Leikkuupuimureita tarkastelemassa
Porin yliopistokeskuksen UCPori Klubi järjestää tulevaisuudessa vierailuja yliopistokeskuksen opiskelijoille ja henkilökunnalle merkittäviin satakuntalaisyrityksiin ja -organisaatioihin, jotka työllistävät korkeasti koulutettuja.
Naapurissa jättiyritys, jonka markkina-alueena on koko maailma
Ensimmäinen vierailu suuntautui Porin yliopistokeskuksen naapurissa majaansa pitävän Sampo Rosenlew Oy:n tehtaalle. Sampo-Rosenlew Oy on maatalouskoneita valmistava perheyritys, joka toimittaa päätuotteenaan leikkuupuimureita ympäri maailmaa. Yhtiön vuotuinen liikevaihto on 95 miljoonaa euroa.
Yhtiön tuotteita myydään tällä hetkellä noin 50 maahan. Yhtiön keskeisiä markkinoita ovat Pohjoismaat, Pohjois-Afrikka, Ukraina, Azerbaidžan ja Valko-Venäjä.
Ulkomaat ovatkin vahvasti yhtiön mielessä.
- Noin 80 prosenttia viennistämme menee nykyisin Suomen ulkopuolelle. Yhtiön alkuvuosina tilanne oli täysin päinvastainen, kertovat Sampo-Rosenlew Oy:ssä työskentelevät Veera Prihti sekä Kim Döfnäs.
Erityisesti uudet markkina-alueet houkuttavat porilaisyritystä.
- Afrikka on houkutteleva kohde, Siellä on paljon kiinalaista rahaa, Prihti kertoo.
Sampo-Rosenlew- konsernin palveluksessa on noin 600 henkilöä. Vaikka valtaosa henkilökunnasta työskentelee teollisen ja teknisen puolen parissa, Porin yliopistokeskuksessakin opiskelleen Prihdin mukaan yhtiö tarvitsee myös muun alan osaajia.
- Täällä on myös muita työtehtäviä, esimerkiksi markkinoinnissa ja myynnissä.
- Teknisen puolen tuntemisesta on tietenkin hyötyä. Mutta tärkeintä on kielitaito. Sitä me edellytämme Sampo-Rosenlew Oy:ssä, yhtiön viestintäpäällikön pestiä hoitava Prihti kertoo.
Kierros tehtaassa
Vierailijat pääsivät tutustumaan myös tehtaaseen.
Lyhyen kierroksen aikana leikkuupuimureiden myynnistä Pohjoismaihin sekä Baltiaan vastaava Kim Döfnäs selitti puimureiden valmistusprosessia.
- Yhdessä puimurissa on tuhansia eri osia, joiden valmistukseen käytetään tuhansia erikokoisia peltipalasia. Teemme täällä kaiken alusta asti, Döfnäs selventää.
Maatalouskoneiden teko ei ole nopeaa, kuten Döfnäsin kommentti osoittaa. Se näkyy myös hinnassa: uudet leikkuupuimurit maksavat satoja tuhansia euroja.
Teksti: Timo Riihentupa