Motivoituneita maisteriopiskelijoita

Tänä syksynä startannut asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelma (ALMA) korvasi Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön hyvinvointialan liiketoimintaosaamisen sekä luovan talouden ja johtamisen maisteriohjelmat. Porilainen...
Tänä syksynä startannut asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelma (ALMA) korvasi Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön hyvinvointialan liiketoimintaosaamisen sekä luovan talouden ja johtamisen maisteriohjelmat.

Porilainen Heidi-Marja Paasi tähtää kauppatieteiden maisterin tutkintoon pääaineenaan markkinointi. Liki viidentoista vuoden jälkeen kotikaupunkiinsa palannut Heidi-Marja työskentelee Luvatassa kansainvälisissä tehtävissä viennin, myynnin ja markkinoinnin parissa.

- Opiskelemaan lähteminen ei ollut mikään hetken päähänpisto. Opintojen jatkaminen ja tietojen päivittäminen on pyörinyt mielessäni jo pari vuotta, Heidi-Marja kertoo.

Heidi-Marjalla on opintojensa pohjana Jyväskylän ammattikorkeakoulussa suoritettu BBA-tutkinto sekä opintoja yliopistoista Argentiinassa ja Chilessä. Lukion jälkeen pääasiassa englannin ja espanjan kielillä opiskelleena hän kiittelee yliopistokeskuksen kielten opetuksen laajaa tarjontaa.

Pääaineekseen johtamisen ja organisoinnin valinnut helsinkiläinen tradenomi Maija Virtanen on opintovapaalla ulkoistettuja palkkapalveluita ja hr-palveluita tuottavasta Silta Oy:stä.

- Herättelin itseäni opiskeluun jo vuosi sitten suorittamalla avoimessa yliopistossa johtamisen perusopintokokonaisuuden, kertoo Maija.

Aikuisena opiskelemisessa on asennetta

Heidi-Marja ja Maija sanovat molemmat olevansa hyvin motivoituneita nimenomaan oppimiseen. Vaikka opintojen päätteeksi ansioluetteloon saa lisätä kauppatieteiden maisterin arvon, ei se ole kummankaan mielessä päällimmäisenä.

- Olen lähtenyt ennen kaikkea kehittämään itseäni. Näen opiskelun turvana tulevaisuuden varalle. Koskaan ei tiedä mitä elämässä tapahtuu ja korkeampi koulutus takaa paremmat mahdollisuudet työmarkkinoilla, Heidi-Marja sanoo.

Samoin Maija korostaa haluavansa syventää omaa osaamistaan.

- Yliopisto on ajan hermolla. Odotan saavani kokonaisnäkemyksen siitä, mitä tulevaisuudessa asiantuntija- ja esimiestyössä tarvitaan.

Maisteriopintoja on takana vasta pari kuukautta, mutta molemmat naiset ovat jo löytäneet useita yhtymäkohtia opiskelun ja käytännön työelämän välillä ja panneet merkille, miten teoria toteutuu käytännössä. Kumpikin on sitä mieltä, että kaikkien kannattaisi olla työelämässä ennen maisterivaihetta.

- Kyllä tätä maailmaa katselee ihan eri silmälaseilla, kun takana on kymmenen vuoden työkokemus, sanoo Maija.

Aivan kivuttomasti ei aikuisen naisen irtiotto työelämästä suju.

- Hyväksymiskirjeen saatuani ensimmäinen ajatukseni oli: Apua! Selviänkö tästä? Pelkäsin, että olen haukannut liian ison palan. Mietin, pystynkö omaksumaan tietoa niin nopeasti kuin pitäisi, Heidi-Marja kertoo.

Heidi-Marja on jo huomannut pelkonsa aiheettomiksi. Hän on saanut opinnot näppärästi sopimaan työaikoihinsa ja on kiitollinen työnantajan joustamisesta. Myös yliopiston tarjoama mahdollisuus neljän vuoden opinto-oikeuteen on hänen kohdallaan edellytys maisterintutkinnon suorittamiselle työskentelyn ohessa.

Aikataulut ja taloudelliset asiat molempien oli myös mietittävä tarkkaan.

- Päätoimiseksi opiskelijaksi ryhtyminen ja muutto Helsingistä Poriin oli iso elämänmuutos, mutta tunnen tehneeni oikean ratkaisun. Elämäntilanteeni oli juuri oikea ja opiskelu tuntuu hyvältä. Minulla on Porista ja porilaisista opiskelun ulkopuolellakin pelkästään hyvää sanottavaa, Maija kertoo.

Teksti: Piritta Huhta