Porin Ylioppilasteatteri: Elämyslabrasta kohuliikemiehen elämään

Tammikuussa perustetussa Porin Ylioppilasteatterissa (PYT) työstetään parhaillaan ensimmäistä pidempää näytelmää.
Kysymyksessä on tutkimus liikemies Toivo Sukarin elämästä.

– Idea tämän näytelmän tekemiseen lähti perustamastamme elämyslabrasta, jonka ajatuksena on tutkia työyhteisöjen toimintaa uudella tavalla teatterin ja draaman avulla. Nimenomaan niin, että tässä ovat mukana TUKKKin Creative Organizations -tiimin ja yrittäjyyden tutkijat sekä kasvuyrittäjä-Sukarin käytännön kokemus, tätä tarkoitamme tieteen, taiteen ja liiketoiminnan törmäyttämisellä, tutkija ja näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä Aarni Moisala kertoo.

Ajatus yrittäjyyden teemasta syntyi ylioppilasteatterilaisille viime toukokuussa, jolloin pyttiläiset ottivat suoraan Sukariin yhteyttä ja esittivät hänelle ideansa.

– Kerroimme, että tässä meillä on korkeampi päämäärä yrittäjyyden eteenpäin viemiseksi. Kesäkuussa meillä sitten oli yhteinen sessio, missä keskustelin Sukarin kanssa ja elokuussa vietin hänen seurassaan ”mintzbergiläisittäin” yhden päivän. Kiersimme muun muassa Maskun ja Lemun kunnanjohtajien luona ja keskustelimme uusien ostoskeskusten kaavoista.

Moisala työstää näytelmän käsikirjoitusta yhdessä Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksella opiskelevan Harri Joensuun kanssa. Taustamateriaalina ovat paitsi keskustelut Sukarin kanssa, myös erilaiset kirjalliset dokumentit, jotka Sukari on antanut käsikirjoittaja-tutkijoiden käyttöön.

– Mistään historiikista tässä ei kuitenkaan ole kyse, vaan teemme näytelmästä oman näköisemme tarinan eräästä kasvuyrittäjästä ja yrittäjyydestä, Moisala korostaa.

Yrittäjyyteen helppo samaistua

Näytelmässä nuorta Sukaria esittävä Harri Joensuu on kokenut näytelmäprojektin erittäin mielenkiintoisena.

– Varsinkin kun olemme Aarnin kanssa paljon keskustelleet aiheesta ja itse näytelmästä. Meillä on Aarnin kanssa molemmilla vähän samantyyppinen tausta yrittäjyyteen liittyen, joten pystymme samaistumaan tähän aivan eri tavalla kuin jos lähtisi esittämään ihan kylmiltään, valokuvaajana toimiva Joensuu kertoo.

Lisää lihaa roolihahmonsa luiden ympärille Toivo Sukari antoi vieraillessaan ylioppilasteatterilaisten vieraana Porissa.
– Hyvin avoimesti Sukari kertoi itsestään, elämästään ja ajatuksistaan, Joensuu ja Moisala kiittelivät.

Sitkeys palkittiin sitoutumisella

Julkisuuden ryöpytyksestä Kehittyvien Maakuntien Suomi -rahoituskuvioiden ja Kustavin mökillään sattuneiden tapahtumien vuoksi kärsinyt Toivo Sukari ei kuitenkaan itse heti lämmennyt näytelmäidealle.

– Kieltäydyin ensin varmaan kaksi-kolme kertaa mutta kun Aarni sitkeästi otti uudelleen yhteyttä, niin totesin, että okei, tule käymään niin katsotaan, Sukari muistelee.

Näytelmähankkeeseen mukaan lupauduttuaan Sukari on kuitenkin ollut siinä vahvasti mukana. Sukari, joka omien sanojensa mukaan ei koskaan ole ollut erityisen menestynyt koulussa, uskoo näytelmän keinoin voitavan opettaa yrittäjyyden perusasioita.

– Ja jos tällä hankkeella vielä voidaan auttaa varsinkin nuoria yrittäjyyteen ja elämään, niin sitä hienompaa. Kokonaisuuden näkeminen on yrittäjyydessä kuitenkin kaikkein tärkeintä. Monien erilaisten osa-alueiden ohella yrittäjyyden henkinen puoli ei aina ole pelkkää menestystä, vaan siihen kuuluu myös pään hakkaamista seinään ja väsymistä, itsekin burn-outin läpikäynyt Sukari miettii.

Näytelmää esitetään opetustarkoituksessa Vaasan tiedepuistossa sekä Porin yliopistokeskuksessa, ensi-ilta on Vaasassa 14.12. Näytelmän edistymistä ja näyttelijöiden rooliinsa astumista voidaan seurata Porin Ylioppilasteatterin sivuilta löytyvästä blogista.

www.porinylioppilasteatteri.fi

4.9.2008
Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg