LISKO - satakuntalaisen korkeakoulutuksen kehittämisen yhteishanke

Lisää osaamista Satakuntaan korkeakouluyhteistyöllä: korkeakoulutuksen kehittämisen yhteishanke, tuttavallisemmin LISKO, toteutettiin 1.1.2023-31.12.2024​​​​​​​. Satakuntaliiton rahoittamassa yhteishankkeessa toimivat Porin yliopistokeskus, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Hankkeen lähtökohtana ovat Kalervo Väänäsen laatima korkeakouluselvitys (2021) ja yliopisto-ammattikorkeakoulu -yhteistyön suunnitteluryhmän toimenpide-ehdotukset. Hankkeen tavoitteena on osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen sekä osaamistason nostaminen Satakunnassa kehittämällä korkeakoulujen yhteistyötä, jatkuvan oppimisen tarjontaa sekä joustavia opintopolkuja. Lisäksi tavoitteena on alueella toimivien korkeakoulujen innovaatiotoiminnan kehittäminen ja vaikuttavuuden lisääminen osana Satakunnan osaamiskeskittymiä sekä TKI-toiminnan volyymin ja näkyvyyden merkittävä kasvu.

LISKO-hankkeessa paneuduttiin Satakunnan korkeakoulujen yhteistyön tilaan ja mahdollisuuksiin. Hankkeen tärkein kehittämisaskel oli Satakunnan korkeakoulujen yhteisen vision rakentaminen. Rakentamisella viitataan konkreettiseen yhteiseen tahtotilaan. Vision työstämisessä lopputuloksen lisäksi yhtä tärkeää oli prosessin yhteydessä tapahtuva vuorovaikutus. Hankkeen tavoitteita edistettiin järjestämällä sekä visiotyöpajoja että temaattisten työryhmien kokoontumisia.
​​​​​​​
Työpajojen tuloksena syntyi ehdotus Satakunnan korkeakouluyhteistyön painopistealueista. Siinä on koottu Satakunnan korkeakoulujen nykyistä tarjontaa kaaviokuvaksi, sanoitettu yhteistyön visio, laadittu suunnitelma lähivuosien toimenpiteistä ja esitetty malli niiden eteenpäinviemiseen.

Satakunnassa toimivat korkeakoulut tarjoavat laajan valikoiman tutkintokoulutusta Satakunnassa. Tarjonta on tiivistetty kaaviokuvaan, joka todentaa tutkintotarjonnan monipuolisuuden, laajuuden ja vahvuusalueet.



Korkeakouluyhteistyön tavoitteena on tarjota jatkuvan oppimisen polkuja Satakunnassa erityisesti niillä aloilla, joissa on tarjolla Satakunnassa toteutettavia amk-perustutkintoja tai yliopistollisia kandidaatin tutkintoja.

Jatkuvan oppimisen polkuja kehitetään yhdessä kahdella tavalla:

  1. Kehittämällä ja markkinoimalla jo olemassa olevia mahdollisuuksia opintojen suorittamiseen kandi-/AMK-tutkinnosta maisteri-/tohtoriopintoihin saakka.
  2. Kehittämällä uusia maisteriohjelmia


Uusia yliopistollisia maisteriohjelmia ja ammattikorkeakoulujen YAMK-tutkintoja kehitetään rinnakkain siten, että ne eroavat profiililtaan selkeästi toisistaan. Lisäksi maisteriohjelmia kehitetään ensisijaisesti yhdessä alueen ammattikorkeakoulujen ja Porin yliopistokeskuksen emoyliopistojen kesken. Päätökset maisteriohjelmien käynnistämisestä tekee emoyliopisto. Uusien ohjelmien määrä, sisältö, toteutustapa ja resursointi tarkentuvat emoyliopistojen kanssa käytävissä keskusteluissa.

Sosiaalialan korkeakoulutuksen järjestäjien ja palveluntuottajien yhteistyö tiivistyi hankkeessa. Yhteistyö konkretisoituu Satakunnan sosiaalialan korkeakoulutuksen neuvottelukunnan toiminnassa, jonka toiminta jatkuu myös hankkeen päätyttyä. Neuvottelukunnassa on korkeakoulujen ja työelämän edustus. Neuvottelukunnan toiminnassa jäsennetään suunnitelmallisesti sosiaalialan korkeakoulutuksen kehittämistarpeita ja niihin vastaamisen mahdollisuuksia. Hankkeen myötävaikutuksesta perustettiin lisäksi Satakunnan varhaiskasvatuksen kouluttajaverkosto. Siihen osallistuvat maakunnan ammatillisen toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut.

Korkeakoulujen yhteistyö on tiivistynyt merkittävästi hankkeen aikana. Toiminnalle on pystytty osoittamaan jatkuvuutta myös hankkeen päättymisen jälkeen. Satakorkea-verkoston johtoryhmä ja neuvottelukunta ovat kokouksessaan 11.12.2024 käsitelleet hankkeessa laadittua ehdotusta Satakunnan korkeakouluyhteistyön tiekartasta. Työ jatkuu Satakorkean johtoryhmän ohjaamana keväällä 2025. Hankkeen pohjalta on siis luotu uusi toimintamalli, jonka yksityiskohdat tarkentuvat vuoden 2025 aikana.


Tarkempaa tietoa suunnitelmista saa ottamalla yhteyttä hanketyöryhmään.
Hankkeen koordinoivana tahona toimii Porin yliopistokeskus ja
hanketyöryhmää vetää projektipäällikkö Kimmo Ahonen: kimmo.ahonen@tuni.fi.
Muut työryhmän jäsenet:
Päivi Elonen, koordinaattori, Porin yliopistokeskus: paivi.elonen@ucpori.fi
Jari Helminen, yliopettaja, Diakonia-ammattikorkeakoulu: jari.helminen@diak.fi
Veera Iisakkala, projektipäällikkö, Satakunnan ammattikorkeakoulu: veera.iisakkala@samk.fi
Toimenpiteistä viestitään kunkin mukana olevan organisaation kautta.




Hankkeen ohjausryhmässä toimii Kristiina Salonen (pj.) ja Timo Vesiluoma Satakuntaliitosta,
Katariina Yrjönkoski Porin yliopistokeskuksesta, Kirsi Liikamaa Turun yliopiston kauppakorkeakoulun
Porin yksiköstä, Jaana Lepistö Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos, Raumalta,
Antero Hirvensalo Tampereen yliopisto Porista (MAB-tiedekunta), Tarmo Lipping Tampereen yliopisto Porista (ITC-tiedekunta), Sari Vilminko Diakonia-ammattikorkeakoulusta,
Cimmo Nurmi Satakunnan ammattikorkeakoulusta, Jouko Hautamäki Porin kaupungilta
ja Mari Niemi Satakunnan hyvinvointialueelta. Asiantuntijajäsenenä toimii Jenny Katila Satakuntaliitosta.