Collectors.

– Esiintyminen ja oman tutkimusaiheen esittely jännitti aluksi. Saamani positiivinen palaute antoi kuitenkin itseluottamusta oman tutkimuksen esittelyyn englanniksi jatkossakin, Tagliacollo iloitsee.
Tagliacollo pääsi oleskelunsa aikana tutustumaan myös perheyritys Tactic Gamesin toimintaan ja tiloihin. Mölkky-pelit ja vierailu puulelutehtaalla odottavat sen sijaan vielä nuoren tutkijan paluuta Satakuntaan, mutta leluystävien mittakaavaan täydellinen mini-Mölkky matkasi jo Tagliacollon kanssa kohti Etelä-Amerikkaa.

Ja tutkijoiden yhteinen leikki jatkuu maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta: yhteistyön hedelminä syntyy kuluvana vuonna portugalin kielellä julkaistavaa tutkimusta ja lisää on tuloillaan. Myös yhteisiä konferenssimatkoja ja vierailuja on suunniteltu.

Porista Tagliacollo sai oleskelunsa aikana uusia ystäviä, kontakteja ja kokemuksia. Hän toivoo, että voisi jonain päivänä palata ja kokea myös Suomen kesän.
​​​​​​​


Teksti: Kimmo Ahonen, Katriina Heljakka & Hanna Rissanen


​​​​​​​​​​​​​​<< Kaikki verkkolehden nro 94 artikkelit