Rekrytointimessuilla kohtasivat työt ja tekijät
Töitä tarjolla motivoituneille tekijöille (22.11.2006)Yli kaksikymmentä työnantajaa ja neljä-viisisataa opiskelijaa kohtasivat toisensa Porin yliopistokeskuksen (UCPori), Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) ja Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak)...
Töitä tarjolla motivoituneille tekijöille
(22.11.2006)
Yli kaksikymmentä työnantajaa ja neljä-viisisataa opiskelijaa kohtasivat toisensa Porin yliopistokeskuksen (UCPori), Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) ja Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) yhteisesti järjestämillä rekrytointimessuilla Porin Promenadikeskuksessa.
– Aiemmin oppilaitokset ovat järjestäneet yksikseen omia rekrytointimessujaan. Nyt halusimme saada vähän enemmän volyymia tapahtumaan. Päätimme siksi yhdistää voimamme ja palvella samalla myös työnantajia, kertoo Susanna Heiniluoma UCPorin rekrytointipalveluista.
– Työnantajat voivat nyt samalla kertaa tutustua useamman alan opiskelijoihin.
Siitä, tuleeko yhteisistä rekrytointimessuista mahdollisesti jokavuotinen tapahtuma, ei Heiniluoma osannut vielä varmuudella sanoa.
– Varmasti asiasta keskustelemme. Työhallintohan on merkittävä yhteistyökumppanimme ja heidän kanssaan aiomme varmasti puhua tästä. Ja mahdollisesti myös siitä, otetaanko jatkossa mukaan kaikki koulutusasteet. Tänä vuonna päätimme profiloitua ainoastaan korkeakouluopiskelijoihin.
Monipuolista tarjontaa
Rekrytointimessuilla oli edustettuina monen eri alan työnantajia. Yli kahdenkymmenen näytteilleasettajan tarjonnassa oli töitä tarjolla laidasta laitaan.
Runko- ja varustelusuunnittelusta Deltamarin Oy:llä vastaava Kimmo Suominen kertoo Deltamarinilta löytyvän kaikenlaista suunnittelutyötä, mikä liittyy meritekniseen suunnitteluun.
– Laivanrakennus, offshore-teollisuus…me teemme vain ja ainoastaan suunnittelua mutta myös kaikkea siltä väliltä eli meiltä voi ostaa kokonaisen laivan, Suominen naurahtaa.
– Meillä on tällä hetkellä tavoitteena rekrytoida hyviä kesätyöntekijöitä. Oikeastaan kaikki alat ovat sellaisia, joihin jatkuvasti tarvitaan työntekijöitä. Tietysti puutuotantoalalla ihan ammattiosaaminen on kova sana, toteaa UPM:n Rauman paperitehtaalta Elina Siivonen.
Porin kaupungin sosiaalikeskuksen edustajat kertoivat heiltä löytyvän kehitysvammapuolelta hoitajan ja ohjaajan paikkoja ja joitakin sairaanhoitajan paikkoja. Samoin töitä löytyisi vanhustenhoidosta. Tällä hetkellä sosiaalikeskuksella olisi erityisesti tarvetta sijaisille.
Oma asenne ratkaisee työmarkkinoilla
Tietotekniikan insinööreiksi opiskelevat Markku Ollikainen ja Joonas Rantanen olivat omalta osaltaan tyytyväisiä messujen antiin.
– Alan töitä täältä ollaan katsomassa ja lähinnä verkko- tai ohjelmointipuoli kiinnostaa. Ja hyvää palautetta olemme saaneet. Ainakin kuntapuolella sanottiin heti, että tarvitaan osaajia ja tekijöitä, Ollikainen ja Rantanen toteavat.
– Ja omasta aktiivisuudesta se on kiinni, saako töitä vai ei. Ei kukaan tule sulle kotiin sanomaan, että tule meille töihin, Markku Ollikainen huomauttaa.
Pankkiala hakee töihin ensisijaisesti tradenomeja, suunnittelukeskukset insinöörejä, sosiaaliala sosionomeja…Kuitenkin Margit Lehti Osuuspankin rekrytointipisteeltä pukee sanoiksi sen, mikä on koko rekrytoinnin ydin.
– Kyllä pankkialalta löytyy töitä humanisteillekin. Omasta motivoitumisesta ja asenteesta on työn saannissa kysymys, Lehti sanoo.
Omaa motivoituneisuutta ja hyvää asennetta edustivat messuilla myös vastikään Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen opiskelijaryhmän perustaman Kulttuuriosuuskunta Nyyfiikin Anu Lankinen, Jonna Suominen ja Heidi Helkiö-Mäkelä.
– Meidät on otettu täällä todella hyvin vastaan, vaikka humanisteille ei suoranaisesti olekaan tarjolla töitä, kertovat eri yrityksille muun muassa historiikkeja, kursseja, luentoja ja tutkimusta kaupanneet tuoreet yrittäjät.
Teksti ja kuvat Eija Hammarberg