Pointer vaatii SYL:a muistamaan koko Suomen

Pointer vaatii SYL:a muistamaan koko Suomen Marraskuun lopussa kuului Helsingistä kummia, kun Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitus esitteli liittokokoukselle yliopistokeskuksien toimintaa linjaavan kannanottonsa: ”Opiskelijan oikeusturvan kannalta...


Pointer vaatii SYL:a muistamaan koko Suomen

Marraskuun lopussa kuului Helsingistä kummia, kun Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitus esitteli liittokokoukselle yliopistokeskuksien toimintaa linjaavan kannanottonsa: ”Opiskelijan oikeusturvan kannalta on olennaista, että yliopisto pystyy tarjoamaan mielekkään laajuisen valikoiman opintoja sekä laadukkaan ja monipuolisen opiskeluympäristön. Liittokokous vaatii, että filiaalien ja yliopistokeskusten tutkintoon johtavaa koulutusta arvioidaan kriittisesti. Vähintään on varmistettava, että päätoimipisteessä ja sivutoimipisteessä ei anneta päällekkäistä koulutusta.” Porin ylipistokeskuksen opiskelijoiden yhteinen järjestö todisti yliopistokeskuksien vahvuuden ja reagoi ketterästi kirjauksen poistamiseksi.

Kannanotossa mentiin metsään monessakin kohdassa.

Uskallan väittää, että Porin yliopistokeskus tarjoaa opiskelijoille laajemman opintokirjon kuin monikaan yliopisto. Porissa opiskelijat voivat vastata työelämän monialaistumiseen valitsemalla tutkintoonsa ristiinopiskelun avulla erilaisia opintoja neljän eri yliopiston tarjonnasta. Tämä mahdollisti aikoinaan myös allekirjoittaneen humanistitytön suuntautumisen taloustieteisiin.

Ja rahastahan se aina on kiinni. Helsingissä tosin ei tunnuta tiedostavan sitä, että ilman Porin yliopistokeskusta mukana olevilta yliopistoilta jäisi mojova potti saamatta. Alueen kehittämiseen sekä koulutuksen että tutkimuksen saralla ovat valmiita panostamaan niin julkiset tahot kuin alueen yrityksetkin. Valtion yliopistokeskusbonuksesta puhumattakaan.

Sanoisin kuitenkin, että Helsingin herrojen viimeinen niitti liittyy vahvasti aluekehityksen linjoihin. Haluaako SYL ottaa roolin alueiden eriarvoistajana? Yliopistokeskuksen positiivinen vaikutus Satakuntaan ja koko Länsi-Suomeen on täysin kiistaton. Tutkimuksen törmäyttäminen luo uusia aluevaltauksia, yliopistokeskuksesta valmistuneet työllistyvät suomalaisista työelämään siirtyvistä yliopisto-opiskelijoista parhaiten, opiskelijaelämät monipuolistavat Porin kaupunkikuvaa ja alue kasvattaa väestönsä koulutustasoa.

Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokouskansa ei lopulta eriarvoistanut alueita, vaan muutti linjaansa ratkaisevasti: ”Liittokokous vaatii, että filiaalien ja yliopistokeskusten tutkintoon johtavaa koulutusta arvioidaan kriittisesti. Korkeakouluverkoston keskittäminen laadullisin perustein ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita pienien yksiköiden hävittämistä, sillä alan kärjet voivat löytyä myös muualta kuin suurista yliopistokaupungeista.”

Jes, erävoitto!


Miina Salminen
opiskelijasihteeri, ylpeä UCPorin alumni
Pointer ry

Porin Ylioppilasyhdistys Pointer ry on Porin yliopistokeskuksen opiskelijayhdistys. Yhdistyksen jäseniä ovat kaikki yliopistokeskuksen opiskelijat.