Uutiset | 21.11.2024 09:00
Energiasiirtymän ja vetytalouden tulevaisuusnäkymät
Suomen taloudellisen menestyksen tulevaisuutta hahmotellaan erityisesti vihreän siirtymän kautta, jonka ytimessä on puhtaan energian tuotanto ja sen mahdollistama uuden teollisuuden syntyminen. Porissa 3.–4.12.2024 järjestettävä seminaari tuo yhteen monialaisen kattauksen asiantuntijoita, tutkijoita ja toimijoita keskustelemaan energiasiirtymän ja tulevaisuudessa siintävän vetytalouden yhteiskunnallisista vaikutuksista.
Ilmastokriisin liikkeelle sysäämä siirtymä pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä vaikuttaa kaikkialla yhteiskunnassa. Se nähdään talouskasvun mahdollisuutena, mutta samalla se aiheuttaa myös ristiriitoja ja haasteita. Muutoksen oikeudenmukainen ja kattava toteuttaminen edellyttää kestävyyden ja laajan elinvoimanäkökulman käyttöönottoa siten, että sosiaaliset, taloudelliset ja biodiversiteettinäkökulmat ovat yhtä aikaa läsnä.
Uuden Energian aika? -seminaari tuo Poriin 3.-4.12.2024 kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita keskustelemaan siitä, miten vihreä energiasiirtymä ja vetytalous muovaavat tulevaisuuttamme. Porin kaupunki, jonka tulevaisuusstrategia on voimakkaasti ankkuroitu puhtaan energian tuotantoon, tarjoaa globaalistikin kiinnostavan ympäristön pohtia teollisuuden, ympäristöarvojen ja paikallisyhteisön vuorovaikutusta.
– Tavoitteena on edistää energiasiirtymän alueellisten vaikutusten tutkivaa kehittämistä. Porissa järjestettävä seminaari perehtyy energiasiirtymän paikallisiin strategioihin ja toimijoihin. Tarkoituksena on syventää yhteistyötä tutkijoiden ja paikallisten toimijoiden välillä, kertoo Tampereen yliopiston professori Antti Saloniemi.
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Tampereen yliopisto, Porin yliopistokeskus ja Porin kaupunki. Kaksipäiväisen seminaarin monipuoliseen ohjelmaan kuuluu ekskursio Meri-Poriin, asiantuntijoiden puheenvuoroja, työryhmätyöskentelyä ja paneelikeskustelu energiasiirtymän haasteista.
– Tapahtuman toiminnallinen osuus alkaa perehtymisellä kaupungin strategialinjauksiin ja uusiutuvan energian, erityisesti tuulivoiman, keskeisten toimijoiden tavoitteisiin yritysesittelyjen ja ekskursioiden avulla. Toisena päivänä järjestetään seminaari ja työryhmät, joissa siirtymää käsitellään tutkijoiden, asiantuntijoiden ja alueen toimijoiden johdolla, Saloniemi kertoo.
Seminaarin osallistujina ovat alueen julkiset toimijat (mm. kaupunki, maakuntaliitto) sekä elinkeinoelämän ja järjestökentän edustajat. Yliopistotutkijoiden lisäksi mukana on eri tahojen energia- ja ilmastoasiantuntijoita. Seminaari luo kontakteja myös lähialueen, ennen kaikkea Baltian ja Ruotsin, tutkijoihin.
Puhujina seminaarissa ovat mm. Aleksi Neuvonen (Demos Helsinki), İdil Gaziulusoy (Kestävän muotoilun tutkimusryhmä NODUS), Minna Näsman (JustH2Transit), Lauri Inna (Porin kaupunki), Paavo Järvensivu (BIOS-tutkimusyksikkö), Matti Luhtanen (Prizztech), Filip Rozborski (Grazin teknillinen yliopisto), Tiit Oidjärv (Viron alue- ja maatalousministeriö), Antti Saloniemi (Tampereen yliopisto, Porin yksikkö) ja Bregje van Veelen (Lundin yliopisto).
Tavoitteena on edistää tutkijoiden, asiantuntijoiden ja alueellisten toimijoiden välistä vuorovaikutusta. Prosessin keskeiset tulokset ja kokemukset dokumentoidaan myöhempää käyttöä hyödyntävästi. Laajemmin tavoitteena on tältä pohjalta perustaa laajempia energiasiirtymän eri ulottuvuuksia luotaavia tutkimus- ja kehityshankkeita.
Seminaariin osallistuminen on maksutonta. Ohjelmaa on sekä suomeksi että englanniksi, myös työryhmissä, jotka ovat kaikille avoimia.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 26.11.2024 mennessä: www.uudenenergianaika.fi.
UNE-seminaarin tuottavat yhteistyössä Tampereen yliopisto, Porin yliopistokeskus ja Porin kaupunki. UNE on saanut TURNS (Tampere Urban Research Network for Sustainability)-tutkimusalustan siemenrahoituksen. Mukana ovat myös STUE (Sustainable Transformation of Urban Environments-tutkimusyhteisö), kansallinen vetyverkosto JustH2Transit, BalticSeaH2 ja satakuntalaisen korkeakoulutuksen kehittämisen yhteishanke LISKO.
Seminaaria organisoivaan työryhmään kuuluvat prof. Antti Saloniemi (Tampereen yliopisto, Porin yliopistokeskus), prof. Panu Lehtovuori (Tampereen yliopisto) väitöskirjatutkija, tutkija, arkkitehti, UNE:n tuottaja Anna Koskinen (Tampereen yliopisto), yliopisto-opettaja, arkkitehti Annuska Rantanen (Tampereen yliopisto), projektipäällikkö, projekti- ja väitöskirjatutkija, HTM Jaana Vanhatalo (Tampereen yliopisto), , FT Aleksi Neuvonen (Demos Helsinki) ja hankekoordinaattori sekä VTM, TaM Niilo Rinne (Porin kaupunki).