Kirjastosihteerin työ on monipuolista
Koronapandemia ei ehtinyt vaikuttaa Juha-Pekka Järvensivun työhön, sillä hän aloitti työnsä yliopistokeskuksessa 28.3.2022. Kirjasto on ollut kaikille avoin ilman rajoituksia. Tuore kirjastosihteeri on tietenkin asiasta mielissään.
Asiakaskontaktit ovat kirjastosihteeri Juha-Pekka Järvensivun työn suola.
- Kirjastossa työtä tehdään ensisijaisesti asiakkaiden, tässä tapauksessa lähinnä opiskelijoiden ja yliopistokeskuksen henkilökunnan eteen. Palvelen asiakkaita mielelläni, on tehtävä pieni tai suuri.
Toisaalta työn muutkin ulottuvuudet miellyttävät.
- Työ on itsenäistä, mutta kirjastosihteerinä kuulun myös Porin yliopistokeskuksen koordinaatioyksikköön. Pääsen näin laaja-alaisesti näkemään yliopistokeskuksen toimintaa ja olemaan sen osana, Järvensivu kiittelee.
Laaja toimenkuva
Hänen mukaansa alkutaipaleella on ollut paljon uutta opeteltavaa, joten mies on ollut paljon yhteydessä kollegoihinsa Turun ja Tampereen yliopistojen kirjastoissa. Hän on mielissään saamastaan tuesta. Järvensivun työhön kuuluukin monenlaista.
- Hoidan kokoelmia eli saatan aineiston lainauskuntoon, luokittelen ja laitan sen hyllyihin, sekä teen tarvittavat poistot. Valvon saapuvia lehtiä, luetteloin opinnäytetyöt, tiedotan kirjaston palveluista Porin yliopistokeskuksessa, perehdytän ensimmäisen vuoden opiskelijat kirjaston käyttöön, tarkistan täällä käytettävien laitteiden toimivuuden ja valvon tilojen siisteyttä. Lisäksi hoidan lähipalveluita. Näihin kuuluvat esimerkiksi myöhästymismaksujen käsittely, kirjastokorttien tekeminen ja aktivointi ja kaukolainojen käsittely.
Kylmiltään Järvensivu ei kirjastosihteeriksi hypännyt. Hän on aiemmin työskennellyt Porin kaupunginkirjaston palkkalistoilla, Käppärän sivukirjastossa vuodesta 2005. Tätä edelsivät Tampereen yliopistossa suoritetut informaatiotutkimuksen opinnot.
- Valmistuin tosin filosofian maisteriksi Turun yliopistosta. Pääaineeni oli maantiede, Järvensivu huomauttaa.
Kirjaston merkitys on kasvussa
Järvensivua ilahduttaa myös yliopistokeskuksen kirjaston runsas käyttö. Varsinkin ryhmätyötilat ovat olleet suosittuja.
- Koronan jäljiltä ei kannata esittää tarkkoja kävijä- tai lainaustilastoja. On selvää, että molemmat laskivat pandemian aikana. Kun kirjastossa on vain yliopistokeskuksessa liittyvään opiskeluun tarvittavaa aineistoa, on luonnollista että lainatuimpia ovat kurssikirjat.
Kirjaston roolin Järvensivu näkee tulevaisuudessa yhä merkittävämpänä. Painetun aineiston määrä vähenee, mutta tieteellinen kirjasto on oppimisympäristö.
- Tarvitaan tiloja, joissa voi lukea, opiskella, tehdä ryhmätöitä ja käyttää asiakaspäätteitä. Yliopistokeskuksessa tehtiin onnistunut remontti vuonna 2020. Tiloihin saatiin kolme uutta ryhmätyötilaa, joiden käyttöaste on hyvä. Painettua aineistoa ei olla hylkäämässä, vaikka opetusmateriaalia on yhä enemmän sähköisessä muodossa. Erityisesti näkisin digitaalisen kulttuurin, maisemantutkimuksen ja kulttuuriperinnön tutkimuksen tutkinto-ohjelmassa tarvetta perinteiselle painetulle kirjalle.
Jatkossa tarvitaan yhä enemmän perehdytystä digitaalisten aineistojen käyttöön. Kirjastojen tulee panostaa tilojensa monikäyttöisyyteen, viihtyvyyteen ja henkilökunnan osaamiseen
Vastapainoa työlle
Vapaa-aikanaan ulvilalaislähtöinen kirjastosihteeri vetäytyy mieluiten loma-asunnolleen, niin myös alkavana kesänä.
- Harrastan kalastusta, puutarhanhoitoa ja nikkarointia. Viihdyn hyvin luonnossa. Kaikki on hyvää vastapainoa työlle. Suosin myös kotimaanmatkailua. Toki tulee myös luettua, mieluiten pohjoismaisia dekkareita ja yleisesti tietokirjoja sekä talouslehtiä.
Teksti ja kuva: Rami Nummi