Oppeja maailmasta
Oppeja maailmasta Kolmisen kuukautta vaihto-opiskelua Kuala Lumpurissa on vierähtänyt luvattoman nopeasti. Kokemusten kirjo on niin valtava, että kun aikaa pysähtymiselle ei liikaa ole, tuntuvat puolet kokemuksista katoavan mielestä heti niiden...
Oppeja maailmasta
Kolmisen kuukautta vaihto-opiskelua Kuala Lumpurissa on vierähtänyt luvattoman nopeasti. Kokemusten kirjo on niin valtava, että kun aikaa pysähtymiselle ei liikaa ole, tuntuvat puolet kokemuksista katoavan mielestä heti niiden tapahduttuaan.
Vaihto-yliopistomme on varsin kaksipiippuinen juttu. Limkokwing-yliopisto on yksi Malesian kansainvälisimmistä ja kaikenlaisia kokemuksia onkin tullut koettua muun muassa iranilaisten, tanskalaisten, brasilialaisten, ugandalaisten ja indonesialaisten kanssa. Opetus on pääosin ihan kelvolla tasolla, vaikka varsin usein se nojaa jo omissa ajatuksissani puhki kuluneisiin, parikin vuosikymmentä vanhoihin teorioihin. Monet paikalliset kysyvät yliopiston nimen kuullessaan, että ”miksi ihmeessä opiskelet kaupallista alaa siellä?” Yliopisto onkin tunnettu lähinnä muotoilu- ja taidealan opinnoistaan.
Taksilla kouluun
Koulupäivä alkaa reilun 30 minuutin taksikyydillä Kuala Lumpurin keskustasta Cyberjayan kaupunginosaan, jossa yliopisto sijaitsee. Tämän jälkeen taivalletaan yliopistorakennuksen keskusaukion läpi, jonka ominaispiirteitä ovat runsas tupakansavu sekä paikoin varsin kovalla raikuva trendimusiikki.
Vaikka akateemista varttia ei liioin tunneta, saattavat tunnit alkaa 20–30 minuuttia myöhässä. Silti osa opiskelijoista valuu paikalle vasta vartin kuluttua tunnin alkamisen jälkeen. Opettajat ovat pääosin hauskoja ja rentoja. Tunnit menevät pitkälti teorioita tankaten, mutta ne on usein maustettu asiaankuuluvilla tarinoilla käytännön elämästä. Parasta antia opinnoissa ovat olleet erilaiset ryhmätöiden esitykset paikallisten kanssa. Erään kurssin intialais-bruneilainen kaksikko pitää usein niin dynaamisia esityksiä, että ne menevät helposti minkä tahansa näkemieni opiskelijaesitysten kärkeen.
Lounasta opiskelijahintaan
Lounastauolla appeita voi ostaa noin kymmenestä eri puljusta. Tarjolla on niin intialaista, malesialaista kuin iranilaistakin ruokaa. Annoksen hinta on hulppeat 1,5–2,5 euroa. Tauot kuluvat rattoisasti yliopiston keskusaukiolla opiskelijatovereiden kanssa keskustellen.
Kokonaisuudessaan vaihto-opiskelu Kaakkois-Aasiassa on ollut erittäin mielenkiintoista. Vaikka suoranaista substanssioppimista ei täällä juuri ole tapahtunut, ovat eri kulttuurien kanssa työskentely sekä paikallisiin tapoihin tutustuminen itselleni niin rikasta antia, että jo niiden perusteella voin suositella vaihto-opintoja kenelle tahansa. Ja vaikka en olekaan vaihto-opiskellut Euroopassa, uskon, että mitä etäisempään kulttuuriin vaihtoaan lähtee suorittamaan (ja mitä avoimemmin mielin), sitä enemmän vaihdon aikana saa oppia elämästä ja maailmasta.
Lue lisää seikkailuista Kaakkois-Aasiasta osoitteessa: http://changexmalaysia.blogspot.com/
Teksti ja kuvat Jani Wahlman
16.5.2012