05.03.2019 13:29
Yliopistokeskuksen kaukaisin vaihto-opiskelija
Viime syksynä Porin yliopistokeskus vastaanotti vaihto-opiskelijan Tyynen valtameren takaa. Pauline Goldery taittoi liki 10 tunnin lentomatkan elokuussa 2018 saapuessaan vaihto-opiskelijaksi Poriin.
Pauline opiskelee Ranskassa Mines Saint-Étiennen teknillisessä yliopistossa, mutta on kotoisin Uudesta-Kaledoniasta, joka on Tyynellä valtamerellä lähellä Australiaa sijaitseva saariryhmä.
Joki korvasi meren
- Uuden-Kaledonian pääkaupunki Nouméa on hieman Poria suurempi. Saapuessani tänne yllätyin, koska olin odottanut Porin olevan isompi kaupunki. Viihdyin silti Porissa hyvin, sillä kaupungissa on rauhallista ja luonto on kaunis, Pauline toteaa.
Uusi-Kaledonia on hallinnollisesti osa Ranskaa, mutta eroaa siitä silti monin tavoin.
- Elämä saarella on rauhallista ja rentoa. Perhe, suku ja heimo ovat saarelaisille tärkeitä. Olemme mielestäni yhteisöllisempiä ja maanläheisempiä kuin ranskalaiset, Pauline kertoo.
Saaren ilmasto on trooppinen, ja jo +17 asteen lämpötilaa pidetään kylmänä. Paulinen saapuessa Suomeen elokuussa sää oli vielä lämmin, mutta loppuvuoden kylmyydessä ja etenkin pimeydessä oli hänelle totuttelemista.
Uudessa-Kaledoniassa saaren sisäosassa on enimmäkseen vuoristoja ja metsää, ja siksi enin asutus ja kaupungit sijaitsevat rannikolla lähellä merta. Juuri merta Pauline kaipasi eniten vaihdossaoloaikanaan.
- Uudessa-Kaledoniassa koululaiset suuntaavat usein välituntisin meren rannalle viettämään aikaa. Porissa meri on kauempana kaupungista. Onneksi kaupungin halki virtaa joki, siitä pidin kovasti, Pauline kertoo.
Ranskalaisten ja suomalaisten eroja
Nouméassa on yliopisto, mutta se on melko pieni. Siksi suurin osa nuorista lähtee muualle opiskelemaan, esimerkiksi lähelle Uuteen-Seelantiin tai Paulinen tavoin Ranskaan. Opiskelu Porissa oli Paulinen mielestä melko samanlaista kuin kotiyliopistossa Ranskassa.
- Opetusryhmät ovat sekä Ranskassa että täällä Porissa melko pieniä. Suomalaiset opettajat ovat olleet helpommin lähestyttäviä kuin opettajat omassa yliopistossani.
Opiskelijoiden siirtyminen työelämään on sen sijaan erilaista. Suomessa nuoret opiskelevat pidempään kuin Ranskassa, jossa työelämään siirtyminen tapahtuu nopeammin.
- Toisaalta suomalaiset opiskelijat käyvät usein töissä opiskelujen ohessa. Heillä on enemmän kokemusta työelämästä jo opiskeluajalta, Pauline vertaa.
Paulinen ennakko-oletukset suomalaisista eivät saaneet vahvistusta puolen vuoden maassa oleskelun aikana. Hän pitää suomalaisia yleisesti ottaen helposti lähestyttävinä, kunhan vain rohkaistuu puhumaan.
- Lisäksi kaikki suomalaiset eivät olekaan pitkiä ja vaaleita, kuten ennakkoon oletin!
Vaikutelmat suomalaisista ja Suomesta eivät rajoittuneet vain Poriin. Pauline ja muut vaihto-opiskelijat tekivät retkiä myös muualle maahan: Raumalle, Turkuun, Tampereelle ja. Helsinkiin. Ennen joulunpyhiä ja kotiinpaluuta ryhmä teki myös vierailun Lappiin.
Teksti ja kuva: Maria Ojanen