UCPorilainen | 13.06.2019 10:00
Kimmo Ahonen luotsaa Poriin tulevia vaihto-opiskelijoita
Tulevana syksynä Poriin on odotettavissa 22 uutta vaihto-opiskelijaa. Vuosien varrella heitä on ollut Porissa jo 233.
Kimmo Ahonen vaikuttaa tyytyväiseltä kertoessaan millaisia vaikutuksia vaihto-opiskelijoilla ja -ohjelmilla on ollut Porin yliopistokeskukseen ja koko kaupunkiin.
-Väittäisin, että tällä on alueellisesti rahallistakin merkitystä. He kuitenkin maksavat vuokraa, käyttävät palveluita ja niin edelleen.
Ahonen aloitti työnsä yliopistokeskuksen kansainvälisten palvelujen projektipäällikkönä lokakuussa 2013, lähes heti vaihto-opiskeluohjelmien alettua. Edeltäjäänsä Hanna-Kaisa Desavellea hän kehuu vuolaasti ja kertoo, että ilman tätä koko keskuksen kv-toiminta näyttäisi aivan erilaiselta.
- Yliopistokeskuksen vaihto-opiskelijoista suurin osa ranskalaisia ja saksalaisia. Viiden vuoden aikana opiskelijoita on ollut yhteensä 233, Ahonen summaa.
Ranskalaiset ja saksalaiset opiskelijat ovat löytäneet Porin
Tällä hetkellä yliopistokeskuksen syksyn vaihto-opiskelijat valikoituvat pääsääntöisesti Erasmus-ohjelman kautta, kun taas keväisin suurin osa opiskelijoista tulee Ranskasta Pariisissa ja Lavalissa toimivasta ESIEA-yliopistosta. Tampereen yliopiston Porin yksikkö (tekniikka) on tehnyt yhteistyötä ESIEA:n kanssa jo vuodesta 2016 ja sen kanssa laadittu erillinen vaihtosopimus on viimeisten kolmen kevään aikana tuonut 15-23 opiskelijaa Poriin joka kevät.
-Ranskalaisten lisäksi saksalaisia opiskelijoita tulee ainakin seitsemästä eri yliopistosta ja heidän määränsä alkaakin olla huipussaan. Erityisesti Magdeburgin Otto von Guericke -yliopisto on hyvin edustettuna. Opiskelijoita on silti tullut niinkin pitkältä kuin Uudesta-Kaledoniasta, joka on Tyynellä valtamerellä lähellä Uutta-Seelantia sijaitseva saari.
Toiveissa lisää kurssitarjontaa kaikista yliopistokeskuksen yksiköistä
Ahosen mukaan syksyn vaihto-opiskelijoille on räätälöity kurssikokonaisuus, jossa opintoja on sekä Tampereen yliopiston Porin yksikössä (tekniikka) että Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikössä.
Tullessaan Suomeen opiskelijat yleensä kirjautuvat sisään molempiin yliopistoihin, joka on ainutkertaista Suomessa. Tämän mahdollistaa yliopistokeskuksen ristiinopiskelutarjonta. Kevään opiskelijoista suurin osa taas saa opetusta vain tekniikan yksikössä kahdenkeskeisen sopimuksen vuoksi.
-Tarkoitus olisi kehittää tarjontaa siten, että myös muut keskuksen yksiköt olisivat enemmän mukana kurssitarjonnassa, Ahonen kertoo.
Kysyttäessä siitä, miten opiskelijat itse ovat Porin ja sen tarjonnan ottaneet, Ahonen vastaa palautteen olleen pääsääntöisesti hyvää.
-Useat opiskelijat ovat myöhemmin suunnanneet lomailemaan Poriin ja muutama on tehnyt työharjoittelunsakin Suomessa.
Tärkeänä Ahonen pitää myös sitä, kuinka hyvin tutorit ja muut opiskelija-aktiivit ovat olleet vaihto-opiskelijoiden kotouttamisessa.
-Käytännössä koko homma ei toimisi ilman heitä, Ahonen kiteyttää.
Teksti ja kuva: Tommi Iivonen