Kokemäenjoenlaakson rakennuskulttuuri
Alvar Aallon jalanjäljillä Maaliskuun 28. ja 29. päivä Porin yliopistokeskuksen auditorio täyttyi Kokemäenjoenlaakson asioista kiinnostuneista kuuntelijoista. Suunniteltu Satakunta – Rakennettu laakso -seminaarin seminaarikoordinaattori Vuokko Kempin...
Alvar Aallon jalanjäljillä
Maaliskuun 28. ja 29. päivä Porin yliopistokeskuksen auditorio täyttyi Kokemäenjoenlaakson asioista kiinnostuneista kuuntelijoista. Suunniteltu Satakunta – Rakennettu laakso -seminaarin seminaarikoordinaattori Vuokko Kempin mukaan kävijätavoite täyttyi selvästi.
- Ensimmäisenä päivänä oli reilut sata kuulijaa, toisena myöskin. Ja luvuissa ei ole vielä edes luennoitsijoita mukana. Tulos oli hieno, sillä muutamia päällekkäisiä seminaareja oli valitettavasti samaan aikaan, Kemppi tuumasi.
Kahden teeman seminaari
Kaksipäiväinen Satakunta – Rakennettu laakso -seminaari oli rakennettu kahdenteeman mukaan. Kuten seminaarin nimikin kertoo, ensimmäinen päivä kertoi Satakunnan ja Kokemäenjokilaakson suunnittelusta ja toinen taasen sen rakentamisesta. Koko seminaarin johtavana ideana oli Alvar Aallon vuonna 1942 suunnittelema Kokemäenjokilaakson aluesuunnitelma.
- Itse odotin juuri ensimmäinen päivän Alvar Aallon aluesuunnitelmasta kertonutta Aalto-yliopiston tutkija Terttu Nupposen alustusta innolla. Samoin Turun yliopiston professorin Outi Tuomi-Nikulan ja Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelinin toisen päivän rakennussuojeluluennot olivat erittäin herkullisia mielestäni.
- Kaikkiaan oli mahtavaa, että paikalla oli luennoitsijoina niin paljon erilaisia alan osaajia kuten arkkitehtejä, rakennustutkijoita ja humanisteja. Samoin kuuntelijoina oli niin tutkijoita, kunnanvirkamiehiä kuin opiskelijoitakin, Kemppi toteaa.
Aktiivista keskustelua
Aiheen kiinnostavuuden huomasi seminaarin luentojen keskusteluosuuksissa. Alustukselle oli varattu kaksikymmentä minuuttia ja keskustelulle kymmenen. Monet keskusteluosuudet kuitenkin jouduttiin katkaisemaan aikataulussa pysymiseksi.
- Oli hienoa huomata, että aihe kiinnosti. Etenkin Aallon aluesuunnitelma kiinnosti, sillä siitä on helppo vetää yhtäläisyyksiä nykyiseen kuntakeskusteluunkin. Sen lisäksi myös Satakunnan Kansa nosti joka päivä mielenkiintoisia pointteja seminaarista.
Kaksipäiväiseen seminaariin kuului myös retki Noormarkkuun Villa Maireaan sekä Porin raatihuoneella järjestetty kaupungin vastaanotto.
- Mairean retki oli monille mieleenpainuva. Mukana oli paljon henkilöitä, jotka eivät tässä rakennuksessa olleet vielä käyneet, Kemppi kertoi.
Teksti ja kuvat: Iiro Lehtonen
29.3.2012