Uutiset | 28.02.2022 11:26
Kulttuurisuunnistelu-hanke jatkuu Pihlavaa koskevalla kyselyllä, myös raportti Väinölästä on julkaistu
Turun yliopiston maisemantutkimuksen Kulttuurisuunnistelu-hankkeen vuosi on alkanut vauhdikkaasti. Lähiöhankkeessa tehdään kulttuurikartoitus Pihlavan ja Väinölän lähiöihin.
Turun yliopiston maisemantutkimuksen oppiaineen Kulttuurisuunnistelu-tutkimushanke jatkuu Porin Pihlavan kulttuurikartoituksen parissa kuluvan vuoden lokakuun loppuun saakka. Kartoitus on sisältänyt tähän mennessä esimerkiksi osallistuvaa havainnointia ja haastatteluja. Lisäksi hanke on toteuttanut suuren suosion saaneen valokuva-aiheisen muisteluillan, taidelähtöisiä työpajoja sekä valokuva- ja runoaiheisen näyttelyn yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa.
Torstaina 3.3. hanke järjestää yhteistyössä Porin kaupungin Viherpolku-lähiöhankkeen kanssa asukastilaisuuden pihlavalaisille klo 18.00 alkaen vanhan koulun salissa. Hankkeet esittelevät tilaisuudessa toimintaansa ja tiedottavat keväällä Pihlavassa järjestettävistä tapahtumista.
Osana kulttuurikartoitusta toteutetaan laaja Pihlava-aiheinen kysely, joka on avattu hiljattain. Kysely on herättänyt jo mukavasti kiinnostusta. Kyselyn avulla pyritään muodostamaan kokonaiskuva Pihlavasta ja sen kehittämistarpeista. Kyselyyn osallistuakseen ei tarvitse asua Pihlavassa, vaan riittää, että alue ja sen lähialueet ovat tuttuja. Jokainen ääni, mielipide tai huomio on tärkeä. Kyselyyn voi vastata kokonaisuudessaan tai vain osaan sitä. Kyselyssä on myös paikkatietoon sidottuja karttapohjaisia kysymyksiä, joissa vastaaja voi kertoa esimerkiksi mieluisista paikoistaan tai osoittaa alueita, jotka kaipaavat erityistä kehittämistä.
Porin Väinölän valmistunut kulttuurikartoitus toi puolestaan esiin sekä tavallisia lähiöelämän puolia että erityispiirteitä Väinölässä. Arjen kannalta tärkeitä toimintasuuntia olivat Sampolan palvelut, Koiviston ulkoilupuisto sekä Varvourinjuopa ja Tiimanninnokka ulkoilureitteineen. Huolenaiheina olivat kaupan puuttuminen, julkiset yhteydet ja virkistysalueiden kunnossapito. Viihtyvyyden suhteen oltiin lähiölle tyypillisesti kahden vaiheilla osan arvostaessa luonnonläheisyyttä ja rauhallisuutta, osan moittiessa alueen ankeutta ja häiriöitä. Suhteellisen monipuolinen asukastoiminta, vahva tietoisuus alueen teollisuusperinnöstä sekä asumisen ylisukupolvinen jatkuvuus viestivät yhteisöllisyydestä.
Pihlavan kysely ja Väinölän raportti löytyvät hankkeen omilta verkkosivuilta >>
Lisätietoja:
projektitutkija Katrina Virtanen
Kulttuurisuunnistelu-hanke
katrina.virtanen(at)utu.fi