Pointer ry:n kannanotto Linnan raporttiin
Korkeakouluyhteistyön lisääminen hämmentää opiskelijoita – Pointer ry otti jo kantaa selvitysasiamies Markku Linnan raporttiin. 8.2.2009 Porin yliopistokeskus on viime aikoina ollut kahdeltakin taholta tarkkailun kohteena. Tammikuun lopulla...
Korkeakouluyhteistyön lisääminen hämmentää opiskelijoita
– Pointer ry otti jo kantaa selvitysasiamies Markku Linnan raporttiin.
8.2.2009
Porin yliopistokeskus on viime aikoina ollut kahdeltakin taholta tarkkailun kohteena. Tammikuun lopulla julkaistiin raportti Korkeakoulujen arviointineuvoston suorittamasta yliopistokeskusten arvioinnista kuin myös opetusministeriön selvitysasiamies Markku Linnan raportti Satakunnan korkeakoulujen kehittämisestä.
Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemi esitteli molempien raporttien sisältöä yliopistokeskuksen henkilökunnalle ja opiskelijoille 4. helmikuuta. Pointer ry ehti jo edellisenä päivänä ottaa kantaa Linnan raporttiin. Pointerissa toivotaan malttia Satakunnan korkeakoulujen kehittämistyöhön sekä yliopistokeskuksen kampuksen säilyttämistä keskustan tuntumassa. Myös opiskelijoiden keskuudessa Linnan raportti herätti eniten kysymyksiä.
Turun kauppakorkeakoulun opiskelijat sekä Porin Kylterit ry:n hallituksen jäsenet Maija Pyydönniemi ja Maarit Vartama ovat huolissaan yliopisto-opetuksen ja ammattikorkeaopetuksen rajojen hälvenemisestä. Jo nyt Satakunnan ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijoita on osallistunut muun muassa yrittäjyyskursseille Turun kauppakorkeakoulun puolella. Vartaman ja Pyydönniemen mielestä tällainen yhteistyö on toivottavaa, kunhan rajat yliopisto-opiskelun ja ammattikorkeakoulututkinnon välillä säilyvät.
– Jos meidän peruskursseja aletaan mukauttamaan ammattikorkeakouluun, niin missä se ero silloin olisi? Siitä ei ole meille mitään etua, Maarit Vartama huomauttaa.
– Positiivinen yhteistyö on toivottavaa, mutta ensin täytyisi saada yliopistojen keskinäinen yhteistyö kuntoon. Nytkin meillä on erilliset kirjastot ja ristiinopiskelussa on hankaluuksia. Koko hanke on muutenkin edennyt todella nopeasti, Maija Pyydönniemi arvioi.
Sijainti on markkinointietu
Tampereen yliopistossa sosiologiaa pääaineenaan lukeva Beata Immonen seurasi keskiviikon tiedotustilaisuutta tarkasti.
– Olen kiertänyt kouluilla markkinoimassa yliopistokeskusta ja minua kiinnosti, miten muutokset tulevat vaikuttamaan meidän markkinointipuheisiin.
Immosen mukaan kouluilla ei ole toistaiseksi esitetty kysymyksiä yliopistokeskuksen tulevaisuudesta.
– Yliopistokeskuksesta tiedetään ylipäätään kovin vähän, joten kaikki tieto, mitä kerromme, on kouluissa uutta, Beata Immonen huomauttaa.
Beata Immonen ei lämpene lainkaan ajatukselle yhdistää yliopistokeskuksen ja ammattikorkeakoulun kampukset samalle alueelle Vähärauman Tiedepuistoon.
– Markkinoinnissa sijainti on valtti, mitä mikään muu ei pysty korvaamaan. Opiskelijoilla on myös positiivinen vaikutus kaupunkiin, mutta silloin pitää olla lähellä kaupunkia. Jos laitos sijoitetaan kaupungin reunalle, niin silloin se laitetaan myös tärkeysjärjestyksessä laidalle, hän uskoo.
Tämän lukuvuoden markkinointiin yliopistokeskusta koskevat raportit eivät enää vaikuta. Beata Immosen mukaan yliopistokeskuksen markkinointia suunnitellaan syksyllä uudelleen, kun myös päätöksiä Linnan raportin pohjalta on syntynyt.
Kylterit aikovat ottaa kantaa
Maija Pyydönniemi ja Maarit Vartama eivät aio jäädä odottamaan syksyyn. Heidän mukaansa Porin Kylterit tulevat ottamaan kantaa Linnan raporttiin jo tämän kevään aikana, kun päätöksiin voidaan vielä yrittää vaikuttaa.
– Tiedotustilaisuudessahan mainittiin, että syksyyn mennessä kaupunginhallitus on päätöksensä jo tehnyt, Pyydönniemi ja Vartama sanovat.
Teksti ja kuvat: Kati Hiltunen