Yrittäjyysopetuksen tutkimuksella tuoreita näkemyksiä yrittäjyyteen – professori Fayolle vierailee Porissa

Ranskasta kotoisin oleva professori Alain Fayolle toimii parhaillaan vierailevana professorina Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön (TSE Pori) yrittäjyyden oppiaineessa. Vierailu kestää kaksi vuotta päättyen kevätlukukauden 2024 loppuun.


Alain Fayolle on yrittäjyyden professori CREA University of Cagliarissa Italiassa sekä IDRAC Business Schoolissa Ranskassa. Poriin vierailevaksi professoriksi Fayolle päätyi liiketoimintaosaamisen ja yrittäjyyden apulaisprofessori Kati Suomen kutsumana. Fayolle hoitaa tehtävää pääasiassa etänä ja ensimmäinen fyysinen vierailu Poriin on suunnitteilla ensi kevääksi.

- Tavoitteenani on keskittyä tutkimusyhteistyön kehittämiseen Suomen ja muiden Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön tutkijoiden kanssa sekä tutkimustulosten jakamiseen opiskelijoiden kanssa.

Ennen nykyisiä tehtäviään Fayolle toimi yrittäjyyden tutkimuskeskuksen kunnianarvoisena professorina (Distinguished Professor) ja johtajana EM Lyon Business Schoolissa Ranskassa. Fayolle kertoo olleensa poikkeuksellisen aktiivinen tutkimuksen saralla:

- Olen julkaissut yli 40 kirjaa ja 200 tutkimusartikkelia ja saanut

vuonna 2013 tunnustuksena työstäni eurooppalaisen yrittäjyysopetuksen palkinnon tutkimuksesta ja panoksesta tutkimusalaan.

Saavutustensa ansiosta Fayolle kutsutaankin säännöllisesti eurooppalaisiin yliopistoihin tutkimusvierailulle ja luennoimaan tutkimusaiheistaan. TSE Porissa ollaan erityisen mielissään Fayollen saamisesta vierailevaksi professoriksi yrittäjyyden oppiaineeseen.

Innostunutta yhteistyötä yrittäjyysteeman ympärillä

Joulukuisena perjantaiaamuna innokas joukko TSE:n tutkijoita ja professoreja on kokoontunut kuulemaan Fayollen esitelmää etänä. Keskustelu käy aktiivisena ja tutkijat kysyvät Fayollen näkemyksiä myös omiin tutkimusaiheisiinsa. Innostus yhteistyöhön näkyy seminaarissa selvästi, ajatusten vaihto kokeneen asiantuntijan kanssa onkin tutkimustyössä aina arvokasta.

Tutkimuksellisesti yksi professori Fayollen suosikkiteema on yrittäjyysopetus.

- Tutkin etenkin oppimisteorioiden, yrittäjämäisen oppimisen sekä pedagogiikan aiheita keskittyen ontologisiin, didaktisiin sekä teknologisiin näkökulmiin. Teknologisissa näkökulmissa on esimerkiksi tekoälyä, big dataa sekä etä- ja hybridioppimista.

Tärkeitä tutkimusteemoja ovat yrittäjyysopetuksen ja harjoittelun vaikutukset yrittäjäaikeisiin, yrittäjyyteen asennoitumiseen, minäpystyvyyteen sekä henkiseen pääomaan. Lisäksi Fayolle kertoo olevansa kiinnostunut esimerkiksi kestävästä yrittäjyydestä ja yrittäjyysopetuksen pimeäistä puolista.

Suomi ennestään tuttu, Pori uusi tuttavuus

Suomeen Fayolle on tutustunut useiden työtehtävien kautta. Hän on toiminut suomalaisten kollegoiden kanssa työryhmissä ja kirjaprojekteissa, osallistunut konferenssiin sekä toiminut vastaväittäjänä ja vieraillut Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Vaasassa ja Lappeenrannassa.

- Minulle on ollut yllätys, miten muodollisia väitöstilaisuudet ja karonkat Suomessa ovat!

Yhteistyö Porin yksikön ja Fayollen välillä on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Fayolle on muun muassa kutsunut TSE Porin osallistumaan kumppanina yrittäjyyden, opetuksen ja teknologian ensimmäiseen tutkimusseminaariin Kanadassa, Kati Suomen ja Katriina Heljakan kirjoittamaan kirjanluvun leikillisyydestä yrittäjyysopetuksessa sekä Suomen toimimaan vierailevana toimittajana yrittäjyystutkimuksen arvostetuimmassa ranskalaisessa Revue de l’Entrepreneuriat - journaalissa.

Fyysiseltä vierailulta Poriin Fayolle odottaa erityisesti Suomen ja muiden tutkijoiden tapaamista kasvokkain sekä tutkimusprojektien parissa työskentelyä.

- Näen, että Suomessa on monia yrittäjyyden ja opetuksen ammattilaisia, koska aiheita pidetään maassa yhteiskunnan menestymisen kannalta avainasemassa.

Fayolle pitää suomalaisia vieraanvaraisina:

- Kokemusteni perusteella arvostan kanssakäymistä suomalaisten kollegoiden kanssa – heidän kanssaan jaetut arvot ovat ammattimaisuus, nöyryys, älyllinen rehellisyys sekä täsmällisyys.

Fayolle arvostaa myös sitä, että vierailuprofessuurin ansiosta hänellä on mahdollisuus oppia paremmin ymmärtämään suomalaista kansallista ja paikallista kulttuuria:

- Pystynköhän vierailun lopuksi myös kommunikoimaan suomeksi – se jää nähtäväksi!


Teksti: Kaisa Aro
Kuva: Jonas Gustafsson