Uutiset | 20.05.2025 15:55
Tutkimushankkeella ratkaisuja tasapainoisempaan asiantuntijatyöhön
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö on saanut Business Finlandilta rahoituksen kaksi- ja puolivuotiselle tutkimushankkeelle, jossa pyritään vahvistamaan tuottavuuden, luovuuden ja hyvinvoinnin tasapainoa tietointensiivisessä asiantuntijatyössä. Hanke toteutetaan Porin yliopistokeskuksessa.
Digitaalinen murros luo sekä uusia haasteita että merkittäviä mahdollisuuksia asiantuntijatyölle. Digitalisaatio ja tekoäly voidaan nähdä keinona parantaa työelämän laatua ja tehostaa työn tekemisen tapoja. Hallitsemattomasti toteutettuna murros voi kuitenkin luoda paineistettua muutostarvetta, aiheuttaa stressiä ja vähentää työn mielekkyyttä vaikuttaen lopulta negatiivisesti asiantuntijoiden luovuuteen ja hyvinvointiin. Digitaalinen murros ei siis automaattisesti edistä inhimillisen, uutta luovan ja aikaansaavan asiantuntijatyön toteutumista.
Yhdessä Tampereen yliopiston kanssa toteutettavan LuovAmbi-hankkeen (Kohti tehokkuuden, uudistumisen ja hyvinvoinnin tasapainoa – uusia käytäntöjä asiantuntijatyöhön) tavoitteena on löytää ratkaisuja, joiden avulla asiantuntijatyössä pystytään edistämään ja ylläpitämään uudistumisen ja tehokkuuden välistä tasapainoa. Parhaimmillaan tämä mahdollistaa asiantuntijaorganisaatioiden aikaansaavuuden ja tuottavuuden myös tulevaisuudessa. Turun kauppakorkeakoulussa hanketta johtaa Porin yksikössä työskentelevä professori Kirsi-Mari Kallio.
– Hankkeessa tarkastellaan, miten eettisyys ja arvot ilmenevät digitalisaatiomurroksen kohteena olevassa asiantuntijatyössä, ja millaiset johtamisen ja suorituksen mittaamisen menetelmät tukevat tehokkuuden ja uudistumisen sekä hyvinvoinnin tasapainoa. Hankkeessa tutkitaan myös digitaalisuuteen liittyviä työkäytäntöjä ja tekoälyavusteisia työprosesseja, Kallio kertoo.
Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan kanssa, ja hankkeen kokonaisbudjetti on lähes miljoona euroa. Hanke jatkuu vuoteen 2028 saakka. Mukana on kymmenkunta kasvu- ja kehityshakuista yritystä: Danske Bank, Digia, DIMECC, Howspace, Humap Consultation, Innofactor Platforms, Innovation Home, Vincit, Visma Aquila ja Workspace. Hankkeessa kerätään merkittävä aineisto asiantuntijatyön tasapainoa tukevista ja haastavista tekijöistä. Tuloksia hyödynnetään sekä tieteellisessä tutkimuksessa että yritysten omassa toiminnassa.
– Uskomme, että hybridiaikana kokonaisuudessa on jotain sellaista, josta emme vielä tiedä, ja tätä haluamme tutkimushankkeessa mukanaololla selvittää. Tulevaisuuden rakenteilla ja johtamiskäytännöillä on organisaatiomme kilpailukyvyn kannalta suuri merkitys, linjaa hankkeeseen osallistuvan ohjelmisto- ja palveluyrityksen Visma Aquilan HR-johtaja Heini Tuomola.
Lisätietoja:
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö
Professori Kirsi-Mari Kallio, kirsi-mari.kallio@utu.fi, 050 520 0772
Tampereen yliopisto, Johtamisen ja talouden tiedekunta
Professori Kalle Pajunen, kalle.pajunen@tuni.fi, 0503182206