Museo avartuu porukassa
Nähtävyydestä oppimisen ja elämysten paikaksi31.1.2011 ”Miksi museo ei ole auki iltaisin? Miksi näyttelytila on niin pieni? Voisiko piha olla käytössä enemmän – siellä voisi olla vaikka lumiveistoksia.” Satakunnan Museoon kuuluvan Luontotalo Arkin...
Nähtävyydestä oppimisen ja elämysten paikaksi
31.1.2011
”Miksi museo ei ole auki iltaisin? Miksi näyttelytila on niin pieni? Voisiko piha olla käytössä enemmän – siellä voisi olla vaikka lumiveistoksia.”
Satakunnan Museoon kuuluvan Luontotalo Arkin kahvila täyttyi ideoista, kritiikistä, toiveista ja kysymyksistä, kun Avartajat-ryhmä kokoontui tammikuussa arvioimaan luontotalon perusnäyttelyä. Kommentteja on tarkoitus hyödyntää näyttelyn uudistamisessa.
Avartaja-ryhmän toiminta on osa ESR-rahoitteista Avara museo -hanketta, jonka tavoite on tehdä museoista kiinnostavia oppimisen paikkoja aikuisväestölle. Valtakunnallisessa, museoliiton koordinoimassa hankkeessa ovat mukana sekä Satakunnan Museo että Porin taidemuseo.
'Kaikki osaaminen ei ole ammattilaisilla'
Vapaaehtoisista koottu parikymmenhenkinen avartajajoukko kokoontuu noin kerran kuussa tutustumaan paikalliseen museotoimintaan ja keskustelemaan sen kehittämisestä.
- Keskustelu on parempi kanava hedelmällisen palautteen saamiseen kuin lomakekyselyt, sanoo hankkeen projektisuunnittelija Outi Kivimäki Satakunnan Museosta.
- Kaikki osaaminen ei ole museoammattilaisilla. Avartajilta voimme saada yllättäviäkin ideoita ja toisaalta testata ryhmällä uusia juttuja.
Porin taidemuseon asiakaspalveluvastaava Anni Venäläisen mielestä pedagogiseen työhön panostaminen voi olla tulevaisuudessa tekijä, joka määrittäisi jopa museon rahoitusta.
- Museo on alettu nähdä julkisena tilana, jonka pitäisi myös palvella ihmisiä. Siksi yleisölle pitäisi antaa mahdollisuuksia vaikuttaa sisältöihin, Venäläinen sanoo.
Museokävijöiden kanssa työskentely on ollut avartavaa myös museotyöntekijöille.
- Avartajien kautta omakin museokuvani muokkautuu, Outi Kivimäki kertoo.
- On myös kiinnostavaa nähdä onko ihmisten käsitys aikuisoppijuudesta samanlainen kuin itsellä, lisää Venäläinen.
Museoiden kehittämistyön kautta pyritään tavoittamaan myös niitä, jotka eivät museoissa käy. Esimerkiksi maahanmuuttajiien toivotaan löytävän museoihin useammin.
Tähtäimessä saavutettavuus, vuorovaikutteisuus ja yllätyksellisyys
Porilainen kulttuuriaktiivi Hannes Tiira tuli mukaan Avartajiin, koska hänen mielestään museoalalla on paljon kehitettävää.
- Näkövammaisena pidän saavutettavuutta ykköstavoitteena. Olisi tärkeää, että kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset pääsisivät museoon ja saisivat kokemuksesta jotain irti, Tiira sanoo.
Tiira toivoo museoihin lisää vuorovaikutteisuutta.
- Myös aikuisilla pitäisi olla museossa osallistumisen ja tekemisen mahdollisuuksia.
Tiira kokee Avartajien toiminnan mainioksi.
- Täällä ideoitamme kuunnellaan.
Toinen Avartaja, Ulla Wassenaar on kiinnostunut etenkin taiteesta. Hän toteaa, että jokaisella museolla on oma voimansa – sitä olisi vain osattava hyödyntää.
- Museossa on kyse siitä, miten synnytetään elämys. Hyvä elokuva voi painua mieleen loppuiäksi. Miten sama efekti toteutuisi niinkin staattisessa paikassa kuin museo?, Wassenaar pohtii.
Hänen mielestään museot kaipaavat uudistumista pysyäkseen kiinnostavina.
- Pysyvän näyttelyn lisäksi pitäisi olla aina jotakin uutta, joka vetää vanhatkin kävijät paikalle. Siinä tarvitaan rohkeutta ja mielikuvitusta.
Millainen on sinun unelmiesi museo? Mitä siellä voisi tehdä, nähdä ja kokea? Outi Kivimäki ja Anni Venäläinen ottavat mielellään vastaan ideoita ja ehdotuksia (etunimi.sukunimi(at)pori.fi).
Lisätietoa Avara museo –hankkeesta
Teksti ja kuvat: Aija Amee