Fyysistä rasitusta ja riittävästi unta
Metsätöitä ja kunnon yöunet – terveydenhoitaja Eija Tarri suosittelee fyysistä rasitusta henkisten paineiden vastapainoksi.
14.2.2007
Kivistystä, kolotusta, väsymystä, sukupuolitauteja, parisuhdeongelmia… Yliopistokeskuksen terveydenhoitajan Eija Tarrin luo voi mennä niin fyysisten kuin psyykkistenkin vaivojen painaessa mieltä.
Porissa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) järjestää niin terveyden- ja sairaanhoidon, kuin mielenterveyden ja hammashuollonkin palvelut Porin yliopistokeskuksen opiskelijoille. Eija Tarrin toimenkuvaan kuuluu terveyden edistämistyötä, muun muassa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden terveystarkastukset.
– Terveystarkastuksessa käydään monipuolisesti läpi opiskelijan kokonaisterveydentilaan, kuten ravitsemukseen ja liikuntaan, opiskeluun, parisuhteeseen, seksuaalikäyttäytymiseen, sosiaaliseen verkostoon ja jaksamiseen liittyviä asioita, Tarri kertoo.
Eija Tarri hoitaa myös opiskelijoiden sekä kotimaassa että ulkomailla tarvittavat rokotukset ja terveydenhoitoon liittyviä info-tilaisuuksia sekä antaa lähetteet hammaslääkärin palveluihin.
Kaikenlaisiin ongelmiin apua tarjolla
Opiskelijoiden terveydentilassa on Eija Tarrin mielestä havaittavissa opintojen aiheuttaman vaatimustason tuottama väsymys.
– Kun paineet menevät tietyllä tapaa yli ja stressi kasvaa tarpeeksi, siihen tarvitaan usein tukea, mainitsee Tarri.
– Mielenterveyden puolen hoitaminen on suuri osa-alue. Siihen vaikuttavat kaikki elämän kriisit, kuten parisuhdeasiat tai vaikkapa läheisen sairastuminen.
Näihinkin ongelmiin löytyy kuitenkin apua. Porin YTHS:llä on mahdollisuus järjestää opiskelijoille niin psykologin, psykiatrin kuin psykoterapeutinkin palveluja. Ennaltaehkäisyksi väsymykseen Eija Tarri suosittelee fyysistä työtä henkisen vastapainoksi.
– Olen sanonut, että tarvitsisi olla lakisääteinen lauantain metsätyöpäivä. Kunnon fyysinen väsymys vastapainoksi voisi laukaista paljon paineita. Tietysti muutenkin terveelliset elämäntavat kuten ruokavalio vaikuttavat paljon. Ja tärkeää olisi oppia kuuntelemaan itseään ja omaa jaksamistaan.
Eija Tarrin työssä näkyy hyvin myös päätteellä työskentelyn tuomat ongelmat.
– Ellei lihaskunto ole hyvä, tulee helposti niska-hartiaseudun ja alaselän vaivoja, Tarri huomauttaa.
– Ongelmana ovat lisäksi tietokonepelit, silloin kun pelaaminen kestää yömyöhään. Vuorokausirytmin sekoittuminen on yksi opiskelijoiden tavallisista vaivoista.
Työryhmä opiskelijoiden kokonaishyvinvoinnin tueksi
Eija Tarri nauttii silmin nähden työstään. Yksi ilonaihe on vastaperustettu yliopistokeskuksen hyvinvointityöryhmä, jonka tarkoituksena on yhteisesti huolehtia opiskelijoiden kokonaishyvinvoinnista. Työryhmään kuuluu Eija Tarrin lisäksi opiskelijoiden edustajia, opettajia, Palvelukeskuksen edustaja ja opiskelijasihteeri.
– Nautin tässä työssäni opiskelijoiden kanssa työskentelystä. Hienoa on myös se, että voin kehittää ja viedä eteenpäin asioita, Tarri iloitsee.
Porin yliopistokeskuksen yksittäisillä yksiköillä ei ole resursseja yksin järjestää opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä asioita, joita yksiköiden emoyliopistoissa kuitenkin on tarjolla.
– Syömishäiriöisten vertaistukiryhmä on esimerkiksi yksi tällainen opiskelijoille tarjottu palvelu, jollaiseen ei pienillä yksiköillä ole mahdollisuutta.
Työssään Eija Tarrin mottona on kuunnellessaan myös kuulla opiskelijaa.
– Ei voi lisätä opiskelijan vaatimuksia sanomalla, että pitää tehdä näin ja näin, vaan pitää osata kuulla, mikä asia opiskelijalla kulloinkin olisi tärkeintä saada kuntoon.
Teksti: Eija Hammarberg