Porin yliopistokeskuksen Vuoden tutkijaksi filosofian tohtori Pauliina Tuomi

Vuodesta 2006 asti jaettu Porin yliopistokeskuksen Vuoden tutkija -palkinto myönnettiin tänä vuonna tutkijatohtori Pauliina Tuomelle, joka tutkii erityisesti provokatiivista mediaa ja yhteiskunnan viihteellistymisen muotoja.
Pauliina Tuomi kädessään onnittelukukat.

Pauliina Tuomi palkittiin yliopistokeskuksen TiedeAreena-tapahtuman iltajuhlassa. Kuva: Henri Jakonen


​​​​​​​Porin yliopistokeskuksen vuoden tutkija palkittiin 25.9.2024 yliopistokeskuksen vuotuisessa TiedeAreena-tapahtumassa. Palkinnon vastaanottanut Pauliina Tuomi on toiminut Porin yliopistokeskuksessa useissa eri tutkimustehtävissä vuodesta 2008 lähtien, muun muassa opetusteknologian, pelillisen oppimisen, pelillistämisen ja koodausosaamisen tutkimus- ja kehittämishankkeissa. Tuomi väitteli tohtoriksi Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaineessa vuonna 2015 aiheenaan 2000-luvun interaktiivinen ja osallistava televisio.

Väitöksen jälkeisessä tutkimuksessaan Tuomi on perehtynyt erityisesti yhteiskunnan viihteellistymiseen ja median provokatiivisuuden mekanismeihin. Tuomi on toiminut Porin yliopistokeskuksessa juuri päättyneen Suomen Kulttuurirahaston, Satakunnan maakuntarahaston Dark Play – mediakriittisyys viihteellistyvässä yhteiskunnassa -kärkihankkeessa tutkimusryhmän johtajana. Hanke tutki vuosina 2022–2024 viihteellistyvän yhteiskunnan arvoja ja mediakriittisen lukutaidon merkitystä erityisesti Satakunnan alueella. Yhteistyökumppanina on toiminut Yle Pori, jonka kanssa hanke toteutti laajan kuluttajakyselyn.

Pauliina Tuomi on valtakunnallisesti kysytty mediatutkimuksen asiantuntijana – hänelle on pelkästään viimeisen neljän vuoden aikana kertynyt yli 50 lehti- ja uutishaastattelua sekä lukuisia radio- ja podcast-esiintymisiä erityisesti true crime -teemoihin liittyen. Tuomen tutkimusta esittelevä verkkosivu löytyy osoitteesta https://provokatiivinentelevisio.blog/.

Vuoden tutkijan valinnan teki Porin yliopistokeskuksen tutkimuksen johtoryhmä yliopistokeskuksen yksiköiden ehdotusten pohjalta.

Akateeminen karhu -tiedekilpailun voitto jälleen Porin lukioon

Toisen asteen opiskelijoille suunnatun Akateeminen karhu -kilpailun palkinnon saa tänä vuonna Porin lukion opiskelija Amanda Salonen. Hän osallistui kilpailuun lukion kuvataiteen diplomityöllään Kauneus ei ole pysyvää.

Amanda Salosen työ on videoteos, joka on jaoteltu näytöksiin. Työn ohessa on tarkoin laadittu portfolio, joka esittelee videoteoksen toteutusta dokumentaarista kuva-aineistoa hyödyntäen, paneutuen tekniikkaan, kuvausympäristöön ja rekvisiittaan. Portfolio kertoo tekijän osaamisesta; estetiikan käsityksestä, käsikirjoittamisesta ja moniulotteisesta tarinankerronnasta.

Videoteoksen taustalla väreilee kirjailija Oscar Wilde teoksineen Dorian Grayn muotokuva. Tekijä kertoo portfoliossaan haluavansa välittää työnsä avulla tarinan ja kokeilla uusia asioita.

– Salosen teoksen ja lähestymistavan erottaa edukseen nimenomaan rohkeus ja kokeilevuus, sekä huikaiseva, musta- ja mykkäelokuvista kumpuava dramatiikan taju, kuvailee kilpailutyöt arvioinut taiteen tohtori, taidekriitikko Katriina Heljakka.

Akateeminen karhu -kilpailu on järjestetty Porin yliopistokeskuksessa vuodesta 2010 lähtien.

Lisätietoja:
Kirsi-Mari Kallio, professori
Tutkimuksen johtoryhmän puheenjohtaja, Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö
kirsi-mari.kallio@utu.fi, 050 520 0772

Miina Yliluoma, koordinaattori
Viestintäryhmän puheenjohtaja, Porin yliopistokeskus
miina.yliluoma@ucpori.fi, 040 826 2889