Gradujumitus katki
Vertaistuesta potkua gradun tekoon Porin yliopistokeskuksessa pro graduaan tai diplomityötään tekeville suunnattu Gradussa eteenpäin -ryhmä käynnistyi jälleen helmikuun alussa. Ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joille päättötyön loppuun saattaminen...
Vertaistuesta potkua gradun tekoon
Porin yliopistokeskuksessa pro graduaan tai diplomityötään tekeville suunnattu Gradussa eteenpäin -ryhmä käynnistyi jälleen helmikuun alussa. Ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joille päättötyön loppuun saattaminen tuottaa hankaluuksia ja sen työstäminen on jatkunut yli vuoden. Graduprosessin vauhdikkaampaan etenemiseen pyritään löytämään keinoja opintopsykologin luotsaaman vertaistuen avulla.
Ongelmia moneen lähtöön
Useimmille opiskelijoille gradun tekeminen on ensimmäinen pitkäjänteinen tutkimus- ja kirjoitustyö, joten odottamattomiin umpikujiin ajautuminen on monen kohtalo. Pointer ry:n jäsenlehti Pointti paneutui viime vuoden huhtikuussa (1/2012) gradun tekijöiden kokemuksiin kyselyn muodossa. Vastauksista kävi ilmi, että varsinkin tarvittavan ajan löytäminen gradun tekemiseen nähdään ongelmallisena.
Nuorilla aikuisilla saattaa olla tärkeiksi muodostuneita harrastuksia, vilkas sosiaalinen elämä tai prioriteetit uuteen uskoon myllertävää jälkikasvua, joten ajankäytön suunnittelu tuottaa tuskaa. Pieni osa kyselyyn vastanneista ilmoitti myös tyytymättömyytensä gradun ohjaukseen. Ohjaavaa professoria nähdään liian harvoin, eikä ohjaus ole aina toiveiden mukaista.
Muita tunnettuja syitä gradutyön edistymisen takalukkoon ovat yllättäen perfektionismi, jolloin liika kunnianhimo törmää todellisuuden realiteetteihin, sekä elämänhallinnan menettämisen vakiosyyt, alkoholi- ja mielenterveysongelmat.
Rohkeasti yhteys ohjaajaan
Gradussa eteenpäin -ryhmän ohjaaja opintopsykologi Saara Laitinen-Krispijnin suosittaa ryhmää kaikille, jotka tuntevat ettei gradu etene enää omin voimin.
- Oppilaat jäävät usein melko omilleen, kun koulutusohjelmaan kuuluvat tapaamiset graduun liittyen on käyty. Jos tuntee olevansa yksin ja pulassa gradunsa kanssa, eikä ohjaajalta tunnu saavan apua, niin silloin kannattaa tulla tämänlaiseen ryhmään, Laitinen-Krispijn luonnehtii.
Hän tunnistaa gradun tekijöillä samoja ongelmia kuin Pointti-lehden kyselyssä selvisi. Hänen mukaan myös vieraantuminen yliopistomaailmasta saattaa haitata olennaisesti graduprosessin etenemistä.
- Porissa on paljon opiskelijoita, jotka asuvat jossain muualla. Toisella paikkakunnalla asuva graduntekijä ei oikeastaan enää käy yliopistokeskuksella, joten fyysinen ja psyykkinen etäisyys on iso.
Laitinen-Krispijn sanoo usein jo senkin auttavan, että gradun ohjaaja ottaa yhteyttä ja kysyy kuulumisia. Mutta jos ohjaajat ovat kiireisiä, eikä graduntekijä ole aikoihin ollut tekemisissä opistonsa kanssa, voi yhteydenpito jäädä olemattomaksi.
- Kynnys voi olla korkealla, joten näissä ryhmissä pyritään aina ottamaan yhteys ohjaajaan. Toisaalta jo se, että tulee vaikka lukemaan oman koulutusohjelmansa ilmoitustauluja, voi olla avuksi.
Ryhmään matala kynnys
Ryhmä kokoontuu kahden tunnin tapaamisiin kevään aikana muutaman viikon välein. Kokoontumisten sisältö räätälöidään ryhmäläisten tarpeiden mukaisesti, ja apua voi saada vaikka kirjoittamisprosessin ongelmiin. Ryhmän kautta saatava vertaistuki saattaa nousta graduntekijöille kullanarvoiseksi edistysaskeleeksi.
- Ryhmän tuella on iso rooli. Opiskelijalle on valtava helpotus kuulla, että muillakin on samantyyppisiä ongelmia kuin itsellä. Helpotuksen kautta gradun tekemiseen liittyvä ahdistus vähenee ja epäuskon synnyttämä negatiivinen kierre katkeaa, Laitinen-Krispijn sanoo.
Hän korostaa, että ryhmään voi osallistua vaikka gradu olisi kuinka huonossa jamassa tahansa.
- Osallistumiselle on matala kynnys, eikä ryhmässä todellakaan tarvitse hävetä omaa graduaan.
Gradu jumissa? Ilmoittaudu kevään Gradussa eteenpäin -ryhmään ottamalla yhteyttä opintopsykologi Saara Laitinen-Krispijniin sähköpostitse osoitteeseen salait(at)utu.fi.
Teksti ja kuvat: Teijo Rantanen