Muuttoliiketutkimus toi ranskalaiset Poriin

Suomalais-ranskalainen yhteiskurssi naisten siirtolaisuuden tutkimuksesta nosti esiin hyvät puolet sekä etäopiskelusta että kasvokkaisesta yhteistyöstä.


Porin yliopistokeskuksessa toimiva Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen tutkinto-ohjelma on kulttuuriperinnön tutkimuksen yliopisto-opettaja Pirita Frigrenin kautta mukana Women on the Move -tutkimusverkostossa. Kansainvälisessä tutkimusverkostossa tehdään näkyväksi naisten siirtolaisuuden yhteiskunnallista ja kulttuurista merkitystä menneisyydessä ja nykypäivässä. Frigren toimii varajohtajana työryhmässä, joka käsittelee naisten siirtolaisuuden julkista muistamista.

Laaja-alaista yhteistyötä ilman rajoja

Kuluvan syyslukukauden aikana Frigren ja verkoston johtaja Marie-José Ruiz (Université de Picardie Jules Verne, Université de Paris) ovat toteuttaneet suomalaisille ja ranskalaisille opiskelijoille yhteisen kurssin Women on the Move perspectives on historic and contemporary female migration. Kurssilla on 10 opiskelijaa Turun yliopistosta ja 10 Université de Picardie Jules Vernen opiskelijaa Amiensin kaupungista Ranskasta.

Opiskelijat ovat päässeet kuulemaan kansainvälisen verkoston asiantuntijoiden luentoja muuttoliiketutkimuksesta. Kaukaisimpana Costa Rican YK:n Rauhanyliopiston luennoitsijat heräsivät sikäläistä aikaa aamuyöllä luennoimaan kurssilaisia varten.

Opiskelijat ovat tehneet muuttoliiketutkimukseen liittyviä ryhmätöitä, esimerkiksi videodokumentteja, virtuaalisia näyttelyjä, pienoistutkielmia, PowerPoint-esityksiä ja blogeja. Verkoston tutkimustoimintaan opiskelijat osallistuivat suoraan keräämällä aineistoa naisten siirtolaisuuden maamerkkien tietokantaan. Tietokantaa kartuttaessa on tehty yhteistyötä Ulvilan lukion opiskelijoiden kanssa, joiden kautta tietokantaan on saatu esimerkiksi merkintä ja kuva Ulvilan keskiaikaisen kirkon ympäristössä sijaitsevasta Aurora Karamzinin muistomerkistä.

Yliopisto-opettaja Pirita Frigrenin mukaan opiskelijoiden yhteistyö verkon välityksellä on ollut hämmästyttävän ansiokasta. Hän nostaa esiin yhden ryhmän dokumenttivideon, jonka taustatutkimus, käsikirjoitus ja voiceoverit tehtiin yhdessä Zoomin välityksellä. Tämän jälkeen yksi porilaisopiskelija kuvasi, leikkasi ja editoi videon kohtaukset muun muassa Meri-Porissa ja kotonaan.

Matka Poriin on siirtolaisuuskokemus

Kurssi ei kuitenkaan jäänyt pelkän etäyhteistyön varaan. Ranskalaiset opiskelijat saapuivat Suomeen marraskuun alussa. Porissa kurssilaiset työskentelivät, tutustuivat yliopistokeskukseen, vierailivat nähtävyyksissä ja viettivät yhdessä iltaa opiskelijatalo Saikulla. Yhteisen illanvieton järjesti Kulma ry. Viikon aikana kurssi teki ekskursiot Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin.

Ranskalaiset opiskelijat kertovat Students on the Move -blogissa, kuinka kahden kuukauden intensiivisen etätyöskentelyn jälkeen oli ällistyttävää tavata suomalaiset kollegat, sillä tuntui kuin opiskelijat olisivat tunteneet toisensa pitkän aikaa.

Frigren kertoo, kuinka hämmästyttävästi voi oppia tuntemaan toisensa Zoom-työskentelyn perusteella. Tavattaessa opettajat ja opiskelijat tunnistivat heti toisensa. Ranskalaiset opiskelijat nostivat matkansa yhdeksi muuttoliiketutkimuksen kannalta merkitykselliseksi piirteeksi sen, että matkan saattoi ajatella eräänlaiseksi lyhytaikaiseksi siirtolaisuuskokemukseksi.

Molemmissa kurssin opiskelijoiden yliopistoissa on käytössä yhtenäinen eurooppalainen tutkintojärjestelmä. Tästä huolimatta Suomen ja Ranskan välillä on kulttuurisia ja opintohallinnollisia eroja. Frigren kertoo kurssin toteutuneen opetuksen joistakin eroavaisuuksista huolimatta:

- Yhteisopettaminen sujui yllättävän jouhevasti ja päällimmäisenä jäi mieleen, miten kollegan kanssa opettaessa oppii itse valtavasti esimerkiksi siitä, miten kannustaa ja rohkaista opiskelijoita keskustelemaan, miten pyytää palautetta ja miten arvioida.

Lue aihepiiristä lisää

Students on the Move -blogi >>

Suomen humanistiverkko Agricolan artikkeli >>

Teksti: Jyri Luonila
Kuvat: Maria Ojanen