Vaihto-opiskelijan paluu Poriin – miltä yliopistokeskus näyttää kymmenen vuoden jälkeen?

Saksalainen Kevin Risch opiskeli Porin yliopistokeskuksen kansainvälisessä vaihto-ohjelmassa syksyllä 2014. Helmikuussa hän kävi turistina vierailemassa Porissa. Mitä muistoja ja ajatuksia vierailu herätti?
​​​​​​​

Kevin Risch (oik.) saapui vierailulle Porin yliopistokeskukseen helmikuussa 2024, kymmenen vuotta vaihto-opintojaksonsa jälkeen. Jälleennäkeminen kansainvälisiä asioita koordinoivan projektipäällikön Kimmo Ahosen kanssa oli iloinen.

Kevin Risch saapui Porin yliopistokeskukseen keskellä pakkasjaksoa helmikuussa 2024. Hän oli viikon mittaisella Suomen kiertueella puolisonsa kanssa. Turistimatka ulottui Helsingistä Ivaloon, ja viimeisenä etappina oli ohjelmassa iltapäivän pikavisiitti Poriin, ennen paluulentoa Müncheniin.

Kevinillä oli omat syynsä näyttää puolisolleen Poria ja yliopistokeskusta. Lähes 10 vuotta sitten, syksyllä 2014, hän oli Porissa vaihto-opiskelijana. Silloin hän opiskeli teknillisiä tieteitä Magdeburgin OVGU-yliopistossa (Otto von Guericke Universität Magdeburg), ja suoritti osana opintojaan puolen vuoden opiskelijavaihdon Porissa. Nyt Kevin tuli tapamaan vaihto-ohjelman vetäjää Kimmo Ahosta ja samalla katsomaan, miltä Puuvillan ympäristö nykyään näyttää.

Saksi-Anhaltin osavaltion pääkaupunki Magdeburg on asukasluvultaan lähes Tampereen kokoinen kaupunki. OVGU-yliopisto on lähettänyt vaihto-ohjelmaamme opiskelijoita joka vuosi. He ovat tulleet Poriin Tampereen yliopiston Erasmus-opiskelijoina.

Nimensä Magdeburgin yliopisto on saanut valtiomies, fyysikko ja insinööri Otto von Guericken (1602-1686) mukaan. Guericke tunnetaan keksijänä – hän kehitti muun muassa tyhjiöpumpun – mutta myös hänen poliittinen uransa oli varsin mielenkiintoinen, palvelihan hän Kustaa II Adolfin joukoissa 30-vuotisen sodan aikana. Guericken nimeä kantava yliopisto on tosin perustettu vasta vuonna 1993, ja on siten Saksan ”nuorimpia” yliopistoja. Vertailukohdaksi voisi ottaa vaikkapa vuonna 1582 perustetun Würtzburgin yliopiston, joka on lähettänyt myös opiskelijoita Porin vaihto-ohjelmaan.

Vaihtojakson muistot ja opetukset

Kevin opiskeli Porissa syyslukukaudella 2014 ja suoritti silloin sekä teknillisen että kauppatieteellisen alan opintojaksoja. Kun kysyn Keviniltä, mikä luentokurssi on jäänyt erityisesti mieleen, hän vastaa (nauraen), että yksittäiset kurssit ovat jo hävinneet pään muistilokeroista. Sen sijaan hän muistaa kirkkaasti vaihtariporukan hyvän yhteishengen ja suomalaisten kv-tuutorien avuliaisuuden ja ystävällisyyden.

Kevin korostaa, kuinka hauska ja mielenkiintoinen vaihtojakso oli, ja kuinka se antoi sellaisia kulttuurisia ja sosiaalisia taitoja, joita ei opita vain luentosalissa istumalla. Tuolloin 2014, kuten lähes joka syksy, vaihto-opiskelijat tekivät matkan Lappiin, mikä oli omiaan vahvistamaan porukan yhteenkuuluvuutta.

Toinen tärkeä muistikuva liittyykin ympäristöön.

– Muistan parhaiten Suomesta luonnon ja sen kuinka rauhallista täällä oli.

Kevin kertoo, että nytkin vieraillessaan Suomessa hän on vaikuttunut suomalaisesta luonnosta ja siitä, kuinka paljon Suomessa panostetaan kestävään kehitykseen.

Data-analyysi ja työelämävalmiudet

Yliopistosta valmistumisensa jälkeen Kevin siirtyi yritysmaailmaan, ja hän on työskennellyt niin Saksassa kuin Itävallassa tietohallintoon liittyvissä tehtävissä. Nykyinen työpaikka on yhdysvaltalainen data-analytiikkaan keskittynyt yritys Databricks, jolla on useita toimipisteitä Euroopassa. Kevin työskentelee Databricsin Münchenin toimistolla IT-arkkitehtina.

Hän olikin erittäin kiinnostunut myös data-analytiikan ja tekoälyn tutkimuksesta, jota Tampereen yliopiston Porin yksikössä tehdään Tarmo Lippingin ja Pekka Abrahamssonin vetämissä tutkimusryhmissä.

Kymmenen vuotta sitten Kevin oli Porissa vaihto-opiskelijana, ja nyt hän oli kaupungissa työelämässä kouliintuneena data-analytiikan kv-ammattilaisena. Katse yliopistokeskukseen on erilainen. Elämänkokemus on opettanut arvostamaan myös vaihtojaksoa eri tavalla.

Kevin kertoo, että opiskelijavaihdon tuomalla osaamisella on merkitystä myös silloin, kun yritykseen ollaan rekrytoimassa uusia työntekijöitä. Kansainvälinen kokemus katsotaan meriitiksi.

– Hakija voi olla suorittanut yliopisto-opintonsa huippuarvosanoin, mutta rekrytoinnissa myös sosiaaliset taidot painavat vaakakupissa. Opiskelijavaihdon kokeneella on usein juuri sellaista sosiaalista ja kulttuurista pääomaa, jota tarvitaan, kun työskennellään monikulttuurisissa kansainvälisissä verkostoissa. Pitää osata esittää asiansa selkeästi ja pitää tulla toimeen asiakkaiden ja oman työyhteisön kanssa.

Kevin muistelee omaa puolivuotista Pori-jaksoaan lämmöllä.

– Opin Porissa erilaista ja rennompaa opiskelutapaa ja elämäntapaa. Vaihtojakso oli ainutlaatuinen kokemus.


Teksti: Kimmo Ahonen