Tutkimusmatka Brasiliasta Suomeen

Brasilialainen Emerson Mainardes tarttui ainutkertaiseen tilaisuuteen ja vietti kolmen kuukauden mittaisen jakson vierailevana professorina Suomessa, Porin yliopistokeskuksessa. Hän sai arvokasta kokemusta tutkimusalaltaan sekä suomalaisesta kulttuurista, johon hän tutustui aivan ensimmäistä kertaa.
Emerson Mainardes yhteiskuvassa Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä työskentelevien kollegoidensa kanssa.

Emerson Mainardes (kuvassa kolmas vasemmalta) tutustui Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä moniin kollegoihinsa kolmen kuukauden vierailujaksonsa aikana.

Emerson Mainardes työskentelee professorina FUCAPE Business Schoolissa Brasiliassa. Vuonna 2024 hänellä oli mahdollisuus saada Brasilian julkista rahoitusta teknistieteelliseen harjoitteluun kotimaansa ulkopuolella. Tavoitteena oli hankkia uusia kokemuksia sekä parantaa tutkimus- ja opetustaitoja markkinoinnin ja liiketoiminnan alalla.

Vaihtoehtoja tutkiessaan Mainardes sai tohtorintutkintonsa ohjaajalta, professori Helena Alvesilta suosituksen harkita Suomea ja Turun kauppakorkeakoulua. Mainardes otti yhteyttä professori Kati Suomeen, joka työskentelee Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä. Suomi vastasi yhteydenottoon nopeasti ja järjestelyt vierailun toteuttamiseksi alkoivat. Pian Mainardes nimitettiin Turun kauppakorkeakoulun vierailevaksi professoriksi ja hänen matkansa kohti Suomea alkoi.

Ensivaikutelmia pohjoiselta pallonpuoliskolta

Mainardesille Suomi oli jotakin täysin uutta ja tuntematonta. Hän tiesi maasta etukäteen vain vähän, mikä herätti hänen uteliaisuutensa. Mainardes saapui Poriin syyskuussa 2024, ja sai erittäin positiivisen ensivaikutelman.

– Kati Suomi otti minut erittäin hyvin vastaan ja auttoi minua kaikessa, mitä tarvitsin vierailuni alussa. Myös Porin kaupunki näytti kauniilta ja tuntui hyvin helposti lähestyttävältä, Mainardes kertoo.

Ensimmäisenä päivänä Porin yliopistokeskuksessa Mainardes koki, että kaikki ottivat hänet ystävällisesti ja avoimin mielin vastaan. Kauppakorkeakoulun työntekijät olivat aina hyvin halukkaita auttamaan, vaihtamaan ajatuksia ja oppimaan lisää.

– Suomalaiset ovat uskomattoman vastaanottavaisia. He välittävät vieraistaan ja tekevät kaiken auttaakseen. Fantastisia ihmisiä, Mainardes sanoo hymyillen.

Uutta näkemystä tutkimukseen ja opetukseen

Kolmen kuukauden mittaisen oleskelunsa aikana Mainardes sai Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä useita uusia kokemuksia. Hän osallistui tutkimustoimintaan, tutustui opetukseen ja verkostoitui uusien kollegoidensa kanssa. Hänellä oli myös mahdollisuus osallistua useisiin akateemisen yhteisön tapahtumiin.

– Koska oleskeluni ajoittui syksyyn, sain mahdollisuuden osallistua Porin yliopistokeskuksen vuosittaiseen tiedetapahtumaan, TiedeAreenaan syyskuussa. Nautin tapahtuman ohjelmasta paljon! Minulla oli myös ilo tavata yliopistokonsortion avainhenkilöitä ja osallistua moniin kansainvälisen toimiston järjestämiin tapahtumiin, kuten ikimuistoiseen pikkujouluillalliseen, Mainardes kertoo.

Virallisen ohjelman osana Mainardes mm. esitelmöi kahdessa seminaarissa, Turussa ja Porissa. Hänen ruokahävikin torjuntaan liittyvä markkinoinnin alan tutkimushankkeensa ”Marketing Contributions to Reducing Consumer Food Waste” on aiheeltaan hyvin universaali ja siksi antoisa osa vierailujaksoa. Yhdessä Kati Suomen kanssa Mainardes kerää aiheesta aineistoa jatkossakin sekä Brasiliassa että Suomessa, jotta maita voidaan verrata keskenään aiheen tiimoilta.

Tutkimusaiheeseensa liittyen Mainardes vieraili Porissa ollessaan myös paikallisissa yrityksissä, esimerkiksi Satakunnan Osuuskaupassa. Hän tutustui mm. yrityksessä tehtäviin ruokahävikin vähentämisen toimenpiteisiin, mikä tarjosi uudenlaisia näkökulmia ja vahvisti hänen verkostojaan alalla.

Vierailunsa aikana Mainardesilla oli myös tilaisuus tutustua suomalaiseen koulutusjärjestelmään aina peruskoulusta lukioon asti.

– Minulla oli mahdollisuus vierailla Yrityskylässä, yrittäjyyspainotteisessa oppimisympäristössä, joka tarjoaa 6.–9.-luokkalaisille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta. Konsepti on palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa, Mainardes kertoo innostuneena.

Porin parhaita paloja

Mainardes oppi vierailunsa aikana paljon Porin kaupungista ja suomalaisesta kulttuurista. Hän vieraili kaupungin rannikkoalueiden tärkeimmissä kohteissa, kuten Yyterissä ja Reposaaressa. Ohjelmaan kuului myös vahvasti paikallissävytteistä penkkiurheilua.

– Kävin jääkiekko-ottelussa katsomassa Porin Ässien peliä. Se oli todellakin jotain sellaista, mitä en ollut ennen kokenut, Mainardes kertoo innoissaan.

Mainardes kokee, että kolme kuukautta Porissa sujui kuin siivillä. Hän on kiitollinen ystävällisestä ilmapiiristä ja erityisesti Kati Suomen anteliaisuudesta ja vieraanvaraisuudesta. Hän palaa Brasiliaan joulukuussa sydän täynnä uusia kokemuksia.

– Vien mukanani hienoja muistoja. Voin sanoa, että minusta tuli Suomen ja sen ihmisten fani, ja tulen vaalimaan jokaista hetkeä, hän kertoo.

Mainardes toivoo palaavansa Suomeen ja Poriin – ehkäpä myös Isomäen jäähalliin – vielä monta kertaa tulevaisuudessa.


Teksti: Hanna Rissanen & Emerson Mainardes
Kuva: Anne Vanhatalo