Uutiset | 19.05.2025 17:00
Keskustelutapahtumassa pohdittiin aluekehitystä, digipalveluita ja kaupunkikulttuuria
Tuu ny kuulee ja kysyy -tapahtumassa asiantuntijat, yliopistotutkijat ja kaupunkilaiset pääsivät keskustelemaan ajankohtaisista aluekehitykseen liittyvistä seikoista Porin kaupunkiolohuoneella lauantaina 17.5.2025. Tilaisuudessa pohdittiin niin innovaatioita, teollisuuden uudistumiskykyä, sotepalveluiden digitalisoitumista kuin kaupunkilaislähtöistä kulttuuriakin. Tapahtuman toteuttivat Porin yliopistokeskuksen ja Tampereen yliopiston kestävän kaupunkikehityksen erikoisala.
Satakunnan innovaatiopotentiaalista keskustelivat paneelissa Erik Rosenlewin säätiön puheenjohtaja Erik Rosenlew, Lassila & Tikanojan liiketoimintapäällikkö Jari Saarinen, Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna sekä Satakuntaliiton aluekehitysjohtaja Timo Vesiluoma. Keskustelua johti Tampereen yliopiston tietojohtamisen professori Marko Seppänen.
Tilaisuuden ensimmäisessä paneelikeskustelussa pohdittiin Satakunnan innovaatiopotentiaalia Tampereen yliopiston tietojohtamisen professori Marko Seppäsen johdolla. Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna, Erik Rosenlewin säätiön puheenjohtaja Erik Rosenlew, Satakuntaliiton aluekehitysjohtaja Timo Vesiluoma sekä Lassila & Tikanoja Oyj:n liiketoimintapäällikkö Jari Saarinen keskustelivat mm. siitä, miten paikallinen talouselämä saadaan kukoistamaan globaalissa kilpailussa. Koronavuosien jälkeen innovaatiokentällä on pientä piristymistä, mutta samalla maailmantilanne haastaa innovaatioita ja investointeja edelleen. Panelistit korostivat, että sähköntuotannon merkitys korostuu palveluiden uudistuessa ja kiertotalouden tukeminen on osa tätä päivää ja tulevaisuutta. Kaiken kaikkiaan innovaatioiden luomisessa, datan keräämisessä ja luotettavien tulosten tuottamisessa tutkimushankkeiden merkitys on suuri.
Toisessa paneelikeskustelussa pohdittiin Tampereen yliopiston Porin yksikön sosiaalityön yliopistonlehtori Suvi Holmbergin ja sosiologian professori Antti Saloniemen johdolla, ovatko ikäihmiset valmiita teknologiseen muutokseen ja palveluiden digitalisoitumiseen. Tutkija ja sosiaalityöntekijä Eveliina Kaukkila, Fyffee! Matkalla oman talouden hallintaan -hankkeen koordinaattori Outi Rantanen sekä Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Sakari Taipale toivat esiin sekä ikäihmisten digilaitteiden että digitaitojen mahdolliset puutteet. Kun digiasiointi koetaan haastavana, saavutettavuus on erityisen olennainen seikka – esimerkiksi sotepalveluissa erityisesti palvelupolun ensimmäisen vaiheen sujuvuus ja helppous ovat avainasemassa siinä, miten ikäihmiset digiasioinnissaan suoriutuvat. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että digipalveluilla ei kuitenkaan ole mahdollista korvata inhimillistä vuorovaikutusta.
Tilaisuuden kolmannessa paneelissa pohdittiin Turun yliopiston maisemantutkimuksen professori Maunu Häyrysen johdolla kaupunkiaktivismia. Niko Hakkarainen Asema44 ry:stä, Kulttuuriyhdistys Rapajööti Ry puheenjohtaja Una Harnett, FEMMA Planning Oy:n perustaja Efe Ogbeide, kulttuuriperinnöntutkija Tommi Iivonen sekä Ars Pori ry:n puheenjohtaja Ville Kirjanen keskustelivat kaupunkiaktivismin roolista elävän kaupunkiympäristön ja kulttuurin näkökulmasta. Hiljentyvien kaupunkikeskustojen kannalta tärkeäksi aktivismin muodoksi on noussut positiiviseen kehitykseen ja yhteistyöhön nojaavia toimintamuotoja, joiden tavoitteena on esimerkiksi tilojen käyttö uudella tavalla sekä elinympäristön elävöittäminen. Vireän kulttuurielämän kulmakivinä on niin kulttuuriperinnön säilyttäminen kuin uuden luominenkin.
Loppusanoissaan Tampereen yliopiston yliopistonlehtori ja kestävän kaupunkikehityksen tutkimuskoordinaattori Antti Wallin totesi, että alueiden kehittämiseen tarvitaan tieteellistä tutkimusta – se lisää tietoa ja tukee uudistumista.
Teksti ja kuva: Hanna Rissanen