Vappujuhlallisuuksissa palkittiin yliopistokeskuksen ansioituneita ja lakitettiin Karhu-patsas

Porin yliopistokeskuksen henkilökunta, opiskelijat ja alumnit kokoontuivat perinteiseen tapaan yhteiseen Wappumatinea-tilaisuuteen Porin Raatihuoneen juhlasaliin vappuaattona 30.4.2025. Tilaisuudessa juhlistettiin akateemisen työvuoden kääntymistä loppusuoralle sekä palkittiin ansioituneita yliopistokeskuslaisia. Matinean jälkeen juhlittiin Karhu-patsaan lakitusta Raatihuoneenpuistossa yhdessä kaupunkilaisten kanssa.
Palkitut yhteiskuvassa Raatihuoneen juhlasalissa.

Yliopistonlehtori Erkki Vuorenmaa (vas.) palkittiin Wappumatineassa vuoden opetusteosta. Satakunnan museon johtaja Johanna Jakomaa palkittiin yliopistokeskuksen vuoden alumnina.

Vuoden opetusteko tuo uudenlaisen keskustelevan otteen opetukseen

Porin yliopistokeskuksen Vuoden 2025 opetusteoksi valittiin yliopistonlehtori Erkki Vuorenmaan kurssi, joka syventyy uudella toteutustavalla johdon ohjausjärjestelmiin. Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön opiskelijoiden ainejärjestö Porin Kylterit – PorKy ry:n perusteluiden mukaan kurssin erityinen ansio on käänteisen luokkahuoneen opetusmenetelmä, jossa opiskelijat opettivat toisiaan keskustellen. Kurssin luennot pohjautuivatkin hyvin opiskelijalähtöiseen asetelmaan; opiskelijoiden käymiin keskusteluihin ja niistä nousseihin ajatuksiin, joita kurssin opettaja osasi ohjata kannustavasti ja oikeaan suuntaan.

Palkittavan kurssin toinen merkittävä ansio oli monipuolisten case-tehtävien ottaminen vahvasti mukaan opetukseen. Opiskelijat kokivat case-harjoitukset monipuolisiksi, ja ne purettiin yhdessä keskustellen ja ideoita pallotellen. Opiskelijat tutustuivat materiaaleihin omatoimisesti ennen luentoa, mikä syvensi luennolla käytyjä keskustelua. Kurssi mahdollisti näin hyvin monipuolisen oppimisen myös kurssimateriaalien ulkopuolelta.

Vuoden opinnäytetyö syventyy sosiaalityön paradokseihin ajankohtaisella tavalla

Porin yliopistokeskuksen vuoden 2024 opinnäytetyönä palkittiin Jenna Laineen ja Jenna Meron pro gradu -työ Sosiaalityön paradoksi sosiaalisena representaationa ”sossumeemeissä” – “Kun kannattelet asiakkaita, jotka eivät saa tarvitsemiaan erityispalveluita resurssipulan vuoksi”.

Porin yliopistokeskuksen alumnineuvosto sai Vuoden opinnäytetyö -ehdokkaaksi neljä erinomaista ehdotusta, joista valittu työ erottui poikkeuksellisuudellaan ja ajankohtaisuudellaan. Laine ja Mero tarkastelivat työssään sosiaalityötä koskevien meemien eli ”sossumeemien” ilmentämiä sosiaalityötä koskevia sosiaalisia representaatioita ja niiden rakentumisen tapoja. Työssä tarkastellaan, miten sosiaalityö käsitetään julkisena ammatillisena toimintana sekä jäsennetään meemi- ja sosiaalisten representaatioiden tutkimusta.

Alumnineuvosto kiinnitti erityistä huomiota työn monitieteisyyteen. Työssä yhdistyvätkin onnistuneesti sosiaalityön tutkimuksen, kulttuurisen monimuotoisuuden, sosiaalipsykologian ja mediatutkimuksen teoreettiset näkökulmat.

Työssä käytetty tutkimusmenetelmä on innovatiivinen yhdistelmä multimodaalista aineistolähtöistä sisällönanalyysia ja teoriaohjaavaa aineiston lähilukua. Metodinen asetelma on omaperäinen ja kunnianhimoinen, kuten työn ohjaajana toiminut sosiaalityön yliopistonlehtori Tarja Vierula tiivistää.

Alumnineuvosto koki työn aihevalinnan hyvin tärkeäksi ja meemien tutkimisen omaperäiseksi näkökulmaksi. Laine ja Mero perustelevat aihevalintaa ja tulokulmaa kuvaten, miten meemit tarjoavat väylän sosiaalityötä koskevien, usein kielteisten, mielikuvien ja stereotypioiden purkamiseen ja uudistamiseen huumorin keinoin – ja ennen kaikkea – alan sisältä käsin.

Laineen ja Meron mukaan sosiaalityö näyttäytyy meemeissä kauttaaltaan paradoksisena, kun alaan ja asiakastyöhön kohdistuu suuria vaatimuksia, mutta työn resursointi ja sen arjen erityispiirteet haastavat tavoitteiden toteutumisen.

Sosiaalityön ja sen tekijöiden ammatti-identiteetin ristiriitaisuuksia on työssä tarkastelu moniulotteisesti ja terävänäköisesti. Tutkielman aihepiiri on tuore ja vasta vähän sosiaalityössä tutkittu.

Vuoden alumni on vahva maakunnan kulttuuriperinnön puolestapuhuja

Vuoden alumniksi 2025 alumnineuvosto valitsi filosofian maisterin ja Satakunnan Museon johtajan Johanna Jakomaan. Hän on valmistunut Turun yliopiston Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmasta vuonna 2008. Sen jälkeen hän on työskennellyt laajasti Porissa museoalalla niin Rosenlew-museossa kuin Satakunnan Museossakin eri tehtävissä, kuten intendenttinä ja amanuenssina. Hän on osallistunut myös muun muassa Satakunnan palomuseo Waluvaaran suunnitteluun. Vuodesta 2020 alkaen Jakomaa toimi Satakunnan Museon virkaa tekevänä museojohtajana, ja hänet nimitettiin virkaan vuonna 2022.

Satakunnan Museo on alueellinen vastuumuseo, joka säilyttää maakunnan kulttuuriperintöön liittyvää tietoa, esineitä, kuvia ja arkistoaineistoa, huolehtii satakuntalaisista kulttuuriympäristöistä sekä tarjoaa museopalveluita niin asukkaille kuin matkailijoille. Jakomaan johdolla museo tekee myös rohkeita avauksia ja ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä elävöittää kaupunkialuetta.

Johanna Jakomaa on erittäin yhteistyökykyinen, positiivinen ja hyvä verkostoituja sekä aktiivinen Porin yliopistokeskuksen puolestapuhuja. Työssään hän pitää yllä vahvoja suhteita yliopistokeskukseen erityisesti tukemalla tulevia alan ammattilaisia opinnoissaan harjoittelu- ja työmahdollisuuksien sekä erilaisten projektiyhteistöiden kautta. Ei ole harvinaista, että Satakunnan Museon näyttelyitä on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Porin yliopistokeskuksessa toimivan Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelman opiskelijoiden kanssa. Jakomaa ymmärtää omakohtaisenkin kokemuksensa kautta, miten tärkeää opiskelijoiden huomiointi monella eri tavalla on maakunnan tulevaisuudelle.

Jakomaan oma ajatus, jonka hän jakoi haastattelussa vuonna 2022 Porin ylioppilaslehti Pointille, tiivistää olennaisen:

”Tässä tekee oikeasti töitä itselleen tärkeiden asioiden puolesta. Kun on vahvasti sitä mieltä, että kulttuuriperinnöllä on iso merkitys yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle, niin tässä työssä kaikki tähtää siihen, että entistä useampi ihminen löytäisi kulttuuriperinnön merkityksen. Se mihin museot tähtäävät on arvo, johon on helppo kiinnittyä. Museoiden toiminnantavoitteen eteen on ilo tehdä töitä, eikä koskaan tarvitse kyseenalaistaa sitä, miksi tekee tätä työtä.

Karhu-patsas sai lakkinsa kaupunkilaisten yhteisessä vappujuhlassa

Matinean jälkeen koko kaupungin yhteiset vappuaaton juhlallisuudet vietettiin perinteiseen tapaan Raatihuoneenpuistossa. Lakitustilaisuudessa kuultiin Porin ylioppilasyhdistys Pointer ry:n hallituksen puheenjohtajan Emilia Järvisen sekä Porin yliopistokeskuksen johtajan Katariina Yrjönkosken juhlapuheet ja nähtiin Karhu-patsaan perinteinen pesu. Juhlallisuudet huipentuivat tasan kello 18.00, kun Karhu-patsaan päähän painettiin teekkarilakki. Lakituksen jälkeen Porin yliopistokeskuksen alumnit viimeistelivät Karhu-patsaan alumninauhalla.
​​​​​​​



​​​​​​​Porin yliopistokeskus toivottaa kaikille iloista ja aurinkoista vappua!


​​​​​​​Teksti: Päivi Elonen ja Hanna Rissanen
​​​​​​​Kuvat: Hanna Rissanen


​​​​​​​Lisätietoja palkinnon saaneista:
Koordinaattori Päivi Elonen
paivi.elonen@ucpori.fi