Mediataiteilija Keri Knowles
Mediataiteilja Knowles: ”Taiteellani haluan saada ihmiset ajattelemaan kriittisesti” Taidetta arvostetaan Suomessa (23.11.2006)Taideteollisen korkeakoulun Artist-in-Residence on kansainvälinen ohjelma, jonka järjestyksessään toinen asukas on...
Mediataiteilja Knowles: ”Taiteellani haluan saada ihmiset ajattelemaan kriittisesti”
Taidetta arvostetaan Suomessa
(23.11.2006)
Taideteollisen korkeakoulun Artist-in-Residence on kansainvälinen ohjelma, jonka järjestyksessään toinen asukas on yhdysvaltalainen Keri Knowles, 27. Amerikkalaisneito opiskelee Philadelphian yliopistossa pääaineenaan multimediaa ja innostui kansainvälisestä vaihto-ohjelmasta heti siitä kuultuaan. Keri haki ja pääsi asumaan ja työskentelemään Vapaudenkadulle Poriin puoleksi vuodeksi.
Residenssi sisältää oman yksiön sekä studion, joka on vapaasti taiteilijan käytössä. TaiK:ssa Keri, opiskelun ja taiteen tekemisen ohella, vetää yhtä kurssia ja toimii kahdessa työpajassa. Kerin vierailu loppuu vuoden lopussa, mutta Keriä kiehtoisi Porissa työskentelyn jatkaminen tämän jälkeenkin. Eräs syy tähän on taiteen erilainen arvostus täällä verrattuna Yhdysvaltoihin.
– Suomessa on helpompaa saada rahoitusta ja töitä. Yhdysvalloissa julkista tukea taiteelta leikataan jatkuvasti ja siellä ollaan paljolti yksityisten lahjoitusten varassa. Eikä sillä ole suurta vaikutusta julkisen tuen määrään, vaikka valtaan nyt nousivatkin demokraatit.
Kerin taide on mediataidetta, jossa yhdistyvät kuva ja musiikki. Mielenkiintoiselta kuulostaa esimerkiksi yhdistää matemaattisia algoritmeja musiikkiin ja visuaalisiin elementteihin. Kerin instrumentteja musiikissa ovat sähkökitara ja hänen oma laulunsa. Musiikki onkin osoittautunut hedelmälliseksi, sillä pelkkiä musiikkiesityksiä Kerille on kertynyt enemmän kuin itse mediataiteen näyttelyitä.
Taide Kerille merkitsee keinoa avartaa ihmisten käsityksiä sekä taiteesta että maailmasta ylipäätään.
– Yritän rohkaista ihmisiä ajattelemaan kriittisesti. Taiteellani haluan avartaa ihmisten näkökulmia toisiin kulttuureihin. Taidettani voisi sanoa historian ja tieteen yhdistelmäksi.
”Lapissa haluan vielä käydä”
Lähtö Suomeen ei ollut vaikeaa, sillä Keri on nuoresta iästään huolimatta matkustellut paljon. Iso-Britannia, Ranska, Sveitsi ja Ruotsi ovat tulleet tutuiksi. Tulo puolentoista miljoonan asukkaan Philadelphiasta piskuisempaan Poriin ei kuitenkaan sujunut ilman totuttelua.
– Alussa oli kulttuurishokki. Suomalainen kulttuuri on kuitenkin niin erilainen. Vaikeaa oli tottua esimerkiksi nopeisiin sään vaihteluihin. Kesällä on valoa paljon, kun taas talvella ei lainkaan. Niin ja ovathan ihmiset jonkin verran sosiaalisempia Philadelphiassa, Keri sanoo mutta myöntää pitävänsä eroavaisuuksista.
– Olen kuitenkin oppinut elämään toisessa kulttuurissa, ja Suomessa olo on ehdottomasti antanut perspektiiviä. Haluaisin todella jäädä pitemmäksikin aikaa, mutta jos se ei heti onnistu, niin tulen ainakin joskus tänne takaisin.
– Lapissa haluan ainakin vielä käydä ennen kuin lähden, Keri nauraa.
Jääminen Suomeen, tai ainakin tänne tuleminen joskus myöhemmin uudestaan, on Kerille jo aika varmaa. Syitä Suomeen jäämiselle ei tarvitse hakea kauaa. Eräs syy on kiehtovat yhteistyökuviot. Porilainen rock on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen Keriin.
– Puhetta on ollut jonkinlaisesta yhteistyöstä musiikin saralla. Porissa esittämispaikkoja ei vain ole montaa kun kerran Club 19 suljettiin, Keri sanoo ja huoleen porilaisen musiikin tulevaisuudesta tältä osin onkin helppo yhtyä.
Teksti: Aki Laurokari